ایران پرس- یک منبع وابسته به پارلمان طبرق در شرق لیبی، از نقش پنهان امارات برای کنترل منابع نفتی لیبی پرده برداشت.

«عبد الله الشریف» در مقاله ای که در روزنامه قطری «العربی الجدید» منتشر شد، به نقل از یک منبع وابسته به کمیته انرژی و منابع طبیعی در شورای پارلمان طبرق، می نویسد: تصمیم «خلیفه حفتر» افسر بازنشسته ارتش لیبی مبنی بر واگذاری کنترل میادین و بنادر نفتی لیبی به سازمان نفت ملی در بنغازی، همچنان سوال برانگیز است.

این منبع فاش کرد، برخی شخصیت های اماراتی در اتخاذ چنین تصمیمی نقش داشته اند که از جمله آنها، نمایندگانی از گروه اماراتی الغریر (شرکت خوشه ای اماراتی) است که از اعضای اتاق برنامه ریزی کنترل کامل منابع نفتی لیبی، به شمار می روند.

به گفته این منبع، امارات با فراهم کردن سلاح و تامین منابع مالی حفتر، زمینه را برای تصرف منطقه هلال نفتی از سوی وی فراهم کرده و بدین ترتیب در این نبرد مشارکت داشته است.

تصمیم حفتر برای واگذاری کنترل میادین و بنادر نفتی لیبی به سازمان نفت ملی در بنغازی، سوال برانگیز است.

 

این منبع که نخواست هویتش فاش شود، افزود، امارات طرح های متعددی را در اختیار دارد که تمایل دارد با همکاری کشورهای همپیمان خود مانند مصر، روسیه و فرانسه، آنها را اجرا کند.

امارات از طریق قراردادهای خود با نظام سابق لیبی و به طور دقیق عقد قرارداد در سال 2009 در «راس لانوف» و مشخصاً توسط شرکت انرژی تراسا که شرکتی متعلق به آل الغریر امارات است، خیلی زود توانست به نفت لیبی دست یابد.

با عقد این قرارداد، یک شرکت مشترک لیبیایی اماراتی با عنوان «لیرکو» پدید آمد که تا کنون نیز حقوق خود را در راس لانوف حفظ کرده است.

تراسا که مالکیت آن را «عیسی الغریر» بازرگان اماراتی بر عهده دارد، همچنین تلاش می کند تا شرکت «لیرکو» را به طور کامل در اختیار گیرد که آخرین مورد این تلاش ها، فشار بر طرف لیبیایی برای ارائه شکایت علیه سازمان نفت لیبی در دادگاه اتاق بین المللی تجارت در پاریس است تا از این طریق بتواند 812 میلیون دلار، خسارت دریافت کند اما ژانویه گذشته، پس از مخالفت دادگاه با پرداخت خسارت به شرکت تراسا، این تلاش ها بی نتیجه ماند.

به گفته این منبع، تصمیمات سابق نظام قذافی درباره تعیین سهمیه های جدید و نسبت سهم شرکت های نفتی فعال در لیبی، سبب بروز اختلافات بزرگی میان لیبی با این شرکت ها شد و تاثیر سردرگم کننده این تصمیمات بر سرمایه گذاری آل الغریر سبب شد تا این بازرگان اماراتی توسط پسرش، محمد، بدهی های بسیاری از مسوولان عالی رتبه لیبیایی را پرداخت کند.

تاسیسات نفتی لیبی

 

این منبع در ادامه به برخی از مسوولان لیبیایی اشاره کرد که با دولت امارات در ارتباط هستند؛ «محمود جبریل» سیاستمدار برجسته لیبیایی و رئیس حزب ائتلاف قوای ملی لیبی از جمله مهم ترین ین افراد است که از طریق «عارف النایض» یکی از بستگان خود که سال ها سفیر لیبی در ابوظبی بوده است، با امارات ارتباط داشته است.

النایض زمینه ارتباط افراد با نفوذ لیبیایی در بخش منابع نفتی را با امارات فراهم کرده است.

ایفای نقش مسوولان لیبیایی

این منبع در ادامه می گوید، نخستین تلاش های علنی در این زمینه، تلاش «ابراهیم الجضران» فرمانده سابق گارد محافظ تاسیسات نفتی لیبی است که در سال 2013 ریاست گروهی محلی موسوم به دفتر منطقه فدرال برقه را برعهده داشت.

در مارس 2014، الجضران محموله نفت لیبی را توسط یک نفتکش هندی از بندر السدره بارگیری کرد تا این محموله توسط شرکت ENoc  وابسته به آل الغریر که واسطه این اقدام غیر قانونی بود، در اختیار وی قرار گیرد.

در این ماجرا معروف به حادثه نفتکش «مورنینگ گلوری»، شماری از مسوولان لیبیایی مانند «حافظ قداره»، «عارف النایض» و «زکریا صهد» نقش داشتند و پیامدهای آن نیز بر سقوط «علی زیدان» نخست وزیر وقت لیبی، تاثیرگذار بود.

در سال 2015 نیز مسوولان اماراتی در تصمیم دولت «عبد الله الثنی» نخست وزیر وابسته به پارلمان طبرق برای ایجاد سازمان نفت موازی در بنغازی و آغاز تولید و صادرات نفت، تاثیرگذار بودند.

همچنین حساب بانکی که در آن دوران به نام این سازمان نفتی به ویژه در دویچه بانک (1)، افتتاح شد با آگاهی سران اماراتی بوده است. این بانک در دبی دارای چند شعبه است .

کنترل منابع نفتی 

این منبع درباره تصمیم اخیر حفتر برای به دست گرفتن کامل کنترل منابع نفتی لیبی، اظهار داشت، این تصمیم پس از توافق حفتر با امارات و پس از آن اتخاذ شد که این کشور در ارائه کمک به وی برای کنترل منطقه هلال نفتی تعلل کرده بود تا از این طریق حفتر خواسته های ابوظبی مبنی بر صادرات نفت از طریق مزدوران این کشور در شرق لیبی را بپذیرد.

اما نکته قابل توجه این است که هواپیماهایی که اخیرا در عملیات نظامی حفتر برای کنترل منطقه هلال نفتی مشارکت داشته اند، کاملا اماراتی بوده اند.

واکنش های بین المللی نسبت به تصمیم اخیر حفتر و پیش از آن نیز جنگ در منطقه هلال نفتی که بیانیه هایی خنثی و یا محکوم کننده درباره آن منتشر شد، بیانگر تلاش امارات، مصر و دیگر کشورها برای متقاعده کردن قدرت های بزرگ درباره اهمیت این تصمیم است.

در این میان امارات از این موضوع آگاه است که تا زمانی که رضایت بین المللی وجود نداشته باشد، تصمیم این کشور درباره حفتر، فقط جوهری بر روی کاغذ خواهد بود.

نبرد سیاسی در لیبی مبتنی بر کسب امتیاز است. همپیمانان حفتر در تلاشند تا از نفت به عنوان امتیازی برای تعیین سرنوشت لیبی، استفاده کنند زیرا نفت به معنای به دست گرفتن کنترل بانک مرکزی و تعیین مواضع دولت وفاق ملی لیبی است.

این منبع لیبیایی در ادامه اظهار داشت، «عثمان الحضیری» یکی از مسوولان برجسته سازمان نفت لیبی در طرابلس که یکی از ارکان نظام سابق لیبی است و در لندن اقامت دارد، واسطه گشودن حساب های جدید برای سازمان نفت بنغازی از طریق دویچه بانک است که در مناطق مختلف جهان از جمله دبی، شعبه دارد.

«محمد عون» نماینده دولت وفاق ملی لیبی در سازمان اوپک نیز با الحضیری دارای روابط محکمی است و از تصمیم اخیر حفتر حمایت کرده است.

آنچه که اکنون در لیبی جریان دارد، شبیه یک کودتاست؛ علاوه بر العارف النایض، سفیر سابق امارات در لیبی، شخصیت هایی نیز از تصمیم حفتر حمایت می کنند که از یکسو با اوپک و از سوی دیگر با سازمان نفت لیبی در طرابلس، ارتباط دارند. /110

مترجم: سیده زهرا محب احمدی

1- Deutsche Bank 

خلیفه حفتر از آزادی شهر «درنه» لیبی خبر داد+ ویدئو

ده ها کشته و زخمی در درگیری های منطقه نفتی لیبی

 ادامه درگیری ها در منطقه هلال نفتی لیبی

 

تصمیم حفتر برای واگذاری کنترل میادین و بنادر نفتی لیبی به سازمان نفت ملی در بنغازی، سوال برانگیز است.
تاسیسات نفتی لیبی