عکس آرشیوی

ایران پرس: دولت برزیل علی رغم فشار‌های آمریکا به دو ناو جنگی ایرانی اجازه داد در بندر ریودوژانیرو پهلو بگیرند.

این دو ناو پس از اعطای مجوز از سوی دولت «لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل، موفق به پهلو گرفتن در بندر ریودوژانیرو شدند. این اتفاق درحالی رخ داده است که واشنگتن در پشت پرده فشار‌های زیادی را به دولت برزیل برای رد این درخواست وارد کرده بود.

مقامات بندر ریودوژانیرو تایید کردند دو ناو جنگی مکران و دنای ایران صبح روز یکشنبه وارد این بندر شده و با توجه به مجوزی که داشتند در این بندر پهلو گرفتند.

خبرگزاری رویترز در اوایل ماه جاری میلادی در گزارشی از فشار دولت آمریکا به برزیل به منظور مخالفت با پهلو گرفتن دو کشتی جنگی ایرانی در بندر ریودوژانیرو خبر داده بود.

با این حال، حتی پس از سفر داسیلوا به واشنگتن و دیدار با «جو بایدن» همتای آمریکایی او نیز این مجوزها صادر شده است.

دریادار«کارلوس ادواردو آرتنز» معاون فرماندهی نیروی دریایی برزیل با صدور بیانیه‌ای از اعطای مجوز پهلوگیری به دو کشتی جنگی ایرانی از 26 فوریه تا 4 مارس در بندر ریودوژانیرو خبر داد.

سفارت آمریکا در برزیل از اعلام نظر در این باره خودداری کرد. این در حالی است که در 15 فوریه، «الیزابت باگلی» سفیر آمریکا در این کشور از دولت داسیلوا خواسته بود اجازه پهلو گرفتن این دو ناو جنگی ایرانی در بندر ریودوژانیرو را ندهد.

اعطای مجوز پهلوگیری ناوهای ایرانی در بندر ریودوژانیرو برزیل به رغم فشارها و مخالفت های آمریکا بار دیگر نشان داد که دولت های آمریکای لاتین همانند سابق مایل و خواهان پیروی بی چون و چرا از خواسته های واشنگتن نیستند. این امر با توجه به روند افزایشی روی کار آمدن سران و دولت های چپگرا در آمریکای لاتین معنا پیدا می کند.

از جمله در برزیل در انتخابات اخیر ریاست جمهوری لولا داسیلوا سیاستمدار چپگرا توانست بر رقیب غرب گرای خود یعنی «ژائیر بولسانارو» که تمایلات شدید آمریکایی داشت، پیروز شود.

داسیلو پس از به دست گرفتن سکان هدایت برزیل به سرعت در صدد احیای روابط با کشورهای مترقی آمریکای لاتین مانند ونزوئلا بر آمده و در عین حال در صدد بهبود روابط با جمهوری اسلامی ایران است. نماد این مساله اجازه پهلوگیری ناوهای ایرانی در بندری برزیلی به رغم مخالفت های شدید واشنگتن است.

در چند دهه اخیر روابط ایران با کشورهای مختلف که به ویژه مخالف سیاست ها و اقدامات سلطه گرانه غرب به ویژه آمریکا هستند همواره  رو به گسترش بوده است. به ویژه ایران با برخی کشورها در منطقه آمریکای لاتین مانند کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه در کنار بولیوی که سابقه طولانی در مبارزه با امپریالیسم و استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا را دارند روابط حسنه برقرار کرده است و در کنار این کشورها در مجامع بین المللی مواضع استوار و محکمی در زمینه مقابله با مواضع و اقدامات غربی ها به خصوص آمریکا که خواهان تحمیل خواسته ها و اهداف خود بر دیگر کشورها است داشته است.

«سیدمحمد حسینی» معاون امور مجلس رئیس جمهوری اسلامی ایران،  می گوید: "جمهوری اسلامی ایران با کوبا، نیکاراگوئه، برزیل، شیلی و ونزوئلا و دیگر کشورهای آمریکای لاتین و جنوبی روابط خوبی دارد و انتظار است در دولت جدید این روابط در عرصه های گوناگون توسعه یابد."

در سال های اخیر روابط ایران و کشورهای مترقی آمریکای لاتین همواره سیر صعودی پیموده است و این روابط در عرصه های سیاسی، اقتصادی، تجاری، صنعتی، انرژی، بهداشتی و سایر زمینه ها رو به گسترش بوده است. نمونه آن روابط گسترده ایران و ونزوئلا است. با توجه به سیاست های خصمانه آمریکا در قبال ایران و ونزوئلا، تهران و کاراکاس رویکرد افزایش روابط و همکاری های دوجانبه را اتخاذ کرده و در این راستا بر مقابله با تحریم های واشنگتن و ارائه کمک های متقابل تاکید دارند.

همچنین ایران و کوبا در مقابله با اقدامات تحریمی آمریکا، رویکرد توسعه هر چه بیشتر روابط را در پیش گرفته اند. همچنین ایران روابط حسنه ای با دیگر کشورهای آمریکای لاتین مانند بولیوی و برزیل دارد.

سفر «علی باقری» معاون سیاسی وزارت امور خارجه به آمریکای لاتین به فاصله یک ماه از سفر «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران به این منطقه، مهر تاییدی بر اراده دولت سیزدهم برای تقویت روابط با آمریکای لاتین است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117