صدها تن از مردم کابل به دلیل بی توجهی دولت «اشرف غنی» در خصوص احتمال سقوط شهر«غزنی» تظاهرات کردند.
معترضان با ابراز نگرانی از وخامت اوضاع امنیتی ولایت غزنی، مقاومت و مقابله نیروهای امنیتی در برابر حملات طالبان در این ولایت را خواستار شدند. درگیریها در ولایت غزنی در حالی چهارمین روز خود را پشت سر گذاشت که گفته میشود دولت افغانستان در مهار حملات طالبان ناکام بوده است.
با توجه به موقعیت جغرافیایی ولایت غزنی که نزدیک به کابل پایتخت افغانستان و راه عبوری این شهر با ولایات جنوبی و شمال شرقی این کشور است، سقوط آن از سوی طالبان بسیار مهم و تامل برانگیز است.
برخی محافل در افغانستان براین اعتقادند سقوط احتمالی «غزنی» به معنای اجرای طرح آمریکا مبنی واگذاری برخی مناطق به طالبان است و کنترل غزنی از سوی این گروه به معنای تسلط آن بر کابل و راههای ارتباطی پایتخت با سایر شهرها است.
آمریکا اخیرا از دولت افغانستان خواسته است با عقب نشینی نیروهای ارتش این کشور برخی مناطق به طالبان واگذار شود. اگر چه گفته میشود نیروهای ارتش افغانستان در حال مقاومت در غزنی هستند اما نمایش قدرت این گروه در کنار پایتخت برای مردم افغانستان نگران کننده است.
علاوه براین برخی محافل سیاسی درافغانستان تشدید خشونتها در این کشور را در راستای تلاشهای برخی جریانهای دولتی برای مهندسی انتخابات آتی مجالس ملی و شوراهای ولایتی میدانند.
«محمد محقق» معاون رئیس اجرایی دولت افغانستان دلیل بی توجهی دولت «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور به ناآرامیهای اخیر این کشور را تلاش برای ساماندهی تقلب و مهندسی کردن انتخابات آتی اعلام کرد.
به گفته وی به رغم هشدارهای امنیتی در مورد وضعیت «غزنی» و تصرف شهرستانهای «قرهباغ»، «جغتو» و «خواجه عمری» از سوی طالبان، دولت همچنان نسبت به آنها بی تفاوت است که بیانگر حرکتی حساب شده در مورد تحولات امنیتی افغانستان است.
با توجه به جناح بندیها و تشکیل ائتلافهای سیاسی در افغانستان برخی از جریانهای سیاسی در این کشور بر این اعتقادند که جناح دولتی با حمایتهای «گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی درصدد است با تقویت موقعیت طالبان در افغانستان که در حال مذاکرات پنهانی با امریکا نیز است امتیازات قابل توجهی نصیب این گروه شود و این وضعیت میتواند موقعیت پشتونها را در ساختارهای سیاسی و امنیتی افغانستان بیش از پیش تقویت نماید.
حمله طالبان به غزنی که چند ساعت بیشتر با کابل فاصله ندارد بیانگر بازی بزرگی است که از سوی امریکا و در هماهنگی پنهان با طالبان صحنه گردانی می شود.
«چمن شاه اعتمادی» نماینده مردم غزنی در مجلس ملی افغانستان در این باره میگوید: بسیار از مناطق شهر غزنی در کنترل طالبان قرار دارد و فقط برخی مراکز نظامی در اختیار نیروهای دولتی است و ارتش باید قاطعانه تر عمل کند.
در هر حال، حمایت همه جریانهای سیاسی و قومی در افغانستان از پیشبرد روند صلح با گروه طالبان به معنای شناسایی و پذیرش آن به عنوان یک واقعیت جامعه افغانستان است. در این شرایط مذاکرات پنهانی طالبان با آمریکا و برنامههای مشکوک دولت افغانستان برای واگذاری جغرافیا به طالبان در نزدیکی پایتخت به این گروه از دیدگاه مخالفان میتواند پیامدهای خطرناکی به دنبال داشته باشد.
این وضعیت به معنای بازگشت افغانستان به دوران قوم گرایی و افتادن در ورطه جنگهای داخلی است که مردم کابل نیز با برگزاری تظاهرات گسترده در مورد بروز و پیامدهای آن هشدار دادند.118/120
بیشتر بخوانید:
طالبان ادعا کرد؛ تصرف بخشی از شهرستان خواجهعمری در ولایت غزنی
درگیریها در غزنی افغانستان؛ حمله طالبان دفع شد
شکست حملات طالبان در ولایت غزنی افغانستان