ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از زمانی که به قدرت رسیده، تصمیم ها و اقداماتی را در حوزه نظامی و تسلیحاتی انجام داده که صرفا در راستای از میان بردن صلح و ثبات جهانی هستند.

در آخرین اقدام رئیس جمهوری جنجالی آمریکا، ترامپ محدودیت استفاده از مین‌های ضدنفر را که در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» اعمال شده بود، لغو کرد.

کاخ سفید روز جمعه 31 ژانویه‌ طی بیانیه‌ای اعلام کرد که واشنگتن قانون منع استفاده از مین‌های زمینی ضد نفر توسط ارتش آمریکا را لغو کرد.

 در بیانیه کاخ سفید آمده است: "به عنوان بخشی از تعهد راسخ رئیس جمهور دونالد ترامپ برای اطمینان یافتن از این موضوع که نیرو‌های ما قادر به دفاع در برابر هرگونه و تمام تهدیدات هستند، رئیس جمهور سیاست دولت اوباما در منع نیرو‌های ارتش آمریکا در به کارگیری مین‌های زمینی ضد نفر در خارج از شبه جزیره کره را لغو می‌کند."

 بهانه این اقدام این است که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به این نتیجه رسیده است که محدودیتی که دولت اوباما ایجاد کرد، ممکن است در جنگ با دشمنان زیان‌های شدیدی برای نیروهای آمریکایی داشته باشد. 

با این تصمیم ترامپ، نیروهای مسلح آمریکا آزادی عمل کاملی در زمینه کاربرد مین های ضد نفر خواهند داشت. در بیانیه کاخ سفید آمده است: "این اقدام یکی دیگر از سلسله اقداماتی است که توسط دولت ترامپ اتخاد شده تا به ارتش ما انعطاف پذیری و قابلیت مورد نیاز برای برنده شدن را بدهد."

کنوانسیون ممنوعیت استفاده، ذخیره سازی، تولید و انتقال مین های ضد نفر و نابودی آنها، موسوم به «پیمان اتاوا» Ottawa Treaty و یا کنوانسیون منع مین های ضد نفر Anti-Personnel Mine Ban Convention در 3 دسامبر 1997 امضا شده و از 1 مارس 1999 به اجرا در آمده است. تاکنون 164 کشور جهان به این پیمان پیوسته‌اند. آمریکا هنوز این کنوانسیون را امضا نکرده‌است.

کنوانسیون اتاوا بر منع بکارگیری، انهدام ذخایر، جلوگیری از گسترش، تولید، فروش یا انتقال مین‌های ضد نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم تأکید کرده است. این کنوانسون، بر ضرورت انهدام مین‌های ضدتانک که دارای قدرت انفجاری بیشتری هستند، اشاره‌ای نمی‌کند.

"پیمان اتاوا" به دنبال پایان دادن به استفاده از مین های زمینی ضد نفر در سراسر جهان است. کشورهای عضو، متعهد به عدم توسعه، تولید، کسب، حفظ، انباشت، و یا انتقال مین های زمینی ضد نفر هستند که توسط این پیمان این گونه تعریف شده اند: "مین هایی که طراحی شده تا با حضور، نزدیکی و یا تماس با یک فرد منفجر شده و سبب معلولیت، مجروحیت یا کشتن یک یا چند نفر شود. طبق آمارها هر 22 دقیقه در سراسر جهان یک نفر بر اثر برخورد با مین، کشته یا مجروح می شود."

اوباما در سال 2014 استفاده ارتش آمریکا از مین‌های ضدنفر را به جز در شبه‌جزیره کره ممنوع کرد. وی دستور داده بود تا تمام مین‌های ضدنفری که برای دفاع از کره جنوبی به کار نمی‌روند نابود شوند. اکنون با دستور ترامپ ارتش آمریکا که در نقاط مختلف جهان حضور نظامی داشته و یا عملیات نظامی انجام می دهد، این اختیار را دارد که بار دیگر از مین های ضد نفر استفاده کند و همین مساله می تواند تلفات ناشی از این سلاح مرگبار را با توجه به کاربرد آن  توسط نیروهای آمریکایی بشدت افزایش دهد.

آمریکا دارای بزرگترین بودجه نظامی جهان و نیروهای مسلح عظیمی است. نظامی گری و کاربرد قدرت سخت نیز همواره از اصول سیاست خارجی و امنیتی ایالات متحده بوده است. در سند استراتژی امنیت ملی 2017 آمریکا نیز بر استفاده از زور برای رسیدن به اهداف خارجی تاکید شده است.

آمریکا به ویژه در دوره ترامپ تلاش محسوسی برای افزایش قدرت نظامی و نیز گسترش حضور نظامی در نقاط مختلف دنیا و نیز توسعه و استقرار انواع تسلیحات ممنوعه طبق برخی پیمان های کنترل تسلیحات صورت داده که از مهمترین آنها خروج  واشنگتن از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف)  است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

گزارش: افزایش قربانیان ناشی از انفجار مین در یمن