امیلی هابر همچنین گفت که نه تنها در رسانهها، بلکه در کنگره آمریکا نیز معتقدند که دولت آلمان «به عنوان یک ترمز» در مورد موضوع تحریمها علیه روسیه عمل می کند، ضمن اینکه جلوگیری از ارسال تسلیحات از سوی آلمان به اوکراین نیز باعث خشم شده و انتقادها در این زمینه به ویژه از سوی جمهوریخواهان ابراز می شود.
هابر گفته که در واشنگتن موضع آلمان با این واقعیت توضیح داده میشود که برلین میخواهد به دریافت گاز ارزان از روسیه ادامه دهد.
افشای نامه سفیر آلمان در واشنگتن از اختلاف نظر عمیق میان این دو کشور عضو ناتو درباره نحوه برخورد با روسیه و نیز حمایت از اوکراین، پرده بر می دارد.
در حالی که آمریکا به همراه سازمان ناتو در چند ماه اخیر روند اتهام زنی به روسیه درباره قصد این کشور برای حمله به اوکراین را تشدید کرده و از آن به عنوان بهانه ای برای افزایش قابل توجه کمک های نظامی به کی یف استفاده می کند، موضع برلین در این زمینه، آشکارا با مواضع واشنگتن در تعارض قرار دارد.
آمریکا نه فقط صدها تَن کمک نظامی و انواع تسلیحات و مهمات را برای اوکراین ارسال کرده است، بلکه متحدان واشنگتن در ناتو مانند بریتانیا و کشورهای سه گانه بالتیک نیز راکت ها و موشک های ضد تانک و ضد هوایی به اوکراین فرستاده اند.
در حالی که برلین صرفا به اعلام همراهی با موضع ناتو قناعت کرده و تحت فشار واشنگتن اخیرا اعلام کرد که یک بیمارستان صحرایی و پنج هزار کلاهخود برای اوکراین می فرستد.
این اقدام با واکنش تمسخر آمیز «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین مواجه شد. ضمن اینکه برلین تا چند روز قبل اجازه عبور پروازهای حامل سلاح برای اوکراین را از فراز قلمرو آلمان صادر نمی کرد. «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان پیشتر تاکید کرد موضع این کشور ارسال تسلیحات مرگبار به مناطق جنگی نیست.
اختلاف آلمان با آمریکا در زمینه نحوه برخورد با روسیه
به نظر می رسد، دولت ائتلافی آلمان در زمینه نحوه برخورد با روسیه دچار اختلاف نظر عمیقی با آمریکا و شرکای واشنگتن در ناتو شده است. هر چند برلین اعلام کرده است که در صورت حمله روسیه به اوکراین، اجازه عملیاتی شدن خط لوله گازی «نورد استریم 2» را صادر نخواهد کرد، اما مقامات آلمانی با توجه به وابستگی 40 درصدی اروپا به گاز روسیه، بسیار نگران قطع صادرات گازی روسیه به عنوان اقدامی تلافی جویانه از سوی مسکو در صورت اعمال تحریم های جدید اروپا علیه روسیه هستند.
با توجه به فصل زمستان و سرمای شدید در اروپا وقوع چنین سناریویی پیامدهای جدی برای مردم کشورهای اروپایی و بخش های صنعتی و تامین برق خواهد داشت. به ویژه اینکه ظرفیت تولید گاز اروپا اکنون کاهش یافته است و کفاف نیازهای کشورهای منطقه یورو و اتحادیه اروپا را نمی دهد. در این نگرانی برلین، برخی دیگر از کشورهای اروپایی مانند اتریش نیز شریک هستند که خواهان استثنا شدن گاز از موارد تحریمی جدید علیه روسیه در صورت حمله این کشور به اوکراین شده اند.
«الکساندر شالنبرگ» وزیر امور خارجه اتریش می گوید: "در بحران اوکراین، عرضه گاز طبیعی روسیه نباید مشمول تحریم های اتحادیه اروپا قرار گیرد. ما در اروپا تا حدی به انرژی روسیه وابسته هستیم و اگر گرما و برق بخواهیم، نمی توانیم آن را یک شبه تغییر دهیم. "
درعین حال، اعلام برخی مواضع از سوی مقامات آلمانی مانند اظهارات جانبدارانه فرمانده مستعفی نیروی دریایی آلمان از روسیه و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور، به نارضایی واشنگتن از برلین در باره اوکراین دامن زده است. به نظر می رسد همانند دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» که روند واگرایی بین واشنگتن و برلین در ابعاد سیاسی، تجاری و نظامی به وجود آمد، اکنون در دوره جو بایدن نیز روندی مشابه اما به دلایل متفاوت، در حال رخ دادن است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117