براساس پیش نویس بودجه نظامی تایوان که در پارلمان این جزیره باید تصویب شود، سه و شش دهم میلیارد دلار از این بودجه نظامی صرف خرید جنگنده های جدید خواهد شد که عمدتا از آمریکا خریدار می کند.
همزمان با ماجراجویی های آمریکا در امور تایوان که در هفته های اخیر با اعزام نمایندگان و سناتورهای مجالس نمایندگان و سنا به این جزیره تشدید شده است، اعلام افزایش بودجه نظامی تایوان برای سال آینده میلادی هر چه بیشتر معنا پیدا می کند.
تداوم تنشها میان واشنگتن و پکن در سایه سفر مقامات آمریکایی به تایوان
در واقع می توان گفت رویکرد نظامی گرایانه تایوان پیامد و ماحصل سیاستهای آمریکا در تنگه تایوان و در ضدیت با چین است که حاکمان تایوان نیز با تلاش برای افزایش بودجه نظامی خود چراغ سبز را به صنایع تولیدی نظامی آمریکا نشان می دهند که به اصطلاح زحمات کاخ سفید در حمایت از استقلال طلبان تایوان بی مزد نخواهد بود.
این جزیره از درآمد مالی خوبی برخوردار است و آمریکا با تلاش برای تحریک استقلال طلبی در تایوان دو هدف اساسی را دنبال می کند:
اول آنکه چین را وارد مسایل مرتبط با مناقشه سرزمینی کند که از دیدگاه آمریکا می تواند چین را از مسایل اصلی مانند ادامه رشد اقتصادی و توسعه فناوری بازدارد، زیرا پکن نیز ناگزیر به افزایش بودجه نظامی خواهد شد.
دوم آنکه بستر و زمینه فروش ادوات نظامی پیشرفته خود را به کشورهای منطقه و همچنین تایوان فراهم کند. واشنگتن با چین هراسی و سپس کره شمالی هراسی درصدد تحکیم موقعیت نظامیش در منطقه است که از جمله پیامدهای ان ترغیب متحدین خود به خریدهای نظامی کلان است .
«تد گالن کارپنتر» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "جاه طلبی های آمریکا در منطقه و حمایت از استقلال طلبی در تایوان می تواند به جنگ ختم شود، زیرا امریکا با نادیده گرفتن هشدارهای چین در مورد تایوان، با اتش بازی می کند."
آمریکا که نگران به چالش کشیده شدن هژمونی جهانیش از سوی چین است، سیاست محاصره نظامی این کشور و دامن زدن به رقابتهای تسلیحاتی در منطقه و همچنین تنگه تایون را با جدیت دنبال می کند. اگر چه پیشتر واشنگتن در مورد تایوان سیاست ابهام استراتژیک را در پیش گرفته بود اما اخیرا با کنار گذاشتن آن، به صراحت از جناح استقلال طلب این جزیره حمایت می کند.
حاکمان این جزیره نیز برای نشان دادن به اصطلاح قدرت خود در برابر چین در هفته های اخیر اقدام به برگزاری رزمایش کردند و افزایش بودجه نظامی خود را نیز در همین راستا پیگیری می کنند.
«علی امیدی» کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید: "اگر چه حاکمان تایوان چینی تبار هستند اما با گرایش به همبستگی به آمریکا درصدد قدرت نمایی در برابر پکن هستند "
در هر حال، حاکمان جزیره تایوان به خوبی می دانند به هر میزان که قدرت نظامی خود را افزایش دهند به تنهایی توان رویارویی با چین را نخواهند داشت و در صورت هر گونه جنگی، چین از این توان برخوردار است که در کمترین زمان ممکن تایوان را به تصرف خود در آورد.
بنابراین افزایش بودجه نظامی تایوان صرفا پاسخ سبز به تقویت سیاست نظامی گرایانه آمریکا در منطقه است که تمایل این کشور را برای حضور در کنار استقلال طلبان تایوان افزایش می دهد.
با توجه به ادامه مبادلات تجاری امریکا و چین که بالغ بر هفتصد میلیارد دلار در سال است حاکمان تایوان به خوبی می دانند که ترجیح واشنگتن و پکن پیگیری منافع عظیم اقتصادی است که به معنای عدم رویارویی دو طرف است و درصورت تامین منافع، واشنگتن به سادگی از کنار تایوان نیز خواهد گذشت.
نویسنده: مجید وقاری
117