تنش ها بین صربستان و کوزوو مواضع متفاوتی از سوی مقامات غربی و مقامات روسی به همراه داشته است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «الکساندر بوکان خارچنکوف» سفیر روسیه در صربستان روز شنبه هشدار داد که تنش اخیر در کوزوو خطرناک است و می‌تواند به جنگی خونین تبدیل شود.

خارچنکوف گفت: "این وضعیت خطرناک است، زیرا ممکن است یک درگیری بزرگ‌تر در شمال کوزوو رخ دهد و این ناآرامی‌ها می‌تواند منجر به گسترش تنش در کل منطقه بالکان یا حداقل بخشی از آن شود."

روسیه با اقوام صرب‌ در منطقه و صربستان که هم مرز با کوزوو است، ارتباط سنتی دارد. مسکو استقلال سال 2008 کوزوو از صربستان را به رسمیت نمی‌شناسد، اگرچه اکثر کشورهای عضو سازمان ملل از جمله آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ترکیه این استقلال را به رسمیت می‌شناسند.

همچنین مقامات آمریکایی و اروپایی از رهبران کوزوو و صربستان خواستند تا تنش‌ها در شمال کوزوو را کاهش دهند.

در این راستا، کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد: "«جان فینر» معاون مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه با «آلبین کورتی» نخست وزیر کوزوو، تلفنی گفت و گو کرده است."

فینر همچنین از الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان خواست تا نیروهای خود را از مرز مشترک با کوزوو عقب براند و سطح آماده باش نظامی را کاهش دهد.

اتحادیه اروپا روز شنبه در بیانیه‌ای که لحن شدیدتری نسبت به فینر داشت از دولت‌های کوزوو و صربستان و همچنین معترضان انتقاد کرد.

اتحادیه اروپا اعلام کرد: "اتحادیه اروپا اقدامات خشونت‌آمیز علیه شهروندان، نیروهای کوزوو، پلیس و رسانه‌ها در شمال کوزوو را بشدت محکوم می‌کند."

اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد: "آماده انجام اقدامات قاطع در ارتباط با کوزوو و صربستان است."

تنش‌های اخیر پس از انتخابات محلی در کوزوو شدت گرفت که در نتیجه آن، مقام‌های منتخب آلبانیایی‌تبار در منطقه‌ شمال کوزوو که اکثریت آن صرب‌تبار هستند، برای آغاز کار خود وارد ساختمان‌های شهرداری شدند.

انتخابات محلی کوزوو در حالی برگزار شد که صرب‌ها در شمال کوزوو، انتخابات را تحریم کرده بودند، اما نامزدهای آلبانیایی‌تبار توانستند به پیروزی برسند.

معترضان صرب تلاش کردند تا مانع از ورود افراد منتخب به ساختمان‌های شهرداری شوند اما پلیس برای پراکنده کردن آن‌ها از گاز اشک‌آور استفاده کرد.

معترضان دوشنبه به اعتراضات خود ادامه دادند و ابتدا با پلیس کوزوو و سپس با نیروهای چندملیتی نیروهای حافظ صلح در کوزوو (KFOR) درگیر شدند که در این درگیری‌ها 30 نیروی حافظ صلح وابسته به ناتو و 52 معترض صرب زخمی شدند.

صربستان در واکنش به این حوادث ارتش خود را به حالت آماده‌باش درآورد و نیروهای بیشتری را به مرز کوزوو فرستاد.

ناتو نیز تصمیم گرفت تا برای مقابله با خشونت‌ها 700 نیروی جدید به کوزوو اعزام کند.

صرب‌ها که اکثریت جمعیت منطقه شمالی کوزوو را تشکیل می‌دهند، همچنان اعلامیه استقلال سال 2008 کوزوو از صربستان را نمی‌پذیرند و با گذشت بیش از دو دهه از پایان جنگ در سال 1999 بلگراد را پایتخت خود می‌دانند.

«ویوسا عثمانی» و «الکساندر ووچیچ» روسای جمهوری کوزوو و صربستان پنجشنبه در حاشیه اجلاس سران جامعه سیاسی اروپا در مولداوی و در حضور «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کوتاهی برگزار کردند.

همچنین «آلبین کورتی» نخست‌وزیر کوزوو برای برگزاری انتخابات جدید شهرداری‌ها در شهرهای صرب‌نشین شمال، اعلام آمادگی کرده است.

این تنش ها در حالی انجام شد که در هفته های اخیر، ده‌ها هزار نفر از مردم صربستان به خیابان‌های بلگراد آمده و علیه دولت این کشور تظاهرات کردند.

تظاهرات هفته‌های اخیر پس از دو حمله مسلحانه در اوایل ماه می آغاز شد که 18 کشته و چندین زخمی بر جای گذاشت.

117