ایران پرس- توافق هسته ای برجام، توافقی بسیار مهم در چارچوب حفظ صلح و امنیت بین المللی محسوب می شود، اما آمریکا در راستای فروپاشی این توافق در 8 مه 2018 از آن خارج شد.

رویکرد ضد برجامی واشنگتن مورد قبول اعضای گروه 1+4 یعنی روسیه، چین، تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) و اتحادیه اروپا نیست.

از دیدگاه اتحادیه اروپا، برهم خوردن برجام و لغو این توافق، تاثیرات امنیتی منفی به دنبال داشته و در عین حال اعتبار دیپلماسی اروپا را به شدت زیر سئوال می برد.

بروکسل برجام را نمونه ای از یک توافق چند جانبه می داند که می تواند به عنوان الگو و مدلی برای حل و فصل دیگر مناقشات بین المللی نیز به کار رود.

مقامات ارشد اتحادیه اروپا بارها بر این مساله تاکید کرده اند.

چین نیز به عنوان یک قدرت بین المللی که دارای اختلاف دیدگاه های زیادی با آمریکا است موضعی همانند اتحادیه اروپا دارد. 

اتحادیه اروپا و چین در نشست مشترک خود و بیانیه نهایی آن، یک بار دیگر اعلام کردند که به تعهداتشان در قبال توافق هسته ای سال 2015 ایران، به رغم پیمان شکنی آمریکا، وفادار و به اجرای کامل آن پایبند هستند. 

دراین بیانیه مشترک همچنین به حمایت از منافع اقتصادی ناشی از برجام برای ایران هم تاکید شده است.

اتحادیه اروپا و چین هر دو بشدت از رویکرد آمریکا در قبال ایران ناراضی اند و از هر فرصتی برای اعلام تعهد به برجام استفاده می کنند. آنها با اقداماتی که دولت "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا علیه برجام انجام می دهد موافق نیستند.

موضوعی که نشان می دهد جهان بی توجه به اقدامات کینه توزانه آمریکا علیه ایران، همچنان از تهران حمایت می کند.

در بیانیه مشترک چین و اروپا همچنین به مدرن سازی راکتور هسته ای اراک نیز اشاره شده است و اینکه این اقدام باید ادامه یابد.

در واقع طرفین می خواهند نشان دهند به رغم خروج آمریکا از برجام، طرف های دیگر در حالِ عمل به مسئولیت هایشان هستند.

چین و ایران دو سال قبل توافقی برای تغییر ساختار راکتور اراک و نوسازی آن به امضا رساندند.

در بیانیه  مشترک چین و اتحادیه اروپا هم دو طرف بار دیگر پیشرفت این طرح را خواستار شده و افزوده اند که برنامه هسته ای ایران بر اساس 14 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، هیچ انحرافی ندارد.

تاکید بروکسل و پکن بر پاره ای از مسائل از جمله اعلام پایبندی به برجام و تاکید برلزوم حفظ این توافق و همچنین حفاظت از پیمان آب وهوایی پاریس، آشکارا نشان دهنده اختلافات چین و اروپا با آمریکا است.

دولت ترامپ از هر دوی این توافقات بین المللی بسیار مهم خارج شده است.

"لی شوانگ" کارشناس چینی مسائل سیاسی، می گوید، اروپایی ها و دیگر طرف های توافق، در برابر آمریکا ایستادگی می کنند زیرا آنها ساختارهای ملیتی و حاکمیتی خود را دارند و این طور نیست که در هر زمینه ای تسلیم واشنگتن شوند.

اتحادیه اروپا و چین اکنون با برخورداری از روابطی گسترده براتخاذ موضع مشترک در مقابل آمریکا تاکید دارند. 

"هایس بورگ" تحلیلگر فرانسوی می گوید: ارتباطات چین و اروپا بسیار مهم و نزدیک است.

آنها توافقاتی را در بیانیه مشترک مورد توجه قرار دادند که کاملا با سیاست های ترامپ تفاوت می کند و برای همین نشان می دهد که چین و اروپا به رغم اختلاف در برخی موضوعات، در بسیاری موارد نیز اشتراک نظر دارند.

از دیدگاه اتحادیه اروپا و چین، رویکرد آمریکا در قبال ایران، کاملا بر خلاف موازین و قوانین بین المللی بوده و باعث به خطر افتادن صلح و امنیت منطقه ای و جهانی شده و خطر رویارویی و درگیری را افزایش می دهد.

بدین ترتیب بر خلاف خواسته آمریکا و رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن که همواره بر طبل لغو برجام و تشدید فشارها علیه ایران می کوبد، قدرت های جهانی از جمله اروپا و چین خواهان حفظ این توافق بسیار مهم هستند.138/118

نویسنده: سید رضامیرطاهر

بیشتربخوانید:

تاکید موگرینی بر تداوم برجام/ تحلیل

نماهنگ: خروج عملی اروپا از برجام