ایران پرس- اظهارات اخیر "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه درباره ناکارآمدی ناتو و تشبیه وضعیت این سازمان نظامی به مرگ مغزی، واکنش مخالف برخی اعضای ناتو از جمله ترکیه را به همراه داشته و موجب بروز تنش سیاسی بین پاریس و آنکارا شده است.

تنش‌ها میان فرانسه و ترکیه در آستانه نشست سران ناتو که هفته آینده در بریتانیا برگزار می‌شود، افزایش یافته است.

مکرون در اکتبر 2019 درباره تداوم تعهد آمریکا به ناتو و امکان اتکای اروپایی‌ها به این کشور ابراز تردید کرد و گفت که این سازمان دچار مرگ مغزی شده است.

رییس جمهوری فرانسه با اشاره به عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، تاکید کرد که هیچ هماهنگی در خصوص تصمیم‌گیری‌های راهبردی میان آمریکا و سایر اعضای ناتو وجود ندارد. 

به گفته مکرون: "ما شاهد یک اقدام تهاجمی هماهنگ‌نشده توسط یک عضو ناتو یعنی ترکیه به منطقه‌ای هستیم که منافع ما در آنجا در خطر است."

موضع گیری منفی مکرون موجب خشم واشنگتن و آنکارا شد، به ویژه اینکه بسیاری از تحلیلگران معتقدند که حمله ترکیه به شمال سوریه برای مقابله با شبه‌نظامیان کُرد و ایجاد منطقه امن با چراغ سبز دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا انجام شد.

فرانسوی ها معتقدند که اعضای ناتو انتظار دارند ترکیه "پاسخ‌های روشنی" در مورد اهدافش از حضور نظامی در سوریه ارائه کند.

هر چند ترکیه واکنش سریعی به اظهارات مکرون نشان نداد، اما اکنون آنکارا موضع سختی در این زمینه اتخاذ کرده است.

اردوغان روز جمعه 29 نوامبر در سخنانی، اظهارات مکرون درباره ناتو را ناشی از "درک نادرست و سطحی" دانست.

وی خطاب به مکرون گفت: "شما باید ببینید خودتان مرگ مغزی شده‌اید یا خیر."

موضع گیری نامتعارف اردوغان خشم فرانسه را به دنبال داشته است

یک مقام فرانسوی گفت: درباره زیاده‌گویی‌های اخیر رییس جمهوری ترکیه باید گفت، اینها اظهارات نیست؛ توهین است. ما انتظار داریم اردوغان دراین باره توضیح دهد.

وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که «اسماعیل حاکی موسی» سفیر ترکیه را روز جمعه برای ادای توضیحات در مورد «اظهارات غیرقابل قبول» مقام‌های ترکیه احضار کرد.

این در حالی است که اظهارات اردوغان با واکنش مثبت آمریکا مواجه شده است. یک مقام آمریکایی روز جمعه اظهار داشت که مکرون همچنان تلاش می کند به آنچه که او برای ناتو آرزو می کند، دست یابد.

بدین ترتیب به نظر می رسد نشست سران ناتو در لندن که قرار بود نماد وحدت برای اعضای ناتو باشد، با بروز تنش بین پاریس و آنکارا به عنوان دو عضو مهم ناتو به عرصه چالش و اختلاف نظر بین اعضای آن بدل شود.

البته واشنگتن تلاش می کند تا از تنش بین فرانسه و ترکیه حداکثر استفاده را در راستای اهداف خود درباره ناتو صورت دهد، به ویژه اینکه ترامپ  به دلیل رویکرد فرانسه درباره ایجاد و تقویت نهادها و ساختارهای مستقل دفاعی اروپایی از مکرون ناخشنود است و این اقدامات را بارها مورد انتقاد قرار داده است.

در عین حال اقدامات اخیر آمریکا و ترکیه درباره شمال سوریه که بدون مشورت با دیگر اعضای ناتو صورت گرفته، نشان می دهد که این سازمان به تدریج در حال از دست دادن کارکرد اصلی خود یعنی هماهنگی بین اعضای آن در زمینه دفاعی و نظامی و اصل دفاع جمعی است.

البته آلمان به عنوان عضو کلیدی اروپایی ناتو موضع مخالف در قبال رویکرد مکرون در پیش گرفته و بر ضرورت حفظ ناتو برای دفاع از اروپا تاکید می کند.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، چهارشنبه  27 نوامبراعلام کرد ناتو، سازمانی که مکرون از آن به شدت انتقاد کرده است، بیش از همیشه باید حفظ شود.

حفظ ناتو حتی بیش از دوران جنگ سرد به نفع ما است.

اکنون می توان به طور آشکار نه فقط شکاف بین اعضای اروپایی و غیر اروپایی ناتو درباره فلسفه وجودی و کارکرد این سازمان را مشاهده کرد، بلکه اختلاف در این زمینه بین اعضای اروپایی ناتو یعنی آلمان و فرانسه نیز رو به افزایش است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

133/118

بیشستر بخوانید:

فرانسه سفیر ترکیه را احضار کرد