ایران پرس - آکادمی علوم افغانستان اعلام کرد، این کشور همچنان بزرگترین کشور تولید کننده مواد مخدر در جهان است.

«عبدالوهاب عابد» معاون آکادمی علوم افغانستان، علت افزایش کشت خشاش و قاچاق مواد مخدر در افغانستان را نبود عزم ملی برای مبارزه با این پدیده شوم و فساد اداری در این کشور دانست.

«شاهپور یوسف» از مسئولان وزارت بهداشت افغانستان نیز از افزایش شمار معتادین به مواد مخدرابراز نگرانی کرد و گفت روز به روز به تعداد معتادین در این کشور افزوده می شود.

بعد از سال 2001 زمان حمله امریکا به افغانستان و اشغال این کشور تولید مواد مخدر در افغانستان نه تنها با رشد روز افزون مواجه شد بلکه به سمت تولید مواد مخدر صنعتی نیز حرکت کرد.

براساس تازه ترین آمارهای نهادهای بین المللی تولید مواد مخدر درافغانستان در سال 2016 با 43 درصد افزایش به حدود 5 هزارتن در سال رسید.

براساس تصمیم کنفرانس «بن» که بعد از سقوط رژیم طالبان تشکیل شد، انگلیس به عنوان متولی برخورد با کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان تعیین شد، اما در عمل نه تنها با آن برخورد نکرد بلکه بسیاری از گزارش ها از دست داشتن اشغال گران در ترانزیت مواد مخدر و ایجاد حاشیه امن برای تولید آن خبر دادند.

درآمد حاصل از فروش مواد مخدر در افغانستان مهمترین منبع درآمد گروههای افراط گرا و تروریستی در این کشور است و انتظار می رفت امریکا و ناتو که با ادعای مقابله با تروریسم افغانستان را اشغال کردند در جهت از بین بردند منابع مالی این گروه ها حرکت کنند.

«اندری اویستیان» رییس اداره مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد در افغانستان:

"گسترش ناامنی‌ها در افغانستان باعث شده است تا میزان کشت خشاش و تولید مواد مخدر در این کشور همچنان افزایش یابد."

«بشیر بیژن» کارشناس مسائل سیاسی افغان بر این باور است که گروه‎های تروریستی و افراط گرا در افغانستان از درآمد حاصله از مواد مخدر تأمین مالی می‎شوند.

علاوه بر حضور اشغالگران و ادامه ناامنی در افغانستان، فساد اداری و مالی، فقر و نبود کشت جایگزین برای کشاورزان از جمله دیگر موارد افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان است.

بعد از فروپاشی رژیم طالبان، جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد کشت جایگزین را به جای کشت خشخاش در افغانستان مطرح کرد تا این کشور از نظر تامین مواد غذایی خود کفا شود و هم بتواند با صادرات درآمد لازم برای تامین بودجه خود را کسب نماید، اما کشورهای غربی از افغانستان به عنوان تامین نیازهای خود در بخش دارویی نیز استفاده می کنند.

«سید وحید ظهوری حسینی» کارشناس سیاسی:

"امریکا و ناتو از جغرافیای افغانستان برای رفع نیازهای خود استفاده می کنند تا تولید مواد مخدر به صورت مستقیم بدون کوچکترین ممانعتی انجام شود، آنان همچنین این مواد را برای تامین نیازهای دارویی کشورهای اروپایی و آمریکا به بسیاری از کشورها انتقال می دهند."

در هر حال، علاوه بر ناامنی های ناشی از تولید مواد مخدر در افغانستان افزایش میزان معتادین در این کشور نیز بسیار نگران کننده است.

پیش از اشغال افغانستان در این کشور معتادی وجود نداشت اما اشغالگران با هدف از بین بردن نسل جدید افغانستان به اعتیاد در این کشور دامن زدند که بنا به اعلام وزارت مبارزه با مواد مخدرافغانستان بیش ازسه میلیون  نفر از مردم این کشور معتاد  به  مواد مخدر هستند.

نویسنده: مجید وقاری

118/116

بیشتر بخوانید:

نشست سه جانبه ایران، افغانستان و پاکستان برای مقابله با قاچاق مواد مخدر

ناکامی دولت افغانستان در مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر

نقش سیا در افزایش قاچاق مواد مخدر در افغانستان