ایران پرس: پاکستان در مورد افزایش همکاری‌های نظامی آمریکا و هند از جمله انتقال فناوری‌های پیشرفته جنگی به شبه قاره هند عمیقا ابراز نگرانی کرد و این اقدام را به ضرر صلح و ثبات در جنوب آسیا دانست‌.

این ابراز نگرانی در واکنش به توافق ها و بیانیه مشترک سران آمریکا و هند است که در جریان سفر نارندرا مودی نخست وزیر این کشور به واشنگتن و دیدار با جو بایدن رییس جمهوری آمریکا صورت گرفت. آنچه بیشتر همواره موجب خشم پاکستان می شود توصیه آمریکا و هند به اسلام آباد برای مقابله با تروریسم است که از دیدگاه هند فعالان و گروههای کشمیری است. از این رو وزارت امور خارجه پاکستان بیانیه مشترک سران آمریکا و هند مبنی بر مطالبه از اسلام‌آباد برای برخورد موثر علیه تروریسم، را مورد سرزنش قرار داد. این در حالی است که از دیدگاه دولت پاکستان این هند است که با دامن زدن به بحران و ناامنی در شبه قاره هند بخصوص کشمیر بحران زایی می کتد.

«ذاکر عباس» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: هند همواره در تلاش است تا با متقاعد کردن آمریکا با همراهی با اهداف و برنامه هایش بر ضد پاکستان فشارهای منطقه ای و بین المللی خود را بر اسلام اباد افزایش دهد این در حالی است که امریکا با حمایت از موضع غیر اصولی هند همواره به تنش در شبه قاره هند دامن می زند. این موضع امریکا جانبداری اشکار از هند در مساله کشمیر است که می تواند پیامدهای غیر قابل جبرانی را به دنبال داشته باشد.

واقعیت این است که تا دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در امریکا این کشور همواره تلاش داشت به گونه ای توازن در روابط میان هند و پاکستان را رعایت کند اما پس از اوباما بخصوص از دوره ریاست حمهوری دونالد ترامپ امریکا موضع خصمانه خود را بر ضد پاکستان تشدید کرد و ترامپ به طور اشکار پاکستان را به حمایت از تروریسم متهم کرد و به نوعی آب در خرمن هند ریخت و به این ترتیب امتیاز بزرگ منطقه ای به دهلی نو در برابر رقیب سنتی و اتمیش یعنی پاکستان داد‌. پس از آن هند نیز که موقعیت خود را در سیاست منطقه ای امریکا تقویت شده می بیند از هر فرصتی برای به انزوا کشاندن پاکستان استفاده می کند که یکی از اهرم های دهلی نو در این خصوص توسعه همکاری های نظامی با امریکا و رژیم صهیونیستی است.

سید عباس موسوی، کارشناس مسایل سیاسی در این بارمی گوید: امریکا با تقویت موقعیت نظامی هند در برایر پاکستان و چین به رقابتهای تسلیحاتی در جنوب اسیا و میان هند با چین دامن می زند و این یک سیاست اصولی واشنگتن برای بحران زایی در منطقه است که باعث می شود ضمن تقویت بحران بخش مهمی از بودجه کشورهای چین و پاکستان و حتی هند به سمت خریدهای تسلیحاتی سوق پیدا کند که منفعت انرا شرکتهای تسلیحاتی آمریکا می برند.

در هر حال، از دیدگاه پاکستان بیانیه مشترک سران آمریکا و هند در کاخ سفید نشان می دهد که روحیه همکاری که برای شکست دادن بلای تروریسم بسیار ضروری است، قربانی ملاحظات ژئوپلیتیکی شده است.علاوه براین خواجه محمد آصف وزیر دفاع پاکستان هم در واکنش به این بیانیه مشترک اعلام کرد اسلام آباد با پیوستن به جنگ علیه تروریسم و مداخلات ناکام آمریکا در منطقه، تلفات انسانی سنگینی را متحمل شده است.

محمد آصف  نخست وزیر هند را به سرکوب مسلمانان این کشور متهم و تاکید کرد مطالبه سران آمریکا و هند از پاکستان برای مقابله با تروریسم خنده دار است. زیرا نخست وزیر فعلی هند زمانی که سروزیر ایالت گوجرات بود به دلیل خشونت‌ها علیه مسلمانان، از ورود به آمریکا  منع شد اما واشنگتن آن را نادیده می گیرد. این بدان معنا است که آمریکا که دو دهه پیش پاکستان را متحد غیر ناتوی خود اعلام کرد اکنون با همراهی با رقیب ان و صرفا در راستای منافع گرایی خود پاکستان را به عدم مقابله جدی با تروریسم متهم می کند که از دیدگاه اسلام اباد بیانگر برخورد دوگانه امریکا با تروریسم است.

نویسنده: مجید وقاری

116