ایران پرس - با اعلام آخرین نتایج انتخابات پارلمانی پاکستان، احزاب بازنده نتایج این انتخابات را مردود دانسته و ان را نپذیرفتند.

پایگاه خبری «العربی الجدید» امروز جمعه در گزارشی به قلم «صبغت الله صابر» نوشت: در حالی که حزب (تحریک انصاف) پاکستان به ریاست «عمران خان»، پیروزی حزب خود در انتخابات پارلمانی روز چهارشنبه گذشته (25 ژوئیه 2018) را جشن می گیرد، دیگر احزاب این کشور خود را برای برگزاری نشستی مهم در روز جمعه آماده می کنند.

علت نشست، به درخواست ائتلاف احزاب دینی 

این نشست به درخواست ائتلاف احزاب دینی موسوم به «مجلس متحده عمل» برگزار خواهد شد و هدف از این نشست گردهم آوردن کسانی است که در سلامت انتخابات شک و تردید دارند و حزب تحریک انصاف را به تقلب متهم می کنند.  

برخی احزاب پاکستان هنگام برگزاری انتخابات دم از تقلب می زدند و به عنوان مثال می گفتند که نمایندگان این احزاب از مراکز رأی گیری اخراج شدند، به نامزدها و نمایندگان آنها اجازه ورود به مراکز رأی گیری داده نشد و در برخی مراکز رأی گیری هم برگه های رأی وجود نداشت.  

برخی احزاب با آغاز شمارش آراء ادعا کردند که برگه های صندوق های برخی مراکز رأی گیری به بیرون مراکز رأی گیری برده شد و این برگه ها پُر شد (جاهای خالی برگه ها با اسامی دیگر نامزدها پُر شد) و این برگه ها در مراکزی پُر شد که نمایندگان احزاب در آن مراکز وجود نداشتند یا مسئولان مراکز رأی گیری درب را به روی مردم بسته بودند.

همزمان با این ادعاها؛ اعلام نتایج انتخابات به تأخیر افتاد و گاه اعلام نتایج متوقف می شد.   

آیا اشکال فنی دلیل تأخیر در اعلام نتایج انتخابات سراسری پاکستان است؟

کمیته انتخابات پاکستان برای توجیه تأخیر در اعلام نتایج انتخابات اعلام کرد که این تأخیر ناشی ازمشکلات مربوط به امور فنی و شمارش آراء است.

تأخیر در اعلام نتایج انتخابات شک و تردید احزاب را بجز حزب عمران خان بیشتر کرد به نحوی که تقریباً همۀ احزاب اعلام کردند که نتایج انتخابات به نفع یک حزب خاص دستکاری شده و تقلب اتفاق افتاده است.  

ولی کمیته انتخابات اعتراضات مربوط به نتایج انتخابات را نپذیرفت و اعلام کرد که هیچ تقلب و دستکاری نتایج انتخابات در کار نبوده است و از احزاب خواست که برای اثبات ادعای خود از راه های قانونی وارد شوند و مدارک خود را ارائه دهند تا کمیته انتخابات تدابیر حقوقی لازم را درپیش بگیرد.

سردار رضا خان رئیس کمیته انتخابات پاکستان در کنفرانسی خبری گفت: "انتخابات، کاملاً سالم برگزار شد و هیچ تخلفی اتفاق نیفتاد و فقط یک مشکل فنی پیش آمد که باعث تأخیر در اعلام نتایج شد."  

با این حال؛ کمیته انتخابات دستور آغاز تحقیقات را برای رسیدگی به ادعای دستکاری نتایج انتخابات صادر کرد، ولی احزاب، اعتمادی به حرف های مسئولان کمیته انتخابات ندارند.

پشت پرده انتخابات پاکستان

«مریم اورنگ زیب» سخنگوی حزب (مسلم لیگ) شاخۀ نواز و وزیر پیشین اطلاع رسانی پاکستان گفت: "ما به درستی نمی دانیم که در اتاق های در بسته چه می گذرد."

اورنگ زیب مقامات پاکستانی را به اخراج نمایندگان حزبش از همۀ مراکز مهم رأی گیری متهم کرد و افزود: بی شک نتایج انتخابات به نفع یک گروه خاص دستکاری شده است.

همه احزاب سیاسی خصوصاً حزب مسلم لیگ شاخۀ نواز، حزب (مردم) به ریاست «آصف علی زرداری» رئیس جمهوری پیشین پاکستان، حزب (ملی گرای عوامی)، حزب (متحده قومی مومنت)، حزب (لبیک یا رسول الله) و ائتلاف احزاب دینی موسوم به (مجلس متحدۀ عمل) نتایج انتخابات را نپذیرفتند.

مسئولان این احزاب آنچه را (تقلب بی سابقه در تاریخ پاکستان) نامیدند، شدیداً محکوم کردند.  

«رضا ربانی» رئیس پیشین مجلس سنا در کنفرانسی خبری در خانۀ آصف علی زرداری رئیس حزب مردم گفت: "ما نتایج انتخابات را نخواهیم پذیرفت زیرا تقلب بسیاری در انتخابات شده است."

«شیری رحمن» عضو ارشد حزب مردم که قبلاً وزیر اطلاع رسانی بود، نیز گفت: "شاید کار به لغو کامل نتایج انتخابات بکشد."

«شهباز شریف» رئیس حزب مسلم لیگ نیز گفت: "ما نتایج انتخابات را نمی پذیریم. دموکراسی در پاکستان بسیار متزلزل شده است. این انتخابات، پاکستان را به 30 سال پیش برگرداند."

شریف تلویحاً ارتش و دستگاه قضایی پاکستان را به دستکاری نتایج انتخابات متهم کرد و افزود: "بعضی ها برای تأمین منافع یک گروه خاص تقلب کردند."  

ولی با توجه به وضعیت سیاسی پاکستان و سیطرۀ ارتش بر زمام امور کشور انتظار نمی رود که این احزاب بتوانند کار چندانی برای تغییر نتایج انتخابات بکنند.

اما اعتراضات احزاب می تواند در تغییر نتایج آرایی که هنوز شمارش نشده است، تأثیر گذارد، البته اگر تقلبی در کار باشد و این احزاب شاید در آینده بتوانند امتیازاتی از ارتش و دولت آتی بگیرند.    

احزاب مخالف می دانند که به خیابان کشاندن طرفداران خود برای اعتراض کردن به نتایج انتخابات باعث خواهد شد که کمیته انتخابات و دولت موقت تحقیقات را آغاز، نتایج برخی حوزه های انتخابیه را لغو و انتخاباتی جدید در آن حوزه ها برگزار کنند ولی همۀ نتایج انتخابات لغو نخواهد شد.  

ناگفته نماند که مسئولان احزاب بزرگی همچون حزب مسلم لیگ، شاخۀ نواز و حزب مردم، در دستگاه قضایی پرونده دارند و شاید پرونده های دیگری نیز برای آنها باز شود و مسئولان این احزاب شاید به سرنوشت «نواز شریف» نخست وزیر پیشین پاکستان که با حکم دستگاه قضایی در زندان ادیاله به سر می برند، گرفتار شوند.

این احزاب همچنین به خوبی می دانند که هنگام بروز مشکلات و بحران های سیاسی در پاکستان ارتش این کشور بی درنگ قدرت را به دست می گیرد بنابراین احزاب هیچ گاه نمی خواهند که چنین اتفاقی بیفتد.

  جشن پیروزی طرفداران حزب تحریک انصاف

با چشم پوشی از آنچه احزاب بازندۀ انتخابات به آن می اندیشند و از آنچه خود را برای آن آماده می کنند؛ طرفداران حزب (تحریک انصاف) پیروزی خود را جشن می گیرند و مسئولان این حزب مشغول ساماندهی امور حزب خود و مذاکره با احزاب کوچک و نمایندگان مستقل هستند زیرا شاید کرسی های لازم پارلمان (مجلس شورا) را که 137 کرسی است، برای تشکیل دولت جدید به دست نیاورند. 

پارلمان پاکستان 446 کرسی دارد که 104 کرسی متعلق به سنا و 342 کرسی متعلق به مجلس نمایندگان است.  

حزب تحریک انصاف، کمیته ای شامل برخی از مسئولان خود برای مذاکره با دیگر احزاب و نمایندگان مستقل تشکیل داده است و درباره توزیع سمت های وزراتی نیز مذاکره می کند.

پر واضح است که حزب تحریک انصاف، عمران خان را برای تصدی سمت نخست وزیری معرفی خواهد کرد و عمران خان پس از دستیابی حزبش به 137 کرسی پارلمان به تنهایی دولت جدید را تشکیل خواهد داد و اگر حزبش این تعداد کرسی ها را به دست نیاورد، با کمک احزاب دیگر دولت را تشکیل خواهد داد و شاید دولت جدید را با کمک نمایندگان مستقل تشکیل دهد.

درباره پارلمان های محلی هم باید گفت که هر یک از این احزاب اکثریت پارلمانی یکی از ایالت های پاکستان را به دست آورده است.

به این نحو که حزب عمران خان اکثریت پارلمانی ایالت خیبر پختونخوا، حزب نواز شریف اکثریت پارلمانی ایالت پنجاب، حزب مردم، اکثریت پارلمانی ایالت سند را به دست آورده اند و احزاب دیگر نیز اکثریت پارلمانی ایالت های دیگر را در دست دارند.    

138/116 

مترجم: منوچهر مهدوی

بیشتربخوانید:

براساس اعلام نتایج اولیه: حزب «تحریک انصاف» برنده انتخابات سراسری پاکستان شد

پیشتازی حزب تحریک انصاف در نتایج اولیه انتخابات پارلمانی پاکستان / تحلیل

واکنش رسانه های هند به خبر پیروزی اولیه حزب تحریک انصاف در انتخابات پارلمانی پاکستان

حزب تحریک انصاف پاکستان پیشتاز انتخابات پارلمانی