«ژایر بولسونارو» (Jair Bolsonaro) رئیس جمهور راستگرای افراطی برزیل در برابر هزاران نفر از طرفداران خود در «سائو پائولو» در برازیلیا پایتخت این کشور حملات خود را به نهادها و نظام انتخاباتی افزایش داد.
وی همچنین با امضای فرمانی که هدف آن محدود کردن قدرت شرکت رسانههای اجتماعی برای حذف حسابها و محتوا است، فعالیت شبکه های اجتماعی را در این کشور محدود کرد.
بولسونارو که پیش از این نیز تهدید کرده بود نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال آتی را نمی پذیرد مگر اینکه سیستم رای گیری کنونی که از رایانه برای ثبت آراء استفاده می کند با برگه های چاپ شده جایگزین شود؛ درتلاش برای حفظ قدرت سیاسی خود در این کشور است.
تنش های سیاسی در برزیل مدت هاست افزایش یافته است. سوء مدیریت کرونا از سوی رئیس جمهوری که باعث مرگ هزاران نفر از شهروندان این کشور شده است به طوری که برزیل دومین کشور جهان بعد از آمریکا است که بالاترین آمار مبتلایان به کرونا را دارد.
تشدید نارضایتی ها در پی تغییرات سیاسی غیر معمول بولسونارو
همچنین تغییرات سیاسی غیر معمول و پیش بینی نشده از سوی بولسونارو طی ماه های اخیر، سبب افزایش نارضایتی ها از عملکرد وی شده است.
چندی پیش بولسونارو به عنوان بخشی از ترمیم کابینه مقامات ارشد نظامی این کشور را شوکه کرد.
وی رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش را در وزارت دفاع منصوب کرد و سه فرمانده ارتش این کشور را تغییر داد.
موضوعی که خشم بسیاری را برانگیخت و منتقدان آن را در راستای برنامه ریزی برای به چالش کشیدن نتایج انتخابات آینده این کشور دانستند؛ به ویژه که رئیس جمهوری برزیل در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: "اگر مشکلاتی وجود داشته باشد برنامه هایی را درباره نحوه ورود به آن داریم؛ نیروهای مسلح ما ممکن است یک روز وارد خیابان ها شوند."
از سوی دیگر بولسونارو که قصد دارد در انتخابات 2022 دوباره نامزد شود، خواستار بازگشت به رأی گیری با برگه های کاغذی شده است.
وی مدعی است برگه های رای گیری الکترونیکی در برابر تقلب های گسترده، آسیب پذیر هستند و حتما باید در قبال هر رای یک رسید چاپی دریافت شود. این در حالی است که رئیس دادگاه عالی برزیل به تازگی اعلام کرد که سیستم رای گیری الکترونیکی هیچ ایرادی ندارد. همچنین این طرح در پارلمان برزیل نیز رای نیاورد.
«الوین خوزه بون گاس» از حزب ترقی خواه و چپگرای کارگران ضمن درخواست برای تمرکز بر روی مبارزه علیه بیماری کووید- 19 و بحران اقتصادی و سلامت در برزیل اعلام کرد: "صندوق الکترونیکی قابل بازبینی و بررسی است؛ تقلب در آراء کاغذی امکان پذیر است."
رد خواسته بولسونارو، خشم وی را برانگیخته است تا جایی که وی تهدید کرد که خارج از اختیارات قانون اساسی رفتار خواهد کرد. بولسونارو تهدید کرده است چنانچه تقلب انتخاباتی رخ دهد، او ریاست را تحویل نخواهد داد. این اظهارات موجب شد تا منتقدان تاکید کنند که بولسونارو به دنبال تضعیف کردن نظام انتخاباتی برزیل است.
رئیس جمهوری برزیل در تازه ترین اقدام از هوادارانش خواسته است در راهپیمایی ملی علیه رای دیوان عالی و کنگره این کشور شرکت کنند. این تظاهرات اعتراضی در حالی برگزار شد که سران پیشین و چهرههای برجسته از 26 کشور جهان در نامهای هشدار دادند که فراخوان این تظاهرات که از سوی رئیس جمهور برزیل داده شده ممکن است به کودتا منجر شود.
برخی چهره های برجسته از جمله «آدولفو اسکیوال» برنده جایزه نوبل و «نوام چامسکی» فیلسوف آمریکایی از جمله امضا کنندگان این نامه هستند.
مطابق نظرسنجی های صورت گرفته بیش از 60 درصد برزیلی ها اعلام کرده اند که به دلیل سوء عملکرد رئیس جمهوری برزیل در مقابله با بحران بهداشتی کرونا که منجر به شیوع گسترده ویروس کرونا و افزایش مبتلایان و جانباختگان بر اثر این بیماری شده است همچنین افشای فساد و شرایط نامساعد اقتصادی باردیگر به بولسونارو رای نمی دهند.
با اینحال وی که به دلیل اتخاذ رویکردهای سیاسی مشابه «دونالد ترامپ»رئیس جمهوری پیشین آمریکا به «ترامپ برزیل» مشهور شده، مشخص نیست به برگزاری انتخابات در موعد مقرر و پذیرش نتیجه آن تن دهد و یا درصدد نگه داشتن قدرت از طرق زور برآید.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117