ایران پرس-دبیر کل سازمان کشورهای تولید کننده نفت (اوپک )؛ روزیکشنبه در نشست موسوم به «انرژی عراق در 2017» با بیان این موضوع  افزود؛  قیمت جهانی نفت از ژوئن 2014 تا ژانویه 2016 به میزان 80 درصد کاهش پیدا کرد و سرمایه گذاری بین المللی را تحت تاثیر قرار داد.

این نشست  که با حضور «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق آغاز شد؛ فرصتی فراهم ساخت تا چالش های پیش رو اعضای اوپک و آینده بازار نفت  مورد بحت و بررسی قرار گیرد.

نخست وزیر عراق در بخشی از سخنانش دراین نشست، گفت، درآمدهای عراق درمقایسه با 2013 به علت کاهش جهانی قیمت های نفت، 30 درصد کاهش یافت. البته این چالشی است که همه اعضای اوپک کم  بیش با آن مواجه اند و عبور از ان نیازمند پایبندی همه اعضا به تصمیمات در چار چوب اوپک است.

اعضای اوپک 28 دسامبر 2016 دریکصد و هفتاد و یکمین نشست خود در وین توافق کردند که روزانه  یک میلیون و 200 هزار بشکه از تولید نفت خود را کاهش دهند. سقف تولید برای کل این سازمان روی رقم 32.5 تا 33 میلیون بشکه در روز تعیین شد. این یک تصمیم استثنایی بود که اوپک  برای مدیریت بازار در باره آن  به اجماع رسید. اوپک در واقع تحت تاثیر دو عامل  پذیرفت که باید به یک اجماع دست یابد.

نیاز اوپک به همبستگی برای ایفای نقش  در بازار نفت

عامل نخست، قبول این واقعیت بود که اوپک برای ایفای نقش  در بازار نفت نیاز به همبستگی دارد. در این روند؛ حتی عربستان نیز با وجود مخالفت هایش با کاهش تولید؛ در نشست وین  پذیرفت تولید روزانۀ  نفت خود را از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز به ۱۰ میلیون ۲۰۰ هزار بشکه کاهش دهد.

عربستان در پی سقوط قیمت نفت دو سال پی درپی با کسری بودجه شدید دو رقمی مواجه شد و رشد اقتصادیاش به سرعت کاهش یافت و به یک درصد رسید.

ضرورت تعامل میان همه تولید کنندگان نفت

عامل دوم؛ در اتخاذ تصمیم اوپک ضرورت تعامل میان همه تولید کنندگان  نفت برای حفظ  ثبات در بازار و سرمایه گذاری است. این همان نکتهای است که «محمد سانوسی بارکیندو» دبیر کل اوپک در نشست عراق بار دیگر بران تاکید کرد.

هدف اصلی اوپک، آنچنان که در اساسنامه این سازمان بیان شده، هماهنگی و یکپارچه سازی سیاست‌های نفتی کشورهای عضو است. اما این سوال  همچنان مطرح است که آیا اوپک می تواند نقش تاثیر گذار خود را بر بازار حفظ کند.  

تاثیرات کاهش شدید قیمت نفت بر تولید

مسئله ای که وجود دارد تاثیرات کاهش شدید قیمت نفت بر تولید است. این کاهش سبب شده است سرمایه گذاری برای تولید در کشورهای دارای منابع نفتی عملا"متوقف شود. وزیران نفت اوپک قراراست ماه مه به منظور تصمیم گیری درباره تمدید یا عدم تمدید محدودیت عرضه نفت، تشکیل جلسه دهند. 

در شرایط کنونی تمرکز اصلی بر ایجاد موازنه در تولید است.اظهارات دبیر کل اوپک در نشست بغداد از جنبه پایبندی اعضا به سهمیه ها امیدوار کننده به نظر می رسد. با این حال، نگرانی ها بطور کامل برطرف نشده است ،زیرا تضمینی وجود ندارد که این وضعیت پایدار بماند.  

اوپک به علت کارشکنی های عربستان در چند سال گذشته نتوانسته است در راستای تثبیت بازار، بخوبی فعالیت کند. باید دید عربستان تا چه زمان به راهبرد کاهش تولید اوپک برای حفظ استراتژی مدیریت بازار پایبند می ماند. این کشور دستکم در دو سال اخیر صرفا" با اهداف سیاسی بدنبال عرضه نفت ارزان به بازار بوده است.118/112

بیشتر بخوانید:

نگاهی به اوپک و بازارجهانی نفت در سال 1395

تاکید وزیر نفت بر همکاری سازنده ایران و ونزوئلا درچارچوب اوپک

تعهد کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید نفت