ایران پرس-  تشدید ناامنی ها در افغانستان باعث شده تا شمار آوارگان جنگ در این کشور در سال 2016 در مقایسه با سال 2015، 40 درصد افزایش یابد.

بر اساس آمارهای منتشر شده بیش از 660 هزار نفر بر اثر جنگ و ناامنی در سال گذشته میلادی از خانه های خود در افغانستان آواره شدند. این در حالی است که شمار آوارگان جنگ در سال 2015 در افغانستان 500 هزار نفر بود.

موضوع آوارگان، چهره پنهان و فراموش شده ناامنی ها و جنگ در افغانستان است. تا قبل از سال 2001 به دلیل جنگ های داخلی در افغانستان آوارگی مردم این کشور از خانه و کاشانه شان شاید به نوعی قابل توجیه بود اما اکنون که افغانستان دارای حاکمیت ودولت مستقل و مردمی است برای مردم این کشور و محافل منطقه ای قابل قبول نیست که مردم افغانستان همچنان آواره و سرگردان باشند.

تشدید حملات گروه طالبان و ظهور گروه تروریستی داعش، اولین عامل ادامه آوارگی مردم افغانستان

اولین عامل ادامه آوارگی مردم افغانستان تشدید حملات گروه طالبان و ظهور گروه تروریستی داعش در این کشور است که با حمله به شهرها و روستاهای مناطق مختلف درصدد تصرف انها هستند که باعث میشود خانواده ها محل زندگی خود را برای اسکان در مناطق امن تر ترک کنند. ادامه جنگ در استان های بدخشان ، قندوز، فاریاب، اروزگان و هلمند بیشترین میزان اوارگی مردم افغانستان را باعث شده است.

دومین عامل ادامه اوارگی مردم افغانستان اخراج اوارگان از پاکستان است که باعث شده است صدها هزار نفر به آوارگان افغانستان افزوده شود. سومین عامل ادامه افزایش اوارگان در افغانستان به گفته «فتیحه عبدالله» رییس کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان ،حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله از جمله در ولایت هرات  است.

یک میلیون و 200 هزار نفر آواره در افغانستان

به گفته وی با در نظر گرفتن اوارگان ناشی از این عوامل  مجموع آوارگان در افغانستان بالغ بر یک میلیون و 200 هزار نفر هستند. این در حالی است که دولت افغانستان برای رسیدگی به وضعیت آوارگان و اسکان انان به شدت با مشکل روبرو است.

آوارگی خانواده ها در افغانستان پیامدهای آموزشی و بهداشتی نیز به همراه دارد. فرزندان این خانواده ها از تحصیل باز می مانند. علاوه براین دسترسی نداشتن آوارگان به امکانات بهداشتی و پزشکی می تواند موجب بیماری و سرایت ان به مناطق مختلف افغانستان شود.

در همین حال یکی از پیامدهای نگران کننده ادامه وضعیت اوارگی مردم افغانستان  امکان تغییر مکان و جابجایی گروههای تروریستی در قالب اوارگان و یا انتقال انان از مرزهای پاکستان است که مقامات افغانستان بارها در این مورد ابراز نگرانی کرده و از دولت اسلام اباد خواسته اند تا پیش از احراز صلاحیت و هویت اوارگان انان را اخراج نکند.

در چنین شرایطی مردم افغانستان ادامه وضعیت آوارگی مردم این کشور که مهمترین مسبب ان را طالبان می دانند بزرگترین ننگ برای این گروه تلقی می کنند  که خود را پشتون و مدافع منافع ملی مردم افغانستان معرفی می کند.

مردم این کشور انتظار دارند گروه طالبان همچون حزب اسلامی حکمتیار با پیوستن به روند صلح افغانستان زمینه بازگشت اوارگان به خانه و کاشانه شان را فراهم کند و مانع از این شود که خانواده های افغان زیر چتر حمایتی سازمانهای بین المللی کمک به اوارگان در داخل افغانستان زندگی کنند.118/112

بیشتربخوانید:

افزایش بی سابقه آوارگان در افغانستان/ تفسیر خبر