ایران پرس: حدود هزار چهره سرشناس اسرائیلی در نامه‌ای خطاب به سفیران آلمان و بریتانیا در سرزمین‌های اشغالی نوشتند: «اسرائیل در افراطی‌ترین بحران تاریخ خود قرار دارد و نتانیاهو سعی می‌کند این کشور را به یک «دیکتاتوری تئوکراتیک» تبدیل کند.» آن ها از آلمان و بریتانیا خواسته اند دیدارهای برنامه ریزی شده نتانیاهو از این دو کشور را لغو کنند. 

نتانیاهو قرار است روز پنج‌شنبه در برلین با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، دیدار کند، جایی که مهاجران اسرائیلی می‌گویند قصد دارند یک اعتراض بزرگ را علیه نخست‌وزیرشان سازماندهی کنند.

تنش در روابط نتانیاهو و بایدن

نتانیاهو با سفرهای مکرر به اروپا می خواهد خلاء ناشی از دعوت نکردن از وی برای سفر به آمریکا را جبران کند که از بروز تنش جدید در روابط میان دولت جدید نتانیاهو و دولت بایدن پرده برمی دارد. نتانیاهو با گذشت بیش از دو ماه از نخست وزیری خود انتظار داشت که دعوت رسمی از کاخ سفید دریافت کند، همانگونه که «نفتالی بنت» نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در ژوئن 2021 روی کار آمد و در آگوست همان سال به کاخ سفید رفت. بنابر گزارش شبکه 12 رژیم صهیونیستی، برخی وزرای کابینه نتانیاهو قصد سفر به آمریکا و برگزاری دیدارهای رسمی با مسئولان این کشور را داشتند اما وی به آن ها دستور داد، «تا زمانی که من به آمریکا سفر نکردم، هیچ کس حق این کار را ندارد.»

سفر به اروپا در پی لغو سفر به امارات

همچنین طی هفته های اخیر، موعد سفر نتانیاهو به امارات بررسی شده اما با مخالف این کشور، برنامه این سفر تکمیل نشده، زیرا ابوظبی ترجیح می دهد که بعد از پایان ماه رمضان در این خصوص تصمیم گیری کند. طبق  برخی منابع معتبر، سفر نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به این کشور همزمان با لغو قرارداد سامانه دفاع هوایی میان دو طرف لغو شده است و اعلام این خبر بلافاصله بعد از توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین بر شکست های نتانیاهو در عرصه سیاست خارجی نیز افزوده است. نتانیاهو به پیشبرد عادی سازی روابط با کشورهای عربی به مثابه فرشته نجات برای برون رفت از بحران های فزاینده داخلی نگاه می کرد که اکنون این فرصت را نیز از دست رفته می بیند.

در همین حال تظاهرات مخالفان در اسرائیل وارد هفته دهم شده است و روزبه‌روز بر تعداد معترضان افزوده می‌شود. روز شنبه 95 منطقه از اسرائیل صحنه اعتراضات مردمی بود و شمار معترضان به بیش از 500 هزار نفر رسید. اعتراض‌های هفته گذشته به حدی بود که نتانیاهو مجبور شد برای شروع سفر رسمی خود به ایتالیا، با هلی‌کوپتر به فرودگاه برسد.

دو رویداد مهم خشم مخالفان را برانگیخته است:

نخست طرح اصلاحات قضایی که نتانیاهو ارائه کرده است. بر اساس این طرح، اختیار عزل و نصب قضات به دولت واگذار خواهد شد، وزرای دولت می‌توانند چهره‌های سیاسی را به‌عنوان مشاور حقوقی وزارت‌خانه منصوب کنند و مهم‌تر از همه، اکثریت نمایندگان کنست – 61 کرسی از 120 کرسی – قادر به لغو تصمیم‌های دیوان عالی خواهند بود.

مسئله دوم، ماجرای آریه درعی است. آریه درعی، سیاستمدار و رهبر حزب شاس، به دلیل جرایم کیفری که جدیدترین آن کلاهبرداری مالیاتی بود، مجازات شده است. سال گذشته آریه درعی با مقامات قضایی توافق کرد که در صورت بازپرداخت مالیات و ترک دنیای سیاست، آزادی خود را به دست آورد. حزب آریه درعی در انتخابات اخیر کنست 400 هزار رأی آورد و به‌عنوان یکی از احزاب قدرتمند وارد ائتلاف با نتانیاهو شد. نتانیاهو نیز برای قدردانی از اتحاد، مقام وزیر ارشد را به آریه درعی پیشنهاد کرد، درحالی‌که شرط عفو او از جانب مقامات قضائی، عدم حضور در سیاست بود. این مسئله نیز خشم معترضان را برانگیخته و آن ها به حضور شخصی که دیوان عالی ایفای نقش سیاسی برای او را ممنوع کرده است در بالاترین رده‌های دولتی اعتراض دارند.

در چنین شرایطی دو راه پیشروی نتانیاهو است؛ نخست آنکه همان‌طور که اسحاق هرتزوگ، رئیس‌ اسرائیل و جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده امریکا توصیه کرده‌اند، از طرح اصلاحات قضایی و حقوقی خود عقب‌نشینی کند تا بدین‌وسیله بتوان بخش عمده‌ای از معترضان را قانع کند. راه دوم تن‌ دادن به سقوط کابینه و برگزاری انتخابات مجدد است. این بدین معنی است که دولت نتانیاهو در مخمصه شدید گیر کرده است که نه راه پس دارد و نه راه پیش که این بر عمق و گستره بحران می افزاید.

نویسنده: احمد کاظم زاده

/ 114