در حالی که هنوز دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا وارد کاخ سفید نشده است مواضع ضد چینی وی طیف وسیعی از چالشها و اختلافات میان واشنگتن و پکن را برانگیخته و دولت باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا نیز موضع تهاجمی در برابر چین اتخاذ کرده است .

این وضعیت باعث شده است تا دولت چین در تازه ترین هشدار خود به آمریکا ادامه روابط سیاسی با این کشور را به  پایبندی واشنگتن به سیاست چین واحد و توافقنامه های دو جانبه گذشته مشروط کند.علاوه براین چین با استقرار سامانه های دفاع هوایی و ضد موشکی در جزایر مصنوعی که در دریای چین جنوبی مستقر کرده ،اقدام به قدرت نمایی دربرابر آمریکا کرده است.

در این حال اظهارات آدمیرال هری هریس فرمانده ناوگان دریایی آمریکا در اقیانوس آرام مبنی براین که اگرپکن به ادعاهای سرزمینی خود در دریای چین جنوبی ادامه دهد آمریکا آماده است با دولت چین مقابله کند نشان می دهد واشنگتن در حال آماده شدن برای یک چالش و تنش عمیق با چین است که از مسایل اقتصادی  تا اختلافات این کشور با  کشورهای حوزه دریای چین جنوبی و مساله تایوان را شامل میشود . آمریکا در مورد همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری با چین ملاحظاتی دارد.

زیرا چین در بخشهای مختلف اقتصادی آمریکا سرمایه گذاری کرده است که میزان اوراق قرضه این کشور که در اختیار چین است بین یک هزار و 250 تا یکهزار و 270 میلیارد دلار ارزیابی میشود .بنابراین آمریکا در بخش اقتصادی همچنان به ادامه  سرمایه گذاری و کمک های چین به حل مشکلات اقتصادی آمریکا نیاز دارد.با این حال واشنگتن درصدد است با انتقاد از نحوه همکاری های اقتصادی با پکن ،چین را برای گشایش بیشتر بازارهای خود بر روی کالاهای آمریکایی تحت فشار قرار دهد.به همین دلیل دونالد ترامپ پیش از ورود به کاخ سفید مشکلات اقتصادی آمریکا را ناشی از ورود کالاهای چینی و تولید کالا در این کشور و صادرات آن به آمریکا اعلام و پکن را به اعمال محدودیت در سرمایه گذاری و واردات کالا از آمریکا متهم می کند.

با این حال با توجه به نیازهای واشنگتن و پکن به یکدیگر در بخش اقتصادی احتمال اینکه آمریکا در دوره ترامپ نیز وارد چالش جدی با چین در این  بخش نشود زیاد است .اما از آنجا که آمریکا به حساسیتهای سرزمینی چین در مورد تایوان و دریای چین جنوبی کاملا واقف است  عمده فشارهای خود را بر پکن در این ناحیه متمرکز کرده است.راهبرد اعلامی آمریکا برای دهه های آینده استقرار نیروهای نظامی در محدوده سرزمینی چین همچون دریای چین جنوبی و توسعه همکاری بویژه نظامی با تایوان است . در واقع در دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا سیاست این کشور مشارکت با چین و در عین حال محدود کردن این کشور در مرزهای خود بود .استقرار سامانه موشکی "تاد" در کره جنوبی ،ترغیب ژاپن به داشتن ارتش قدرتمند و شرکت در ماموریتهای فرا مرزی ،تلاش برای توسعه همکاری های نظامی وامنیتی با کشورهای حوزه  دریای چین جنوبی با دامن زدن به اختلافات آنها با چین از جمله برنامه های نظامی آمریکا برای مهار چین تلقی میشود.هر چند مسایل هسته ای کره شمالی نیز به عنوان یک عامل مهم فشار بر چین از سوی آمریکا استفاده میشود .

چین  نیز دو سیاست موازی را برای خنثی کردن فشارهای آمریکا ضد پکن درپیش گرفته است .ادامه رایزنی و گفتگو با کشورهای حوزه  دریای چین جنوبی برای حل اختلافات و تقویت قدرت نظامی خود در دریای چین جنوبی و همچنین اتخاذ موضع قاطع دربرابر آمریکا در مورد مساله تایوان از جمله سیاستهای پکن در برابر واشنگتن است . از دیدگاه چین رایزنی ها با فیلیپین موفقیت آمیز بوده و پکن توانست  یکی از مهمترین کشورهایی که آمریکا به همکاری آن با واشنگتن ضد چین امیدوار بود از آمریکا جدا کند. این موفقیت چین خشم آمریکا را برانگیخته و به همین دلیل  فشارهای خود را ضد پکن  افزایش می دهد .