به گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، این مقامات در بیانیه ای مشترک افزودند که «مسئولین حوزه های کنسولگری و مهاجرت السالوادور، گواتمالا، هندوراس و مکزیک با یکدیگر دیدار کردند. هدف از این دیدار، بررسی وضعیت جریان های اخیر مهاجرت شهروندان کشورهای آمریکای مرکزی به سوی آمریکا، تبادل نظر درباره موضوع مهاجرت و توافق درباره ایجاد اقدام مشترک و فوری، عنوان شده است.»
در این راستا، این چهار دولت تاکید کردند که مسئولین دیپلماسی منطقه موافقت کردند که جریان بی سابقه و غیرعادی مهاجران را که از اواسط اکتبر تاکنون ثبت شده است، مورد ارزیابی قرار دهند.
وزرای امور خارجه این چهار کشور حداقل سه کاروان مهاجران را مورد بررسی قرار دادند. این در حالی است که در 19 اکتبر، بیش از پنج هزار نفر از مردم هندوراس و گواتمالا تلاش کردند تا از مرز مکزیک عبور کنند و خود را به آمریکا برسانند. دلیل اصلی مهاجرت این افراد، فقر و ناامنی در کشورهای خود بوده است.
این رویداد یک روز پس از برگزاری کنفرانس دو روزه در زمینه امنیت و رفاه مردم در واشنگتن، به وقوع پیوست و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا واکنش شدیدی نسبت به این موضوع نشان داد، زیرا یکی از وعده های انتخاباتی ترامپ بستن مرز مکزیک بود.
این چهار دولت در ادامه اظهارات خود تاکید کردند که «این مهاجرت گسترده و سازمان یافته نیاز به توجه خاصی از سوی دولت های آمریکای مرکزی دارد. این دولت ها باید به حقوق شهروندی آنها احترام بگذارند و ارائه کمک های بشردوستانه را برای مهاجران تضمین کنند، همچنین حفظ امنیت مهاجرتی که مطابق با قوانین مهاجرت هر کشور است، از سوی این دولت ها برای مهاجران خود در نظر گرفته شود.»
مبارزه با مهاجرت در آمریکای مرکزی
بر اساس گفته مدافعان حقوق مهاجرین، یک مهاجر هندوراسی با ضربه ی یک گلوله ی پلاستیکی به سرش بر روی یک پل متصل بین مرز گواتمالا – مکزیک کشته شد. این ضربه از سوی نیروهای امنیتی مکزیک رخ داد و این نیروها برای جلوگیری از ورود مهاجران به مرز این کشور به پرتاپ گاز اشک آور به سوی مهاجران اقدام کردند.
کاروان دو هزار نفری مهاجران یکشنبه گذشته که در حال عبور از رودخانه «سوچیاته» بودند با نیروهای امنیتی مکزیک درگیر شدند.
نیروهای امنیتی مکزیک نیز سعی کردند با شلیک گلولههای پلاستیکی جمعیت را متفرق کنند. در جریان این درگیریها یک مرد مهاجر ۲۶ ساله کشته و ۶ افسر پلیس زخمی شدند.
صدها مهاجر با وجود شرایط خطرناک از رودخانه مرزی «سوچیاته» بین گواتمالا و مکزیک عبور کردند. آنها میخواهند به مهاجرانی ملحق شوند که قصد دارند خود را از طریق مکزیک به آمریکا برسانند.
در این راستا، دونالد ترامپ تهدید کرده است که مرز کشور خود را با مکزیک میبندد و در صورتی که این روند مهاجرت متوقف نشود نیروهای نظامی را به این مرز ارسال خواهد کرد.
طرح عملیات چندجانبه
مکزیک به همراه سه کشور مثلث شمالی آمریکای مرکزی همچنین توافق کردند تا تبادل اطلاعات مربوطه در این زمینه را تسریع بخشند تا از این طریق به ویژگی های جریان بی سابقه مهاجرت بپردازند. به علاوه، اقداماتی که این دولت ها انجام می دهند، بر پایه اصل مسئولیت مشترک استوار است. مقامات دیپلماتیک این چهار کشور نیز با توجه به حقوق شهروندان آمریکای مرکزی در هر کشور، سیاست های مهاجرت فعلی را ارزیابی کرده اند.
پیشتر پناهجویانی که از آمریکای مرکزی قصد رفتن به ایالات متحده را دارند، پیشنهاد مکزیک را برای ثبت پناهجویی خود در این کشور نپذیرفتهاند.
به این ترتیب، «انریکه پنیا نیتو»، رئیسجمهور فعلی مکزیک به این پناهجویان پیشنهاد داده تا در ازای ثبت درخواست پناهجویی، اجازه کار موقت، تحصیل و بیمه سلامت دریافت کنند، و دولت مکزیک در حین اجرای این طرح وضعیت مهاجران را مورد بررسی قرار دهد.
«پنیا نیتو» در ادامه افزود: «این طرح همچون سندی برای مهاجران محسوب می شود و به آنها اجازه می دهد تا هر زمانی که بخواهند می توانند از ایالت هایی همچون «چیاپاس» و «اواکزاکا» (در جنوب این کشور) وارد و یا خارج شوند و مهم تر از همه این که مهاجران با پیوستن به این طرح می توانند به برنامه اشتغال موقت دسترسی پیدا کنند.»
رئیس جمهور مکزیک همچنین تاکید کرد که «مکزیک، کشوری است که برای مهاجران خود ارزش قائل است، تقریباً همه ما یک دوست یا خویشاوند نزدیک داریم که مهاجرت کرده است.»
با این حال، «پنیا نیتو» خاطرنشان کرد که این طرح فقط برای کسانی است که قوانین مکزیک را رعایت کرده اند و این امر «اولین قدم به سمت یک راه حل دائمی» برای کسانی است که به دنبال وضعیت پناهندگی خود هستند.
به علاوه، این طرح اشتغال موقت معمولاً در مناطقی اجرا می شود که از بلایای طبیعی همچون زلزله، طوفان و سیل رنج می برند.
از سوی دیگر، پنتاگون آمریکا طرح استقرار سربازان خود را در مرز آمریکا با مکزیک برای کمک به نیروهای مرزبانی بین این دو کشور تصویب و اعلام کرد که حداقل 800 نیروی نظامی را برای جلوگیری از ورود مهاجران به آمریکا اعزام کرده است.
دونالد ترامپ اعلام کرد که: «برخورد نظامی در انتظار پناهجویانی که به سمت مرزهای آمریکا در حال حرکت هستند، خواهد بود.»
ترامپ همچنین گفته بود که قطع کمک های خارجی را به گواتمالا، هندوراس و السالوادور آغاز کرده و یا در سطح قابل توجهی آن را کاهش خواهند داد.
با این وجود، هزاران مهاجر با رد طرح پیشنهادی دولت مکزیک، از 30 اکتبر به سوی ایالت «اواکزاکا» حرکت کرده و قصد دارند که خود را به آمریکا برسانند.
به این ترتیب، این چهار کشور (مکزیک، السالوادور، گواتمالا و هندوراس) متعهد شدند که بطور هماهنگ به فعالیت خود در ارتباط با تکامل پدیده مهاجرت منطقه ای، از طریق مکانیسم های چند ملیتی به عنوان گروه مثلث شمالی آمریکای مرکزی و مکزیک ادامه دهند.
«انریکه پینا نیتو» بر رسیدگی به عوامل ساختاری مهاجرت، از طریق اقداماتی که منجر به توسعه اقتصادی و اجتماعی در منطقه در برابر رویکرد دولت آمریکا و دولت بعدی مکزیک به ریاست «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» می شود، متعهد شد.
شایان ذکر است که تصمیم به افزایش شمار نظامیان در نقاط مرزی در حالی گرفته شده که زمان چندانی تا انتخابات میان دورهای کنگرۀ آمریکا (۶ نوامبر) باقی نمانده است و چنانچه در پی این انتخابات جمهوریخواهان برتری خود را در مجلس نمایندگان یا سنا از دست بدهند، آنگاه ترامپ در عملی کردن خواستههایش با مشکلات بیشماری روبرو خواهد شد. 114/112
مترجم: نگین فلکشاهی
بیشتر بخوانید:
حاکم شدن تدابیر امنیتی در مرز آمریکا و مکزیک
تهدیدهای ترامپ ضد مکزیک بی پاسخ نماند
تهدید ترامپ: اعزام نیروی نظامی به مرز آمریکا و مکزیک