دولت ایتالیا با افزایش تعداد مهاجران، وضعیت اضطراری در این کشور اعلام کرد.
طی ماه های اخیر با ادامه جنگ اوکراین، تشدید ناامنی های ناشی از فعالیت گروه های تروریستی در کشورهای مختلف آفریقا و همچنین، ناامنی های غذایی در بسیاری از مناطق جهان، هجوم پناهجویان به مرزهای اروپا به ویژه از مسیر مدیترانه افزایش یافته است.
این شرایط سبب تشدید سخت گیری ها علیه پناهجویان به ویژه از سوی کشورهایی چون ایتالیا شده است که از جمله نخستین مقاصد مهاجران برای عبور از مرزهای اروپا به شمار می آید. اگرچه کشورهای اروپایی طی سال های اخیر با بحران پناهجویان روبه رو بوده اند، اما جنگ اوکراین و عواقب اقتصادی و سیاسی ناشی از آن بر این کشورها، سبب تشدید سیاست های ضد مهاجرتی از سوی کشورهای اروپایی شده است.
بنابر اعلام کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، مشکلات پناهجویان برای ورود به کشورهای اروپایی امسال بسیار بغرنج تر و وخیم تر شده است.
ایتالیا از جمله کشورهایی است که رسما علیه پذیرش پناهجویان موضع گرفته است. دولت راستگرای ایتالیا که طی ماه های اخیر در پی تشدید بحران های سیاسی و اقتصادی، اداره امور را دردست گرفته است، رسما اعلام کرده که مرزها را بر روی پناهجویان می بندد.
«جورجا ملونی» نخست وزیر ایتالیا در این زمینه اعلام کرد: "قوانین مهاجرت را سخت گیرانه تر اجرا خواهد کرد و مرزهای ایتالیا را به روی مهاجران بسته نگه خواهد داشت."
وی همچنین برای جلوگیری از ورود پناهجویان از طریق دریا، محاصره دریایی شمال آفریقا و وضع محدودیتهای جدیدی برای قایقهای نجات متعلق به موسسات خیریه را خواستار شده است.
با این حال، دولت ایتالیا مدیریت بحران ناشی از هجوم پناهجویان موفق نبوده است به طوری که اکنون با افزایش تعداد مهاجران به سواحل جنوبی این کشور، وضعیت اضطراری اعلام شده است.
بر اساس آمار وزارت کشور ایتالیا، از آغاز سال جاری، حدود 31 هزار مهاجر که توسط قایق های نظامی ایتالیایی یا کشتیهای خیریه نجات یافته اند، به ایتالیا وارد شده اند.
این آمار تقریباً چهار برابر مدت مشابه در سال قبل است. جزیره «لامپدوزا» ایتالیا در حال حاضر بیشترین مشکل را از نظر ورود پناهجویان دارد.
قریب به هزار و 800 پناهجوی نجات یافته در دریای مدیترانه در مرکز اسکان موقت محلی این جزیره اسکان یافته اند. در حالی که این مرکز در ابتدا برای اسکان فقط 400 مهاجر طراحی شده بود.
از این رو، اکنون دولت ایتالیا با اعلام وضعیت اضطراری تاکید کرده است: "ساختارهایی جدید برای پناه دادن و هم برای پردازش و بازگرداندن مهاجرانی که شرایط لازم را برای اقامت ندارند، در ایتالیا مورد نیاز است." قرار است یک کمیسر ویژه نیز برای رسیدگی به وضع مهاجران معرفی شود.
«مارکو برتوتو» مدیر برنامه های امدادی بشر دوستانه و پزشکی ایتالیا گفت: "این تراژدی ها نتیجه سیاستهای زیانبار ایتالیا و اتحادیه اروپا در زمینه حفاظت از مرزها و کاهش گذرگاههای امن به سوی اروپا است."
موضوع پناهجویان به یکی از محورهای اساسی اختلافات میان کشورهای اروپایی تبدیل شده است. کشورهایی چون ایتالیا معتقدند دیگر کشورها همکاری لازم را در موضوع پناهجویان انجام نمی دهند.
از این رو، ایتالیا نیز فشارها را بر پناهجویان افزایش داده اند که نتیجه آن، سرگردانی پناهجویان بر روی آب های خروشان دریای مدیرترانه و گرفتاری در کمپ های نامناسب و اغلب، فاقد امکانات اولیه در سواحل ایتالیا می شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117