وزارت اقتصاد ژاپن دربیانیه ای اعلام کرد، ممنوعیت صادرات محصول فنی "فتورزیست" را که برای تولید «نیمه هادی» بکار می رود به کره جنوبی لغو کرده است.
در بیانیه وزارت اقتصاد ژاپن آمده است، لغو این ممنوعیت نشانه ای از حسن نیت توکیو برای بهبود روابط تجاری با سئول است.
وزارت بازرگانی کره جنوبی نیز با استقبال از این اقدام ژاپن اعلام کرد، توکیو باید اختلافات تجاری و صادرات فناوری های پیشرفته دیگر به کره جنوبی را تسهیل کند.
ژاپن از ماه ژوئیه اقدام به متوقف کردن صادرات سه قلم از کالاهای فنی برای تولید اقلام الکترونیکی و فنی پیشرفته به کره جنوبی کرد و از آن پس روابط تجاری دو کشور تیره شد.
تصمیم ژاپن برای لغو صادرات یک کالای فنی با کاربرد دوگانه به کره جنوبی، می تواند نشانه ای از برنامه توکیو برای کاهش تنش تجاری با این کشور باشد که از ماه های گذشته بر روابط آنان تاثیر منفی گذاشته است.
البته در همان زمان که ژاپن به بهانه استفاده از اقلام صادراتی این کشور در تولیدات صنایع تسلیحاتی در کره جنوبی، برخی ممنوعیت ها را در این زمینه اعمال کرد، مقامات سئول با رد چنین ادعایی این اقدام توکیو را موجب آسیب به زنجیره تامین جهانی ارزیابی کردند.
دولت کره جنوبی در پاسخ به این ادعای ژاپن تصریح کرد که اقلام وارداتی از این کشور تنها در تولید تراشه های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گیرد که تولید برخی شرکتهای الکترونیکی کره ای که صادرات گسترده به آمریکا دارند به واردات این مواد از ژاپن وابسته است.
البته همزمانی اعمال برخی از این ممنوعیت ها از سوی ژاپن با رای دادگاهی در کره جنوبی علیه شرکت «نیپون» در ژاپن شائبه ها درباره انگیزه سیاسی این ممنوعیت های صادراتی را بشدت افزایش داد.
این دادگاه رای داد که شرکت «نیپون» باید به نیروهای کرهای مشمول کار اجباری بدون دستمزد در آن شرکت در دوران استعمار ژاپن بر کره جنوبی، غرامت پرداخت کند.
البته ژاپن بارها اعلام کرده مناقشه مربوط به کاراجباری کارگران کره ای در یک معاهده دوجانبه امضا شده بین دو کشور در سال 1965 کاملا حلو فصل شده است.
با توجه به تصمیم دولت ژاپن برای لغو ممنوعیت صادرات یکی ازاقلام سه گانه صادراتی به کره جنوبی تنها پس از چند ماه تنش در روابط تجاری آنان، می توان با قاطعیت بیشتری درباره سیاسی بودن اعمال این ممنوعیت ها سخن گفت.
به خصوص آنکه این تصمیم ژاپن بدون انجام هر گونه اقدام اعتماد ساز توسط کره جنوبی برای اثبات عدم استفاده اقلام وارداتی از آن کشور در صنایع تسلیحاتی اتخاذ شده است.
این گمانه نیز مطرح است که تصمیم دولت ژاپن برای کاهش ممنوعیت های صادراتی به کره جنوبی به تصمیم چندی پیش این کشور نیز بی ارتباط نیست.
کره جنوبی در واکنش به این ممنوعیت های اعمال شده توسط ژاپن، این کشور را از فهرست سفید خود (کشورهایی که با آنها روابط اقتصادی و تجاری ترجیحی دارد) خارج کرد که آسیبی برای اقتصاد ژاپن ارزیابی شد.
به نظر میرسد، ژاپن به این نتیجه رسیده که تداوم ممنوعیت صادرات برخی اقلام به کره جنوبی، ضمن ایجاد تنش درروابط دو جانبه موجب از دست رفتن سهم توکیو در بازارهای این کشور خواهد شد که به تجدید نظر در این تصمیم مبادرت کرده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116