ایران پرس: استفاده ازظرفیت های منطقه‌ای یکی ازمؤثرترین روش ها برای همکاری های چند جانبه است که  نقش مهمی در توسعه و پیشرفت ایفا می کند.

در همین راستا، اولین نشست مشترک گروه کاری ایران، هند و ازبکستان درباره استفاده از بندر استراتژیک چابهار، امروز دوشنبه (14 دسامبر) به صورت مجازی برگزار می‌شود.

بیانیه وزارت خارجه هند درباره این نشست سه جانبه یک روز بعد از آن صادر شد که «شوکت میرضیایف» رئیس‌جمهور ازبکستان در دیدار مجازی با «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند در نشست  روز جمعه (11 دسامبر) بر لزوم برگزاری نشست سه جانبه با ایران درباره بندر چابهار تاکید کرده بود.

بندر چابهار همواره در مناسبات اقتصادی و سیاسی منطقه از اهمیت استراتژیک برخوردار بوده  است. از نظر ژئوپلتیک، چابهار تنها بندر اقیانوسی در ایران است که یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج‌فارس و دریای عمان به شمار می‌آید و در کریدور شمال - جنوب از جایگاه بسیار مهم و استراتژیک برخوردار است.

اهمیت راهبردی موافقتنامه سه جانبه چابهار

اهمیت راهبردی موافقتنامه سه جانبه چابهار، اکنون با گذشت بیش از چهار سال از امضای آن (ژوئن 2016) آشکارتر شده است. استقبال ازبکستان برای پیوستن به این توافقنامه و علاقمندی سایر کشورهای منطقه در این زمینه افق روشنی برای آینده این همکاری ترسیم کرده است.

روزنامه هندوستان تایمز، در گزارشی درباره فعالیت‌های هند در بندر چابهار با اشاره به سرمایه گذاری این کشور در یکی از پایانه‌های بندر چابهار نوشت: "آمریکا به دلیل اهمیت بندر چابهار در انتقال کالا به مقصد افغانستان، ناگزیر شد این پروژه استراتژیک را از اعمال تحریم های خود مستثنی کند."

در واقع وابستگی‌ها و نیازهای متقابل نکته‌ای است که ضرورت توسعه و رونق این بندر مهم راهبردی را برجسته و تحریم را بی معنا می‌سازد.

«نارندرا دامورداس مودی» نخست وزیر هند در مراسم امضای توافقنامه سه جانبه چابهار با خواندن شعری از حافظ، تصریح کرد: "روزهای جدایی و شب‌های فراق به پایان رسیده و دوستی ما برای همیشه ادامه خواهد داشت."

نخست وزیر هند تصریح کرد: "قرارداد راه‌اندازی کریدور سه جانبه چابهار می‌تواند، مسیر این منطقه را تغییر دهد و بنیان ‌نهادن مسیر جدیدی در این منطقه است، این کریدور همچنین می‌تواند موانع جریان اقتصادی در سراسر منطقه را از بین ببرد."

«محمد اشرف غنی» رییس‌ جمهوری اسلامی افغانستان نیز تأکید کرد: صادرات بعضی‌ در منطقه تروریسم است و صادرات ما سه کشور، باورمندی و همکاری مشترک و استفاده از فرصت‌های موجود در مسیر رفاه مردم و ثبات در منطقه است و پیام ما این است که همه کشورهای منطقه باید در این نوع همکاری مشارکت کنند."

جمهوری اسلامی ایران امنیت، ثبات و پیشرفت اقتصادی کشورهای منطقه و همسایگان را امنیت، ثبات و همچنین پیشرفت خود می‌داند. از اینرو ایران آمادگی دارد تا با استفاده از ظرفیت‌های خود به عنوان یکی از کانون‌های غنی انرژی و شاهراه‌های مواصلاتی منطقه به پیشبرد اهداف اقتصادی مشترک از جمله انتقال و صادرات انرژی و ترانزیت کالا کمک کند.

در این حرکت سازنده، بهره برداری از ظرفیت بندر چابهار در جهت رونق کریدور شمال - جنوب، از فرصت هایی است که می‌تواند مورد توجه و استفاده قرار گیرد.

نویسنده: جمشید امین زاده

117

بیشتر بخوانید:

نائب رئیس مجلس: بندر چابهار به کانون بزرگ تجارت جهانی تبدیل ‌شود

چابهار راهی به سوی توسعه ترانزیت منطقه ای