با وجود بحران اقتصادی دوران پساکرونا و کاهش ارزش واحد پولی بریتانیا، لندن بودجه نظامی خود را دو برابر میکند. «بن والاس» وزیر دفاع بریتانیا روز یکشنبه از افزایش دو برابری هزینههای نظامی این کشور خبر داد و علت توجیهی این کار را حمله روسیه به اوکراین عنوان کرد.
والاس تصریح کرد: دولت لندن دستکم ۵۲ میلیارد پوند (برابر با ۵۶.۵ میلیارد دلار) برای تقویت توان نظامی خود تخصیص میدهد و میخواهد هزینههای خود را در این زمینه افزایش دهد. این برنامهها با شعار انتخاباتی لیز تراس نخست وزیر جدید این کشور همسو است که در تبلیغات انتخاباتی خود وعده داده بود بودجه دفاعی بریتانیا را افزایش دهد. به گفته والاس، بودجه دفاعی سالانه بریتانیا تا سال ۲۰۳۰ به رقم ۱۰۰ میلیارد پوند خواهد رسید. لیز تراس نیز در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد که تا سال ۲۰۳۰ میخواهد ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی بریتانیا را برای حوزه دفاعی (نظامی) تخصیص دهد. تراس برنامههای بوریس جانسون، نخست وزیر سابق، را برای کاهش ۹۵۰۰ نفری شمار نیروهای نظامی کشور متوقف کرده است.
بن والاس می گوید: «وزارت دفاع بریتانیا ۳۰ تا ۴۰ سال است به کاهش بودجه دفاعی کشور عادت کرده است، اما حالا باید به فرهنگی کاملا متفاوت عادت کنند.»
به نظر می رسد افزایش قابل توجه بودجه نظامی بریتانیا به رغم شرایط بحرانی اقتصاد و جامعه این کشور ، تلاشی در راستای همراهی بیشتر با آمریکا در ماجراجویی های نظامی آن در اروپا و سایر نقاط جهان و در عین حال تظاهر به حفظ قدرت و نفوذ نظامی لندن به رغم جدایی آن از اتحادیه اروپا و نیز اقدامی در راستای مقابله با قدرت های رقیب غرب یعنی روسیه و چین است. دفتر نخست وزیر بریتانیا نیز در توجیه علل افزایش هزینه نظامی این کشور اعلام کرده است «لازم است ما در مقابل اقدامات قهری قدرتهای استبدادی از قبیل روسیه و چین، با قاطعیت بایستیم.»
بریتانیا پس از عملی شدن برگزیت یعنی جدایی از اتحادیه اروپا در دو سال اخیر در پی تعریفی جدید از نقش منطقه ای خود در اروپا و نقش جهانی خود بوده و گام هایی مانند ساخت و عملیاتی کردن دو ناوهواپیمابر جدید در راستای همین امر و افزایش توانمندی آن برای اجرای عملیات نظامی در نقاط دور دست ویا به اصطلاح ماورا دریاها انجام داده است.اقدامات لندن در این زمینه مانند پیوستن به ائتلاف نظامی آکوس مرکب از آمریکا ، بریتانیا و استرالیا که به منظور مقابله با توسعه طلبی ادعایی چین در منطقه آسیا اقیانوس آرام شکل گرفته از جمله گام های لندن برای همراهی با واشنگتن محسوب می شود .ضمن اینکه بریتانیا در کنار آمریکا از بزرگترین حامیان نظامی و تسلیحاتی اوکراین در جنگ کنونی آن با روسیه محسوب می شود. نکته جالب اینکه نخست وزیر بریتانیا در آخرین موضع گیری خود بر لزوم افزایش سطح و گستره روابط با آمریکا تاکید کرده است. لیز تراس گفت: روابط ما با آمریکا ویژه است و این مناسبات در زمانی که با تهدیدهای روسیه و افزایش قدرت چین مواجه هستیم، اهمیت فزایندهای دارد.
وی تاکید کرد: به دنبال ایجاد روابط نزدیکتر با متحدان لندن در بحبوحه تهدیدات در سراسر جهان است.
با این حال سوال اینجاست که آیا تصمیم دولت محافظه کار و لیز تراس نخست وزیر جدید بریتانیا برای افزایش دو برابری بودجه نظامی این کشور با واقعیات بریتانیا منطبق است؟تصمیم دولت لندن در افزایش دو برابری بودجه نظامی در حالی اتخاذ و اعلام میشود که بدهیهای دولتی به بالاترین سطح از تاریخ این کشور رسیده است. هم چنین نرخ تورم، قیمت مواد غذایی و قیمت حاملهای انرژی نیز افزایش قابل توجه داشته است. ضمن اینکه ارزش پوند و میزان اعتماد مصرف کنندگان بریتانیایی به پایینترین رقم در طول چند دهه اخیر تنزل پیدا کرده و چشم انداز تاریکی را فرا روی مردم این کشور ایجادکرده است.
119
نویسنده:سیدرضا میرطاهر