"سهیل شاهین" گفت: تاریخ نشست ازبکستان هنوز مشخص نشده است، اما اگر این گروه دعوت نامه ای دریافت کند، آن را در نظر خواهد گرفت.
این در حالی است که پیشتر "صدیق صدیقی" سخنگوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرده بود، "محمد اشرف غنی" درباره نشست بینالافغانی در سمرقند ازبکستان، اطلاعی ندارد.
پیش از این رسانههای افغانستان و ازبکستان از برگزاری دومین نشست بین الافغانی صلح، در شهر سمرقند ازبکستان خبر داده بودند.
دور نخست این نشست با حضور نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان به مدت دو روز، هفتم و هشتم جولای در دوحه، پایتخت قطر برگزار شده بود.
استقبال سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر از برگزاری گفتگوهای بین الافغانی به میزبانی دولت ازبکستان در حالی است که اظهارات سخنگوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان نشان می دهد که دولت این کشورهمچون دیگر مذاکرات مربوط به صلح با طالبان در نشست تاشکند نیز حضور ندارد.
موضع تامل برانگیز سخنگوی دفتر طالبان درقطراین پرسش را بر می انگیزد که این گروه به چه دلایلی از حضور در نشست بین الافغانی بدون حضور دولت افغانستان استقبال کرده است؟
این گمانه مطرح است که طالبان قصد دارند از طریق گفتگو با گروه های سیاسی و جامعه مدنی افغانستان ذهنیت شکل گرفته در بین مردم افغانستان در حدود سه دهه گذشته که آمیخته با خشونت و اقدامات مرگبار بوده است را اصلاح کنند و احزاب به عنوان نمایندگان بخشی از جامعه این کشور می تواند در انتقال این پیام مورد انتظار طالبان نقش مهم و موثری ایفاء کند.
این در حالی است که مردم افغانستان انتظار دارند طالبان برای جبران گذشته، ضمن توقف فوری جنگ و خونریزی در این کشور، موضع همیشگی خود در رد گفتگو با دولت کابل تا زمان حضور نیروهای خارجی را کنار بگذارد و با دولت افغانستان به عنوان کارگزار اصلی اداره امور این کشور که برآمده از آرای عمومی است، وارد مذاکرات جدی برای استقرار صلح و پایان دائمی جنگ بشوند.
اگرچه برگزاری گفتگوهای بین الافغانی میان نمایندگان جامعه مدنی افغانستان از جمله سران و یا نمایندگان احزاب این کشور در شرایطی که طالبان حاضر به گفتگو با دولت نیستند موجب باز نگه داشتن کانال ارتباطی برای مذاکره با این گروه و کسب اطلاعات لازم از انتظارات آنان در فرآیند پیوستن به برنامه آشتی ملی هستند اما باید توجه داشت که توافق نامه صلح باید توسط دولت و مجالس افغانستان به تصویب برسد و نهادهای حاکمیتی این کشور که نمایندگان مردم محسوب می شوند چنین سندی را بر اساس ملاحظات مربوط به امنیت و منافع ملی بپذیرند.
همچنین طالبان باید توجه کنند که حتی در صورت رسیدن به توافق نهایی صلح با آمریکا که البته مذاکرات آنان درهفت دور گذشته بی نتیجه بوده است، مجری این توافق احتمالی دولت افغانستان است که در حال حاضر با سیاست های مرموزانه کاخ سفید از روند گفتگوها با این گروه حذف شده است.
«احمدالله موحد» نماینده مردم ولایت نورستان در پارلمان افغانستان به رسانه های این کشور گفته است؛ دولت افغانستان در گفتوگوهای با طالبان هیچ نقشی نداشته و عملا از سوی دولت آمریکا به حاشیه رانده شده است.
در شرایطی که دولت آمریکا و طالبان در برگزاری گفتگوهای صلح افغانستان بدون حضور دولت این کشور نقش دارند، این زمینه وجود دارد که گروه های سیاسی و مدنی مشارکت کننده در مذاکرات احتمالی با طالبان در ازبکستان، لزوم توجه به نقش و جایگاه دولت کابل در فرآیند آشتی ملی به خصوص ضمانت اجرای آنرا برای طالبان تبیین کنند.
135/118
نویسنده : محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید :
نشست دوم بینالافغانی برای پیگیری روند صلح افغانستان
نشست مسکو؛ آغازی برای مذاکرات فراگیر بینالافغانی/ تحلیل
واکنش طالبان به نشست بینالافغانی در روسیه