ایران پرس - سفر «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه به تهران و دیدارش با مسئولان ارشد نظام ودر صدر آنها رهبر معطم انقلاب اسلامی حاوی چند پیام است.

روزنامه اینترنتی الاخبار روز سه شنبه در گزارشی نوشت: این پیام ها را می توان در جملۀ ذیل رهبر معظم انقلاب اسلامی خلاصه کرد: "هویت و قدرت جریان مقاومت وابسته به ارتباط مستمر و راهبردی سوریه و ایران است".

چند هفته پس از امضای یادداشت های تفاهم راهبردی بین دمشق و تهران برای برقراری روابط اقتصادی دوجانبه در آینده، بشار اسد رئیس جمهوری روز دوشنبه وارد تهران شد.

سفر بشار اسد به تهران از قبل اعلام نشده بود و اسد در این سفر با رهبر معظم انقلاب اسلامی و چند مشاور و معاون ایشان و همچنین «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت وگو کرد.

سردار سرلشکر «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در دیدارهای بشار اسد با رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهوری اسلامی ایران حضور داشت.

روابط راهبردی تهران و دمشق

این، نخستین سفر بشار اسد به ایران از سال 2011 – زمان آغاز بحران سوریه – است؛ سفری که بیانگر "روابط راهبردی" تهران و دمشق است.

سفر بشار اسد در حالی انجام گرفت که منطقه و جهان شاهد تحولات مختلف و درهم تنیده است و دراین اوضاع و شرایط روابط پایدار تهران و دمشق نقش و تأثیر بسزای خود را در همه این تحولات نشان داده است.

سفر بشار اسد بدون اعلام قبلی انجام گرفت و نشان می دهد که "همپیمانی" دمشق و تهران هنوز به قوت و قدرت خود باقیست.

شاید یکی از مهمترین مسائل راهبردی که در دیدارهای بشار اسد با مقامات ایرانی بررسی شد، مخالفت دمشق و تهران با توطئه های جدید آمریکا در سوریه باشد.

دمشق و تهران در مخالفت با توطئه های آمریکا متفق القول هستند و در میادین جنگ و سیاست متفق القولی خود را نشان داده اند.

حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار بشار اسد گفتند: رئیس جمهوری سوریه و ایستادگی و مقاومت ملت این کشور رمز پیروزی آنها و شکست خوردن آمریکا و مزدوران منطقه ای واشنگتن است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران افزودند: هویت و قدرت مقاومت مبتنی بر همپیمانی راهبردی سوریه و ایران است و این همپیمانی راهبردی می تواند نقشه های دشمنان را خنثی کند.

ایجاد منطقه حائل؛ یکی از توطئه های خطرناک آمریکا

ایشان تصریح کردند: طرح ایجاد "منطقه حائل" در شمال شرق سوریه "یکی از توطئه های خطرناک آمریکا" است که باید با آن مخالفت کرد و در برابر آن با قدرت و صلابت ایستاد و گذشته از این، باید با توطئه آمریکا برای "محکم کردن جای پای خود در مرزهای سوریه و عراق" نیز ایستادگی کرد.

در حالی رهبر معظم انقلاب اسلامی بر لزوم "ایستادگی و مخالفت مشترک تهران و دمشق با توطئه های واشنگتن در شرق سوریه" تأکید می کنند که انصراف آمریکا از تصمیم "عقب نشینی کامل از سوریه و تقویت پایگاه های نظامی در غرب عراق" نشان می دهد آن دسته از دولتمردان آمریکایی که خواهان مقابله با ایران و محدود کردن دامنۀ فعالیت هایش در منطقه خاورمیانه هستند، دست برتر را در سیاست های خارجی آمریکا دارند.

کشورهای اروپایی نیز در بحبوحۀ بررسی مساله عقب نشینی آمریکا از سوریه با نگرانی اعلام می کردند که ایران برای گسترش قدرت خود در منطقه خلأ ناشی از عقب نشینی نیروهای آمریکایی را پُر خواهد کرد؛ بنابراین افزایش و توسعۀ همکاری بین سوریه و ایران می تواند نقش بسزایی در مقابله با توطئه هایی که برای منطقه کشیده شده است، ایفاء کند.     

دمشق برای گسترش روابطش با کشورهای عربی دست از ایران نمی کشد

نباید توطئه های آمریکا در منطقه را به دور از اقداماتی دانست که اسرائیل در چند سال گذشته انجام داده است که تجاوز مکرر به خاک سوریه بخشی از این اقدامات است.

سفر بشار اسد به تهران 2 روز پیش از دیدار «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل انجام گرفت (البته این دیدار قبلاً به تأخیر افتاده بود).

نتانیاهو گفته است که "مساله حضور ایران در سوریه" در صدر دستورکار دیدارش با پوتین خواهد بود.

سفر بشار اسد به تهران بار دیگر ثابت کرد که فشارهای اسرائیل برای از بین بردن همپیمانی "قانونی و راهبردی" سوریه و ایران همچون گذشته به بن بست خواهد رسید و شکست خواهد خورد.

جملۀ معنادار "مزدوران منطقه ای آمریکا"  که در دیدار رهبر معظم انقلاب و بشار اسد بیان شد، با توجه به شرایط کنونی سوریه حاوی پیام خاصی است چون برخی از کشورهای عربی درپی ازسرگیری روابط خود با دمشق هستند و چنین تبلیغ می کنند که می خواهند سوریه را از سیطرۀ ایران بیرون بیاورند و به انزوای سیاسی دمشق پایان دهند ولی سفر بشار اسد به تهران نشان داد که سوریه برای ازسرگیری روابط سیاسی خود با همسایگان عربش به کسی "امتیاز" نخواهد داد و از همپیمانی و دوستی خود با کشورهایی همچون ایران دست نخواهد کشید.

مساله دیگر اینکه اگر آمریکا بخواهد کشورهای عربی را از نزدیک شدن به سوریه بازدارد، دمشق همکاری های خود با ایران را توسعه خواهد داد.  

نقش مهم ایران در حل مسالمت آمیز بحران سوریه

گذشته از مشکلات منطقه ای و بین المللی مشترک ایران و سوریه، تهران نقش مهمی در حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه براساس مذاکرات و توافقات آستانه / سوچی ایفاء می کند و سرسختانه می کوشد که سرنوشت ادلب و حومه از طریق همکاری با ترکیه و روسیه معلوم و مشخص شود.

در همین راستا، مقامات سوری و ایرانی بر لزوم تداوم همکاری های دو جانبه برای "ریشه کنی همیشگی تروریسم" تأکید و پافشاری کردند.

در دیدار اسد و روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران همتای سوری خود را از جزئیات مذاکرات اخیر سوچی آگاه کرد و رؤسای جمهور ایران و سوریه توافق کردند که هر اقدامی برای مبارزه با تروریسم باید مبتنی بر حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حاکمیت سوریه باشد.115/118

مترجم: مهدوی

بیشتر بخوانید:

گزارش: بازتاب دیدار بشار اسد با رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در رسانه های لبنان

دیدار بشار اسد با رهبر معظم انقلاب؛ تاکید بر لزوم مراقبت در مقابل توطئه‌های آینده / تحلیل

قدردانی اسد از رهبر معظم انقلاب و دولت ایران