وزیر امور خارجه عربستان سعودی که صبح امروز(شنبه) در سفری غیر منتظره وارد بغداد شد، در دیدار با حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق ادعا کرد که کشورش آماده کمک به ایجاد ثبات در مناطق آزاد شده است.

به گزارش ایران پرس به نقل از العالم، دفتر حیدر العبادی نخست وزیر عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که وزیر خارجه عربستان، پیروزی های اخیر عراق بر گروه تروریستی داعش را تبریک گفته و آمادگی کشورش را برای ثبات مجدد مناطق آزاد شده اعلام کرده است.

به گزارش سومریه نیوز، این بیانیه می افزاید، طرفین در این دیدار درباره تقویت رابطه دو جانبه، راهکارهای تقویت آن در تمام زمینه ها، مبارزه با گروه های تروریستی  و پیروزی های اخیر در غرب شهر موصل، گفت و گو کردند.

الجبیر امروز(شنبه) در سفری اعلام نشده راهی بغداد شد و بلافاصله برای دیدار با نخست وزیر عراق به دفتر حیدر العبادی رفت.

عربستان سعودی سال 1394 پس از 25 سال سفارت خود را در بغداد، پایتخت عراق، بازگشایی کرد.

با این حال شهریور ماه امسال وزارت خارجه عراق رسما از عربستان خواست، «ثامر السبهان» سفیر ریاض در بغداد را به دلیل مداخله در امور داخلی عراق تغییر دهد.

این اولین سفر یک وزیر بلندپایۀ عربستان به عراق پس از تهاجم تحت رهبری امریکا به این کشور و سرنگونی صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق در سال 2003 میلادی به شمار می‌رود.

عادل الجبیر قرار است در این سفر آخرین روابط میان دو کشور و همچنین مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی را از جمله جنگ با داعش با مقامات عراقی بررسی کند.

واکنش ها در عراق به سفر الجبیر

سفر امروز وزیرخارجه سعودی به بغداد با واکنش های مختلفی روبه رو شد، بطوری که برخی ابراز امیدواری کردند، این سفر سبب همکاری سعودی در مبارزه با تروریسم شود و در مقابل جمعی از نمایندگان پارلمان عراق آن را سفری غیرمنتظره و سوال برانگیز توصیف کردند.

«اسکندر وتوت» از نمایندگان بصره، استان نزدیک به مرزهای عربستان سعودی در جنوب عراق، در این خصوص گفته است که سفر عادل الجبیر به نحوی که انجام شده است مشکوک و سوال برانگیز است، بویژه اینکه ریاض در طول سنوات گذشته موضع منفی نسبت به روند سیاسی عراق داشته است.

این نماینده پارلمان عراق از جریان های سیاسی کشورش خواسته است که علیه این سفر موضع گرفته و مانع ورود مجدد وی به عراق شوند.

علامت سوال فراوان پیرامون سفر الجبیر

عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق نیز گفته است که این کمیسیون از اصل سفر و اهداف و جزییات آن بی اطلاع بوده و فقط از طریق رسانه ها از آن مطلع شده است.

خانم «اقبال الغراوی» گفته که انجام این سفر به این شکل محرمانه ای که صورت گرفته، علامت های سوال بسیاری پیرامون آن مطرح کرده است.

وی ابراز امیدواری کرده که حداقل این سفر دستاوردهای مثبتی در مبارزه با تروریسم به دنبال داشته باشد و ریاض بتواند در این خصوص نقش مثبتی ایفا کند.

ابراز امیدواری برای بهبود روابط دو کشور

«اقبال عبدالحسین» دیگر عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق نیز نسبت به سفر بدون اعلام قبلی الجبیر به بغداد ابراز بی اطلاعی کرده و او هم همانند دیگر نمایندگان پارلمان کشورش ابراز امیدواری کرده است که این سفر بتواند باعث بهبود روابط بین دو کشور عراق و عربستان شود.رییس پارلمان عراق نیز در این خصوص لحظاتی قبل با انتشار بیانیه ای، از انجام سفر وزیر خارجه عربستان سعودی به بغداد استقبال کرده و گفته است که امیدوار است گسترش افق های همکاری بین دو کشور باعث ثبات و امنیت در منطقه شود.

نگرانی از تشدید تنش ها میان ریاض و بغداد

این در حالی است که برخی کارشناسان در عراق نگرانند، این سفر همانند سفر قبلی نخست وزیر ترکیه به بغداد در اوایل ژانویه 2017، نه تنها باعث تنش زدایی بین دوکشور نشود، بلکه نتیجه عکس به دنبال داشته باشد و تنش ها را بین بغداد و ریاض تشدید کند.

عربستان سعودی هماننند ترکیه درصدد سنجش اوضاع عراق از نزدیک و گرفتن مواضع شدیدتر علیه آن است، بویژه اینکه این سفر تنها چند روز بعد از سفر رییس جمهوری ترکیه به ریاض اتفاق افتاده است.

از طرفی برخی این سفر را مرتبط با تحرکات اخیر عربستان در منطقه در نزدیکی با رژیم صهیونیستی و تشکیل یک محور عربی - غربی - صهیونیستی علیه محور مقاومت در منطقه می دانند که دونالد ترامپ رییس جمهور جدید آمریکا نیز از آن حمایت کرده است.

دیدار وزیر خارجه عربستان از عراق/ تحلیل

روابط عربستان و عراق در دوران صدام و قبل از رژیم بعث، فراز و نشیب‎های فراوانی داشت و دو کشور دشمنان بالقوه یکدیگر به حساب می‎آمدند.

از سال 2003 با تغییر ساختار حکومتی در عراق، فرصت جدیدی برای بغداد و ریاض فراهم شد تا در مسیر تحکیم روابط دیپلماتیک گام بردارند. 

عربستان در سال 1990 که  ارتش رژیم صدام به کویت حمله کرد، سفارت خود را در عراق تعطیل کرد. 

روابط دیپلماتیک عربستان و عراق، اما در سال 2004 در پی سرنگونی رژیم صدام، در سطح نمایندگی از سر گرفته شد و عربستان در همین سال در نخستین گام، روابط خود را در سطح نمایندگی دیپلماتیک با عراق برقرار کرد.

این سطح نمایندگی در نهایت در دسامبر سال گذشته 2015 به بازگشایی سفارت سعودی در بغداد منجر شد.

حمایت ال سعود از گروه های تکفیری، مانع گسترش مناسبات عراق و عربستان

عملکرد مغرضانه و مداخله جویانه سفارت عربستان درعراق و حمایت آشکار و پنهان آن از تروریستهای تکفیری، در چارچوب سیاست آل سعود، فرصت گسترش مناسبات عراق و عربستان را از بین برد.

پس از حاکم شدن دوباره سردی روابط میان عربستان و عراق، ریاض در ادامه سیاست خصمانه اش علیه عراق، روابط دیپلماتیک با بغداد را به سطح کاردار تقلیل داد.

واکنشهای مردم عراق به سیاستهای مداخله جویانه عربستان و مخالفت آنان با انتصابات افراد مسئله و ادامه کار آنان به عنوان دیپلمات بلند پایه در عراق، بیانگر آن است که عراق هیچگاه تحت نفوذ آل سعود و یکه تازی های آن قرا نمی گیرد. 

نمایندگان دیپلماتیک عربستان درعراق، تبلیغات گسترده ای را علیه «نیروهای مردمی» این کشور به راه انداختند و با دروغ پردازی و اتهام زنی، درصدد تضعیف جایگاه نیروهای مردمی در عراق برآمدند.

عراقی‌ها، نمایندگان دیپلماتیک عربستان در بغداد را، رابط عربستان با گروه تروریستی داعش می‌دانند.

خشم مردم عراق از بازگشایی سفارت عربستان در عراق

 بازگشایی سفارت عربستان در عراق پس از بیست و پنج سال آن طور که تصور می‎شد، در جهت منافع مردم عراق نبود و مواضع مداخله جویانه مقامات سعودی، خشم مردم عراق را برانگیخت.

سیاست خارجی آل سعود مبتنی بر حمایت از مخالفان دولت قانونی عراق، تحریک اداره محلی کردستان عراق علیه دولت بغداد، نفوذ در میان عشایر اهل سنت و تحریک آنان ضد دولت عراق و حمایت از داعش در عراق بود.   

چنین رفتارهای مزدورانه ای موجب شد ملت عراق خواستار تجدید نظر جدی دولت عراق در تعامل با عربستان و اتخاذ تدابیر جدی در برابر مداخله جویی های آل سعود در عراق  شوند.

عربستان در شرایطی که عملیات ارتش و نیروهای مردمی عراق علیه تروریستهای تکفیری وارد مرحله نهایی خود شده است، درصدد نجات عوامل خود از شکست کامل درعراق برآمده است.

سفر شتابزده عادل جبیر به بغداد و ادعای دوستی و گسترش مناسبات با عراق، بخشی از توطئه جدید آل سعود برای پیشبرد اهداف خود  در منطقه از جمله عراق است.

این موضوع، ضرورت هوشیاری مقامات عراقی را در قبال تحرکات عربستان ، یادآوری می کند. 113/110

بیشتر بخوانید:

مصر، دوری از عربستان و تقویت مناسبات با عراق/ تحلیل

هشدار در باره تلاش عربستان و اردن برای تقویت طائفه گرایی در عراق

واکنش عراق به ادعاهای عربستان/ تفسیر خبر