وزیر اول اسکاتلند گفت: «موضع سرسختانه بریتانیا در مسئله خروج از اتحادیه اروپا می تواند باعث برگزاری همه پرسی مجدد استقلال اسکاتلند شود.»

«نیکلا استورجن» که در سال 2014 و بعد از همه پرسی اول و ناموفق استقلال اسکاتلند از انگلیس به این سمت رسید گفته است، در صورتی که انگلیس در مذاکرات برگزیت با اتحادیه اروپا، حقوق اساسی اسکاتلندی ها، از جمله دسترسی ویژه آنها به بازار واحد اتحادیه اروپا و نیز آزادی رفت و آمد نیروی کار را نادیده بگیرد، اسکاتلندی ها به دنبال همه پرسی دوم استقلال خواهند بود.

در واقع دولت محلی اسکاتلند با دولت «ترزا می» در لندن بر سر نحوه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اختلاف دارد و راهبرد مشترک و مورد توافقی بین آنها نیست.

این اختلافات از ژوئن گذشته و در پی برگزاری همه پرسی بریتانیایی ها برای خروج از اتحادیه اروپا آغاز شده است، اگرچه 52 درصد از بریتانیایی ها به خروج از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند، اما با برخلاف رای موافق اکثرانگلیسی ها و ولزی ها به خروج، اکتریت اسکاتلندی ها و ایرلند شمالی ها به باقی ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند.

تاثیر منفی برگزیت بر اقتصاد اسکاتلند

اکنون که ترزا می، نخست وزیر انگلیس اعلام کرده است که قصد دارد ماده 50 پیمان لیسبون را تا پیش از پایان مارس 2017 فعال سازد که این مساله آغازگر روند مذاکرات درباره خروج کامل بریتانیا از این اتحادیه خواهد بود، دولت محلی اسکاتلند نگران خروج سخت بریتانیا از اتحادیه اروپا است.

بنا به گفته دولت محلی اسکاتلند، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون عضویت و یا دسترسی کامل به بازار مشترک این اتحادیه ممکن است باعث از بین رفتن 80 هزار فرصت شغلی در اسکاتلند طی دهه آینده شود.

استورجن، پیشنهاد داده است که اسکاتلند را در بازار واحد اروپایی نگه می‌دارد و همزمان مابقی بریتانیا از آن خارج می‌شوند، اما لندن نگران است که چنین توافقی دو دستگی در بازار داخلی بریتانیا ایجاد کند و به اقتصاد آن ضربه بزند، از نشانه های این اختلاف اینکه ارزش پوند بار دیگر کاهش یافته است.

ترزا می پیش تر گفته بود، در مذاکرات خود با اتحادیه اروپا به دنبال توافقی است که برای انگلیسی ها، ولزی ها، اسکاتلندی ها و مردم ایرلند شمالی قابل اجرا باشد. 

با این حال، به لحاظ سیاسی و تبعات منفی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در صورتی که دولت های محلی ناراضی باشند، دولت ترزا می نمی تواند به منافع آنها کاملا بی توجه باشد.

این خطر به طورجدی وجود دارد که در راستای مواضع سختگیرانه دولت ترزا می، اسکاتلند برای برگزاری همه پرسی استقلال از بریتانیا ترغیب خواهد شد.

اگرچه مردم اسکاتلند در همه پرسی سال 2014 به ادامه عضویت در بریتانیا رای دادند، ولی رهبران محلی اسکاتلند تاکید کرده اند که مردم این منطقه پس از رای مثبت مردم انگلیس به خارج شدن از اتحادیه اروپا بیشتر از گذشته مایل به استقلال از بریتانیا هستند، چراکه اسکاتلندی ها در مورد اثرات منفی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر اقتصادشان نگرانی جدی دارند.116/112

بیشتر بخوانید:

افزایش حمایت از استقلال اسکاتلند

تاکید مجدد اسکاتلند بر جدایی از بریتانیا / تحلیل

اسکاتلند و برگزیت