«رجب طیب اردوغان» تاکید کرد: پیگیریهای آنکارا و منتشر کردن اطلاعات به دست آمده در جریان تحقیقات، ماجرای قتل جمال خاشقجی را به یک موضوع بینالمللی تبدیل کرد.
بدون شک، مصوبه سنای آمریکا تحت تاثیر افکار عمومی کشورهای غربی بهویژه آمریکا صادر شده است.
قتل خاشقجی؛ موضوعی بینالمللی
باید گفت، رویدادهای مربوط به مرگ «جمال خاشقجی» منتقد رژیم سعودی یک مساله داخلی ترکیه یا عربستان نبوده است. بویژه که «جمال خاشقجی» از تابعیت عربستان خارج شده بود. وی در غرب زندگی میکرد و برای یک نشریه آمریکایی فعالیت داشت.
بهرغم این واقعیتها، تردیدی وجود ندارد که پیگیریهای دولت ترکیه در این ارتباط بیتاثیر نبوده است.
در واقع، شکی نیست که دولت ترکیه نیز در این ارتباط نقش داشته است، اما با وجود تلاشهای دولت آنکارا، رسانههای منطقه و جهان همواره از تلاشهای ترکیه برای دریافت امتیازهای ویژه از آمریکا و عربستان پرده برداشته بودند.
در حقیقت، افشاگریهای دولت آنکارا صرفا" به منظور رسوا کردن رژیم حاکم بر عربستان و حمایتهای آمریکا از این رژیم فاسد نبوده است.
ضمن آن که، مقامهای ترکیه علیالخصوص رئیس جمهوری این کشور همواره از ذکر نام آمر یا آمران اصلی قتل جمال خاشقجی خودداری کردهاند. این سکوت معنادار مقامهای دولت آنکارا به معنای آن است که، مقامهای آنکارا منافع اقتصادی و مصالح سیاسی ترکیه را مدنظر داشتهاند.
اختلافهای اساسی سیاستمداران آمریکا
درعین حال، اختلافهای اساسی سیاستمداران آمریکا در کنگره و کاخ سفید در این ارتباط نقش اساسی داشته است.
به هر حال، به نظر میرسد، سنای آمریکا درپی اختلافهای داخلی، فشارهای بینالمللی و افکار عمومی جهان، یک گام به عقب برداشته و حاضر شده است، مصوبهای علیه رژیم فاسد سعودی تصویب کند.
در واقع، سنای آمریکا در روز 13 ماه دسامبر 2018 با تصویب قطعنامهای، محمدبن سلمان ولیعهد سعودی را به عنوان مسوول قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول معرفی کرده است.
این مصوبه درحالی در سنای آمریکا تصویب شده است که، سازمان جاسوسی آمریکا - سیا- از مدتها پیش «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی را به عنوان عامل اصلی قتل فجیع جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول معرفی کرده است.
در پی این مصوبه، برخی از نمایندگان سنای آمریکا خواستار فشارهای بیشتر بر رژیم سعودی شدهاند. در نشست اخیر «برنی سندرز» سناتور مستقل تاکید کرده است: «آمریکا باید رابطه با دیکتاتوری بیرحم عربستان سعودی را به طور کامل مورد بازنگری قرار دهد.»
«جمال خاشقجی» دوم اکتبر 2018 پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شد. دولت ریاض سرانجام تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد که خاشقجی به قتل رسیده است.
در این شرایط، کارشناسان میگویند، اظهارات اخیر رئیس جمهوری ترکیه مبنی براین که مصوبه سنای آمریکا صرفا" تحت افشاگریهای دولت آنکارا تصویب شده است، چندان صحیح و دقیق نیست.
135/120
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
اردوغان: مصوبه سنای آمریکا ضد بن سلمان نتیجه افشاگری های ترکیه است
اردوغان: فاعل قتل خاشقجی بنسلمان است
اردوغان: مقامات سعودی درباره قتل خاشقجی دروغ می گویند
اردوغان؛ ضرورت رفع ابهام از پرونده قتل خاشقجی