انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بر اساس تقویم انتخاباتی این کشور قرار بود همزمان با پایان کار دولت وحدت ملی در آوریل آینده برگزار شود.
به تازگی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور به تاخیر افتاده و انتخابات با سه ماه تاخیر برگزاری میشود.
اعضای کمیسیون نظارت بر اجرای قانون اساسی افغانستان پس ازنشست فوق العاده خود در روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کردند هرگونه تغییر در تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اقدام غیرقانونی ونقض صریح قانون اساسی این کشور محسوب میشود.
در این بیانیه از کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان خواسته شد، به جای نقض قانون اساسی این کشور کم کاری خود را جبران کند.
واکنش اعضای کمیسیون نظارت بر اجرای قانون اساسی افغانستان به مساله تاخیر سه ماهه در برگزاری انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور مبتنی بر ماده 61 قانون اساسی است که تصریح کرده انتخابات باید سی روز پیش از پایان دوره پنج ساله ریاست جمهوری برگزار شود.
از نظر این کمیسیون و گروههای سیاسی افغانستان تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور ضمن آنکه ناقض قانون اساسی است سبب دلسردی مردم و آسیب به اصل دموکراسی در افغانستان خواهد شد.
"سمیع الله سیحون" کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در گفت وگو با رسانهها گفته است، تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور، مردم را بیش ازپیش نسبت به روندهای دموکراتیک در افغانستان بی باور میکند.
به رغم آنکه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان مشکلات فنی در سامانه بیومتریک (تشخیص هویت) و تداوم فصل سرما را علت اصلی اتخاذ تصمیم برای تاخیر سه ماهه در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده اما این مسئله از سوی فعالان جامعه مدنی و همچنین احزاب این کشور مورد پذیرش قرار نگرفته است.
از نظر مخالفان، برگزاری با تاخیرانتخابات ریاست جمهوری افغانستان به علت مشکلات سامانه بیومتریک با توجه به تجربه استفاده از این سامانه در انتخابات قبلی پارلمانی و شوراهای ولایتی که در ماه اکتبر 2018 برگزار شد، نشان از کم کاری کمیسیون مستقل انتخابات در این زمینه دارد.
با توجه به تاثیرمنفی تاخیر بیش از سه ساله در برگزاری انتخابات پارلمانی افغانستان چنانچه انتخابات ریاست جمهوری این کشور هم با تاخیر سه ماه برگزار شود، اصل انتخابات و تاثیر آن بر سرنوشت مردم در بین افکار عمومی افغانستان بشدت زیر سوال خواهد رفت.
به همین دلیل است که موضع کمیسیون مستقل انتخابات درباره برگزاری با تاخیر انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با مخالفتهای گسترده روبهرو شده است.
درحالی مشکلات سامانه بیومتریک و تداوم فصل سرما علل تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اعلام شده که بر خلاف گذشته به چالش عمده ناامنی در برگزاری انتخابات اشاره نشده است که همین مسئله موجب طرح برخی ابهام ها و پرسش ها دراین زمینه شده است.
به خصوص چندی پیش زلمای خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان خواستار تعویق زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور شده بود.
در چنین شرایطی این گمانه به طور جدی مطرح شده است که تصمیم برای تاخیر در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تحت فشارهای آمریکا و مداخله این کشور در امور داخلی افغانستان صورت گرفته است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/120
اعلام زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
تعویق انتخابات ریاست جمهوری افغانستان