ایران پرس- با وجود آغاز روند عادی سازی روابط کوبا و آمریکا در اواخر دوره ریاست جمهوری "باراک اوباما" و حتی افتتاح سفارت های دو کشور، اما روی کار آمدن "دونالد ترامپ" در 20 ژانویه 2017 و اتخاذ مواضع تند وی علیه هاوانا، موجب تیرگی شدید روابط دو کشور شده است. ترامپ ابتکار تنش زدایی اوباما برای بهبود روابط آمریکا و کوبا راکنار گذاشت.

دولت "ترامپ" روند بهبود روابط با کوبا را معکوس کرده و به تشدید فشارها علیه کوبا به ویژه با اعلام تحریم های جدید پرداخته است. در آخرین اقدامات در این زمینه، وزارت خارجه آمریکا، "لئوپولدو سینترا فریاس" Leopoldo Cintra Frías، وزیر دفاع کوبا را به دلیل حمایت از "نیکلاس مادورو"، رئیس جمهوری ونزوئلا در لیست تحریم‌های خود قرار داد.

وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه 2 ژانویه با وضع تحریم علیه وزیر دفاع کوبا به اتهام نقض حقوق بشر و حمایتش از مادورو، ورود وی و فرزندانش را به خاک آمریکا ممنوع کرد. این اقدام با ادعای "حمایت وی از رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز دولت ونزوئلا" انجام شده است.

"مایک پمپئو"، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: واشنگتن نام "لئوپولدو سینترا فریاس"، وزیر نیروهای مسلح انقلابی کوبا و فرزندانش، "دبورا سینترا گونزالز" و "لئوپولدو سینترا گونزالز" را به سبب حمایت این وزیر از مادورو در فهرست سیاه تحریمها قرار داده است. 

این نخستین بار نیست که آمریکا یک مقام ارشد کوبا را به بهانه حمایت از نیکولاس مادورو تحریم می‌کند. در سپتامبر 2019 نیز وزارت امور خارجه آمریکا "رائول کاسترو"، رهبر حزب کمونیست کوبا و رئیس جمهوری سابق این کشور را نیز به همراه چهار فرزندش را نیز به بهانه‌ای مشابه در فهرست تحریم هایش قرار داد.

واشنگتن بارها هاوانا را متهم کرده که به حمایت مستقیم از نیکلاس مادورو رئیس جمهور چپگرای این کشور پرداخته است. دولت ترامپ ادعا می‌کند هاوانا شمار قابل توجهی از نیروهای اطلاعاتی و امنیتی در ونزوئلا برای کمک به مادورو مستقر کرده است. واشنگتن آشکارا تلاش می‌کند، مادورو را سرنگون کند وبه همین دلیل ونزوئلا ماههاست که با دخالت های آمریکا و اعمال تحریم ها از جمله تحریم نفتی از جانب آمریکا مواجه است.

واشنگتن به همین دلیل و به بهانه روابط نزدیک کوبا و ونزوئلا و با اتهام ارائه خدمات و کمکهای مختلف از جانب هاوانا به کاراکاس در مقابل دریافت نفت، تحریم های مختلفی را علیه کوبا اعمال کرده است. 

"برنو رودریگز"Bruno Rodríguez وزیر خارجه کوبا با محکوم کردن تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه کشورش را در توئیتی نوشت: آمریکا حق ندارد اقدامات یکجانبه‌ای علیه شرکت های کوبایی یا هر کشوری که با ونزوئلا تجارت می کند، اعمال کند. این نقض حقوق بین‌الملل و قوانین حاکم بر تجارت و نیز حمله به روابط کشورهایی است که دارای حاکمیت مستقل هستند.

آمریکا در حالی  کوبا را متهم به دخالت در امور داخلی ونزوئلا می کند که خود به حمایت آشکار از "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ونزوئلا پرداخته و خواهان سرنگونی مادورو شده است. مقامات ارشد کوبایی در واکنش به اتهامات واشنگتن درباره دخالت کوبا در ونزوئلا، این مساله را کاملا رد کرده اند.

در این راستا "میگل دیاز کانل" Miguel Díaz-Canel رئیس‌جمهور کوبا اتهامات آمریکا را مبنی بر این که هاوانا به مادورو با حضور نظامی در این کشور کمک می‌کند، بی اساس دانست . کانل در اظهاراتی طعنه‌آمیز در توییتر نوشت: «آمریکا با داشتن نزدیک به هشتصد پایگاه نظامی و صد‌ها هزار نیروی نظامی در سراسر دنیا، کوبا را به حضور نظامی در ونزوئلا متهم می‌کند. این اتهامات حمله به دو کشور مستقل است.

هدف واقعی آمریکا از تهدیدات بی سابقه و تشدید فشارهای مالی و اقتصادی علیه کوبا از جمله تحریم وزیر دفاع این کشور، تضعیف هر چه بیشتر دولت چپگرای این کشور و در نهایت براندازی آن است.

آمریکا با ادامه موجودیت دولت های چپگرا در آمریکای لاتین مشکل دارد و لذا تلاش خود را معطوف به براندازی آنها نه فقط در کوبا بلکه در ونزوئلا و نیکاراگوئه کرده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/118

بیشتر بخوانید:

حمایت کوبا از دولت های چپگرای آمریکای لاتین/تحلیل

تاکید کوبا بر مقاومت در مقابل تحریم‌های آمریکا