جنایت جنگی یکی از مهمترین جنایاتی است که تعریف روشنی از آن در کنوانسیون های و اسناد دادگاه های بین المللی وجود دارد. در ماده 8 اساسنامه دیوان کیفری بین المللی مصادیق جنایت جنگی بیان شده که کشتار عمدی، تحمیل رنج عظیم، صدمه شدید جسمی، حملات عمدی به غیرنظامیان، بمباران مناطق مسکونی یا بناهایی که اهداف نظامی نیستند، استفاده از سلاح های سمی و گازهای خفه کننده، از آن جمله است.
رژیم اسرائیل در حملات بی وقفه به مردم فلسطین و حکومت سعودی در جنگ در یمن آشکارا این جنایات را مرتکب شده اند. در گزارش سازمان عفو بین الملل به شهرک سازی و شهادت هزار و صد فلسطینی توسط اسرائیل اشاره شده که شمار زیادی از آنها غیرنظامی بودند و خطری برای اسرائیل نداشتند. در این گزارش، بازداشت فلسطینیان و حبس آنها بدون محاکمه و تفهیم اتهام و شکنجه بسیاری از بازداشت شدگان، مصداق بارز جنایت ضد بشریت توصیف شده است.
اقداماتی که عربستان سعودی در جنگ علیه یمن مرتکب می شود نیز مصداق جنایت جنگی و جنایت ضد بشریت است. تاکنون در جنگ عربستان علیه یمن بیش از 11 هزار یمنی کشته و حدود 40 هزار نفر زخمی شدند که مطابق ماده 8 اساسنامه دیوان کیفری بین المللی، جنایت جنگی محسوب می شود.
در عین حال، محاصره همه جانبه یمن که سبب شد حدود 21 میلیون نفر از جمعیت 24 میلیونی یمن به کمک های بشر دوستانه و حدود 14 میلیون نفر به کمک های اضطراری نیازمند باشند، از دیگر جنایت های عربستان سعودی و مصداق جنایت ضد بشریت است. با توجه به این شواهد در گزارش عفو بین الملل آمده است مسئولان سعودی باید در دیوان کیفری بین المللی محاکمه شوند. از آنجا که عربستان سعودی عضو دیوان کیفری بین المللی نیست، دادستان این دیوان و یا شورای امنیت سازمان ملل می توانند پرونده جنایت های آل سعود علیه یمن را به دیوان ارجاع دهند. البته با توجه اینکه قدرت های غربی عضو شورای امنیت از حامیان عربستان در جنگ علیه یمن هستند، بعید است پرونده جنایت های آل سعود به دیوان کیفری بین المللی ارجاع داده شود.
حکومت بحرین نیز در گزارش سالانه عفو بین الملل به نقض حقوق بشر متهم شده که البته مصادیق مطرح شده توسط عفو بین الملل از جمله لغو تابعیت بیش از 80 نفر از شهروندان بحرینی، بازداشت و ممنوع الخروج کردن شماری از مدافعان حقوق بشر و همچنین شکنجه، بدرفتاری و دیگر محاکمههای ناعادلانه را می توان جنایت ضد بشریت عنوان کرد که رژیم آل خلیفه مرتکب شده است.114/111
بیشتر بخوانید:
اختلاف نظر در انگلیس درباره نقض حقوق بشر در بحرین و عربستان/تحلیل
دیدبان حقوق بشر: نقض حقوق روحانیون شیعه در بحرین
تلاش انگلیس برای گسترش روابط با آل خلیفه درسایه نقض حقوق بشر در بحرین
انتقاد پارلمان اروپا از نقض حقوق بشر در بحرین
تداوم سرکوبگری آل خلیفه و نقض حقوق بشر در بحرین