تحلیل؛

ایران پرس: ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، از روز گذشته (شنبه ) کار خود را با حضور و سخنرانی رئیس جمهور آغاز کرد.

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، این نمایشگاه را رونمایی از توانمندی‌های تولیدی و صادراتی ایران توصیف و اظهار امیدواری کرد که نتیجه برگزاری این نمایشگاه ایجاد فضای رقابتی و فضائی برای کنش و تعامل منطقه‌ای و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی باشد که به همگرایی، هماهنگی و مشارکت همه فعالان اقتصادی منجر شده و موجب ارتقای اقتصادی در ایران، منطقه و جهان باشد.

ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (اکسپو2024) میزبان ‌198 مقام سیاسی و بیش از ۲ هزار بازرگان، سرمایه‌گذار و تاجر خارجی از حدود 100 کشور جهان است.

در این نمایشگاه مهم و استراتژیک که تا 12 اردیبهشت ماه در نمایشگاه بین‌المللی تهران برپاست، محصولات و دستاوردها در حوزه‌های مختلف صنعتی و کشاورزی در هفت گروه کالایی از جمله صنعت خودرو و قطعه سازی، صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات، صنعت، فرش و صنایع‌دستی و گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی، محصولات شیمیایی، آرایشی و بهداشتی، صنعت ساختمان و خدمات فنی-مهندسی و پتروشیمی عرضه می‌شود.

این نمایشگاه فرصتی را فراهم کرده است تا تولیدکنندگان داخلی محصولات و دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند و به سایر کشورها ثابت کنند که ایران با وجود ظالمانه‌ترین تحریم‌ها به موفقیت‌های چشمگیری دست یافته و با درایت تهدیدها را به فرصت های ماندگار و پایدار تبدیل کرده است.آن چه این نمایشگاه دنبال می‌کند و در اولین روز برپایی آن قابل رؤیت بود، فاصله گرفتن اقتصاد کشور از درآمدهای نفتی است و توسعه صادرات غیرنفتی با ایجاد زنجیره ارزش است.

همچنانکه عباس علی‌آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز مراسم افتتاحیه نمایشگاه اکسپو تصریح کرد اکنون حجم تجارت خارجی ایران شامل صادرات غیرنفتی، صادرات نفت و واردات بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار بوده است که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات غیر نفتی است و این نشان می دهد که دستکم یک سوم تجارت خارجی ایران به صادرات غیرنفتی مربوط می شود که به روشنی نشان دهنده شکست پروژه ظالمانه تحریم هاست.

تجارت از مولفه‌هایی است که رشد و توسعه اقتصادی کشورها را تعریف می‌کند، زیرا با واردات کالا هر کشور نیاز داخلی خود را تامین کرده و با صادرات محصولات تولیدی در بازارهای بین‌المللی جایگاهی را برای خود به دست می‌آورد که به بهبود اقتصادی می‌انجامد.

در اقتصاد مدرن، درجه توسعه‌یافتگی یک کشور ارتباط مستقیمی با حجم روابط تجاری بین‌المللی آن کشور دارد.بنابراین، توسعه صادرات و تحصیل منابع ارزی از مهم‌ترین اهداف سیاست‌گذاران می‌باشد.

با تشکیل دولت سیزدهم ارتباطات اقتصادی و تجاری ایران با کشورهای آفریقایی، چین، روسیه و... بهبود پیدا کرد و همین امر سبب شد صادرات غیرنفتی کشور، ‌افزایش پیدا کند.از جمله عوامل موثر در این زمینه اجرایی شدن سند همکاری‌های راهبردی 25 ساله بین دو کشور ایران و چین، افزایش 200 درصدی حجم تعاملات با ونزوئلا و دو برابر شدن حجم تجارت ایران با قاره آفریقا است.

اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایه گذاری خارجی، ورود به بازارهای خارجی و دستیابی به فناوری، تعامل جدی، مثبت و سازنده با کشورهای منطقه در حوزه‌های انتقال فناوری و همکاری‌های صنعتی، فعال سازی میزهای کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی صادرات کالاهای ایرانی به بازارهای هدف با همکاری وزارت امور خارجه، بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازارهای جدید و توسعه شبکه تأمین، افزایش رایزنان بازرگانی جهت رصد رقبای ایران در بازارهای جهانی و ارائه اطلاعات لازم به صادرکنندگان به کمک وزارت امور خارجه، تنوع بخشی به روش‌های تجاری مانند تجارت به کمک ارزهای محلی و توسعه بازارهای مرزی جهت افزایش صادرات و بهبود دسترسی به منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های اتاق‌های مشترک با سایر تشکل‌ها و انجمن‌های بخش خصوصی در توسعه روابط خارجی و گسترش بازارهای صادراتی ازدیگر راهکارهای موثر در رونق صادرات غیرنفتی است که در عین حال چشم انداز آن را روشن و امیدوارکننده نشان می دهد.

همچنین راه‌اندازی پنجره ملی صدور مجوزها توانسته تا حد زیادی کار صدور مجوزها را روان کند.با ایجاد این پنجره وضعیت برای کسب و کارهای خرد و بنگاه‌های اقتصادی بهبود پیدا کرده است.

با این حال مهم‌ترین عوامل مؤثر بر صادرات غیرنفتی در بلندمدت، تولید ناخالص داخلی و قیمت کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی است و با توجه با اینکه سال جاری از سوی رهبرمعظم انقلاب به سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده است لذا امید می رود صادرات غیرنفتی ایران در سال جاری بیش از سال های قبل افزایش یابد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

 112

 بیشتر بخوانید:

 «ایران اکسپو»، نمایش ظرفیت‌ها و توانمندی‌های اقتصادی ایران  

تهران میزبان ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران

رئیسی: ایران در عرصه‌های مختلف می‌تواند برای جهان نوآوری داشته باشد