در این راستا گروه ویژه اقدام مالی موسوم به "اف ای تی اف" FATF روز جمعه ایران را در فهرست سیاه خود قرار داد.
روزنامه والاستریت ژورنال پیشتر گزارش داده بود که تصمیم این نهاد مستقر در پاریس، مبنی بر پیوستن به فشار حداکثری آمریکا علیه ایران پس از موافقت کشورهای اروپایی، صورت پذیرفته است.
گروه ویژه اقدام مالی در بیانیه خود، به صورت ضمنی اعلام کرده که اقدامات علیه ایران بازگشتپذیر است و ایران پس از تصویب لوایح مربوط میتواند از فهرست سیاه خارج شود.
یکی از دیپلماتهای اروپایی دراین باره به رویترز گفته که وارد کردن ایران به فهرست سیاه، طوری تنظیم شده است که درها به روی ایران کاملا بسته نشده باشد.
گروه ویژه اقدام مالی در سال 1989 در پاریس با تصمیم سران کشورهای گروه 7 و با مأموریت ادعایی مبارزه با پول شویی تأسیس شد.
سران گروه 7 ضرورت تشکیل چنین نهادی را یکسان کردن مقررات بانکی و مبارزه با پول شویی عنوان کردند.
در سال 2001 و بعد از حادثه 11 سپتامبر، با فشار آمریکا آنچه «تأمین مالی تروریسم» خوانده شد در دستور کار فعالیتهای FATF قرار گرفت.
نظارت بر عملکرد شبکه بانکی در سطح جهانی و در سطح کشورها، وظیفه اصلی گروه ویژه اقدام مالی محسوب میشود.
اگرچه با تصمیم "اف ای تی اف"، تراکنشهای مالی ایران با محدودیت های زیادی مواجه می شود و زیر ذرهبین قرار می گیرد، اما این تصمیم چندان تاثیر عملی نخواهد داشت زیرا اکنون نیز اکثر بانکهای غربی صرف نظر از نحوه تعامل ایران و "افای تی اف" با توجه به تحریمهای آمریکا از تراکنشهای مالی و بانکی مرتبط با ایران خودداری می کنند.
اقدام کارگروه ویژه اقدام مالی با توجه سیطره و نفوذ آمریکا بر اروپایی ها و تحت تاثیر فشارهای آمریکا صورت گرفته است.
مقامات ارشد دولت ترامپ بارها خواستار پیوستن ایران به اف ای تی اف شده بودند.
از جمله مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا 12 فوریه 2020 از ایران خواست به کنوانسیون تامین مالی تروریسم و کنوانسیون پالرمو بپیوندد.
البته پمپئو پس از اقدام ضد ایرانی گروه ویژه اقدام مالی، خرسندی خود را در این زمینه اعلام کرد.
پمپئو روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد، حکومت ایران باید با پیامدهای تداوم پیروی نکردن از هنجارهای بین المللی به ویژه اقدام نکردن برای تصویب "پالرمو" و "کنوانسیون تامین مالی تروریسم مواجه شود.
پیش تر نیز چهار سناتور آمریکایی در نامهای به این گروه مدعی شده بودند ایران با گذشت دو سال از تعلیق اقدامات تقابلی هنوز تغییری در رویههایش ایجاد نکرده است و باید هر چه سریعتر به فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی وارد شود.
ایران بارها تاکید کرده بود که آمریکا و همپیمانانش تلاش زیادی را برای قرار دادن ایران در فهرست سیاه "اف ای تی اف" با هدف در تنگنا قرار دادن تهران انجام می دهند.
"محمد جواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان چندی پیش گفت: سه رژیم حامی تروریسم شامل آمریکا، عربستان و اسرائیل به دنبال فرستادن ایران به فهرست سیاه "افایتیاف" هستند.
موضع گیری مثبت مقامات ارشد آمریکایی در قبال گنجاندن ایران در فهرست سیاه "اف ای تی اف" نشان میدهد واشنگتن این گروه را ابزار مناسبی برای اعمال هرچه موثر تحریمها علیه کشورهای ناهمسو با سیاستهای آمریکا از جمله ایران می داند.
در مقابل، ایران این اقدام گروه ویژه اقدام مالی را اقدامی کاملا سیاسی و جهت دار تلقی می کند. "سیدعباس موسوی" سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با بیان این که جمهوری اسلامی ایران بیش از دو سال است همه قوانین و مقررات مربوط به پول شویی و تأمین مالی تروریسم را اجرا کرده است، تصریح کرد، عربستان به عنوان بانک مرکزی تروریسم و رژیم صهیونیستی به عنوان یک دولت تروریست، بیشترین حمایتها را از گروهها و سازمان های تروریستی سراسر جهان انجام میدهند اما ایران را که بیشترین همکاری را در این زمینهها دارد و از شفافیت فوق العادهای برخوردار است، به فهرست سیاه میبرند."
نویسنده: سید رضا میرطاهر
117/118
بیشتر بخوانید:
استقبال آمریکا از قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه FATF
موسوی: قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه FATF سیاسی کاری است
FATF ایران را در فهرست سیاه قرار داد