«رجب طیب اردوغان» روز پنجشنبه (دوازدهم آوریل) تاکید کرد آنکارا از اتحاد با آمریکا، شراکت با روسیه و همکاری با ایران دست نمی کشد.
اردوغان طی سخنرانی در جمع هوادارانش در آنکارا گفت، تمایلی نداریم از اتحاد با آمریکا، روابط استراتژیک با روسیه در زمینههای اقتصادی و امنیتی یا همکاری با ایران جهت حل مشکلات منطقه دست برداریم.
وی همچنین گفت، با «ولادیمیر پوتین» همتای روسی خود درباره حمله شیمیایی به دوما در غوطه شرقی سوریه گفتوگو خواهد کرد همانگونه که پیش از آن با «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا صحبت کرده است.
اردوغان تاکید کرد، روابط با روسیه، ایران و چین جایگزین روابط با غرب نیستند بلکه کامل کننده آن هستند.
وی با ابراز ناخشوندی از اینکه «برخی کشورها عرصه سوریه را به صحنه زور آزمایی» تبدیل کردهاند، گفت: «ترکیه حضور و فعالیتهایش در سوریه را تا زمانی که تمام این سرزمین برای همگان ایمن شود، ادامه میدهد.»
این اظهارات اردوغان برای مقامات کشورهای جامعه بین المللی چندان غریب نیست چرا که اساسا ماهیت سیاست خارجی این کشور ثبات قابل پیش بینی ندارد و رنگین کمانی است چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی ذات سیاست ترکیه بویژه در دورانی که منتقدان وی در داخل کشور از آن بعنوان اردوغانیسم نام میبرند، همواره ملون ( رنگارنگ و در حال تغییر رنگ بوده است ) بوده است.
با این تفاوت که رنگین کمانی سیاست خارجی ترکیه تنها از سوی برخی محافل سیاسی مطرح می شد اما اظهارات اخیر اردوغان مهر تائیدی بر این رویکرد سیاست خارجی ترکیه زد که بیش از گذشته غلظت گرفته است.
کمتر دیپلماتی است که در کوران تحولات سوریه معنای تغییر رنگ سیاست خارجی ترکیه در قبال تحولات منطقه و سوریه نداد و شاید به همین دلیل بوده است که مقامات ترکیه هر بار برای جبران شکست سیاست خارجی خود ضمن حفظ کلیت سیاست راهبردی گذشته، تغییر مسیر قابل توجه از خود نشان داده اند.
اکنون اما در رودرویی جدید امریکا و روسیه مقامات ترک باید شفاف تراز گذشته عمل کنند.
شاید به همین دلیل است که اردوغان با سراسیمگی ناگزیر از نشان دادن روی به ظاهر پنهان سیاست خارجی ترکیه است و صراحتا بر حفظ روابط با آمریکا و غرب، روابط استراتژیک با روسیه و نیز مناسبات با ایران و چین بعنوان حلقه های تکمیلی مناسبات ترکیه با این کشورها سخن گفته است.
دکتر رضا صولت معتقد است:
"اگر چه این رویکرد سیاست خارجی ترکیه همسویی و سازگاری با منافع ملی ترکیه دارد اما به گفته وی این رویکرد درعین حال میتواند نشان دهنده سردرگمی و نیز تلاش مقامات ترک برای پنهان کردن سردرگمی سیاست خارجی و تعریف منافع ملی ترکیه داشته باشد."
بویژه که اردوغان در تعریف همکاری استراتژیک ترکیه با روسیه اساسا تعریفی جدید از مناسبات راهبردی ارائه داده است که با معنای این سیاست در ادبیات روابط بین الملل منافات دارد.113/116
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
توجیه سیاست های داخلی و خارجی ترکیه توسط اردوغان/تحلیل
لزوم تغییر سیاست خارجی ترکیه
گرفتاری ترکیه در باتلاق سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه