در مقاله ای تحلیلی که در روزنامه قطری العربی الجدید منتشر شد، آمده است، در حالی ریما به عنوان سفیر ریاض در واشنگتن به عنوان جانشین «خالد بن سلمان»، تعیین شد که «سلمان بن عبد العزیز» پادشاه عربستان سعودی، خارج از کشور به سر می برد و خشم کشورهای غربی علیه بن سلمان به خاطر نقش مستقیم وی در ماجرای ترور «جمال خاشقجی» رونامه نگار معترض عربستانی و جنایات نظامیان سعودی در جنگ یمن، همچنان ادامه دارد.
سفیر جدید عربستان سعودی در آمریکا، دختر «بندر بن سلطان» سفیر پیشین این کشور در واشنگتن است که با نهادهای حکومتی آمریکا دارای روابطی مستحکم است؛ در نتیجه باید دید که خانم سفیر چگونه می تواند به تلاش های بن سلمان برای بهبود وجهه مخدوش خود در غرب و به ویژه در آمریکا، کمک کند.
این در شرایطی است که ترکیه به تلاش های خود برای جلوگیری از بسته شدن پرونده ترور خاشقجی ادامه داده و اصرار دارد که عامل اصلی این جنایت، باید شناسایی شود؛ زیرا همانطور که «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه شنبه شب در برنامه ای تلویزیونی اظهار داشت: "عربستان نمی تواند با پرداخت دلار و نفت به عنوان رشوه، بر این جنایت سرپوش بگذارد و ریاض باید به صراحت، جزئیات آن را افشا کند."
اردوغان با طرح این پرسش که چه کسی می توانسته دستور انجام چنین جنایتی را صادر کرده باشد، افزود: "این موضوع باید روشن شود؛ پاسخ، مشخص است زیرا 15 نفر (عاملان جنایت) طبعا وی را می شناخته اند."
اردوغان با اشاره به اسامی اعضای تیم ترور خاشقجی، افزود: "اگر ولیعهد عربستان این موضوع را نمی دانسته، پس چه کسی از آن مطلع بوده است؟"
در حالی که ملک سلمان برای مشارکت در نشست عربی – اروپایی در شهر شرم الشیخ به سر می برد، بن سلمان به عنوان معاون پادشاه عربستان سعودی، با صدور حکمی
ریما را به عنوان سفیر ریاض در واشنگتن تعیین و وی را جایگزین برادر خود کرد.
خالد بن سلمان نیز از سوی ولیعهد عربستان به عنوان معاون وزیر دفاع این کشور، منصوب شد.
ملک سلمان پیش از ترک عربستان سعودی طی حکمی، بن سلمان را به عنوان نماینده خود برای اداره امور کشور، معرفی کرد.
با وجود اقدام بن سلمان برای اتخاذ چنین تصمیمی در این برهه زمانی، احتمال این که بخواهد علیه شاه عربستان کودتا کند، بعید به نظر می رسد زیرا وی برای پادشاهی به مشروعیت بین المللی که پدرش از آن برخوردار است، نیازد دارد.
در این حال سران بسیاری از کشورهای منطقه، معتقدند که بن سلمان مردی بی باک است که امکان تعامل با وی وجود ندارد.
درباره ریما بن سلطان
درباره ریما بن سلطان (متولد سال 1975) باید گفت که وی از هیچ گونه سابقه فعالیت سیاسی در داخل و یا خارج از عربستان سعودی، برخوردار نیست.
وی پس از فارغ التحصیل شدن در رشته ادبیات در سال 1999 از دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا، فعالیت سیاسی نداشته است. ریما در مقامی تشریفاتی به عنوان مشاور در دفتر ولیعهد عربستان سعودی منصوب شده بود اما فاقد هرگونه اختیارات سیاسی بوده است.
فعالیت اصلی این خانم سعودی در صحنه کشور، زمانی بود که به عنوان سرپرست برنامه ریزی و توسعه در اداره کل ورزش و نیز رییس اتحادیه ورزش های همگانی، منصوب شد و در وزارت وزرش نیز در زمینه آموزش وزرش به دختران جوان، فعالیت کرد.
این در شرایطی است که طی سالیان گذشته، فعالیت های ورزشی حتی در داخل مدارس نیز برای دختران سعودی، ممنوع بوده است.
ریما به خاطر تسلط کامل بر زبان انگلیسی و تحصیل و زندگی در آمریکا که به خاطر پست دیپلماتیک پدرش در این کشور بود، به چهره تبلیغاتی فمینیستی نظام سعودی در داخل عربستان مبدل شده است؛ اما برخی رویدادها که پس از ترور خاشقجی در داخل سفارت ریاض در استانبول، برای بن سلمان پیش آمد، سبب شد تا شاهزاده ریما با وجود آن که فاقد تجربه های سیاسی است، اما به عنوان سفیر ریاض، راهی واشنگتن شود.
پس از انتشار گزارش هایی در رابطه با نقش سفیر پیشین ریاض در واشنگتن در قتل خاشقجی و درخواستش از وی برای مراجعه به کنسولگری ریاض در استانبول برای اخذ مدارک ازدواج خود و نیز تاکید اعضای مجلس سنای آمریکا بر اخراج خالد، وی در واشنگتن در شرایط دشواری قرار گرفت.
این در حالی بود که جنگ سیاسی میان کاخ سفید و اعضای مجلس سنا شدت یافته و رژیم آل سعود نگران بود که «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا برای جلب رضایت سیاستمداران خشمگین آمریکایی، خالد را قربانی کند.
از این رو خالد چند روز پس از افشای نقش رژیم آل سعود در قتل خاشقجی، واشنگتن را ترک کرد و پس از گذشت چند روز، در میان هجمه مطبوعاتی آمریکا، به این کشور بازگشت و کار عادی خود را آغاز کرد.
هدف بن سلمان از اتخاب ریما بن سلطان
ولیعهد عربستان سعود با جایگزینی ریما به جای برادرش، به دنبال محافظت از خالد بوده و همچنین قصد داشته است تا با انتصاب وی به عنوان معاون وزیر دفاع عربستان، فضا را برای تعیین وی به عنوان جانشین ولیعهد، آماده کند.
نخستین گام محمد بن سلمان در تلاش برای ایجاد روابط حسنه با آمریکایی ها از طریق تعیین برادرش به عنوان سفیر ریاض در واشنگتن، به خاطر بازداشت و ترورهایی که از سوی تیم اطلاعاتی تحت امرش به شکلی بی باکانه انجام می شده است، با شکست مواجه شد.
با توجه به این که ریما چهره ای شناخته شده در زمینه احقاق حقوق زنان است، بن سلمان با هدف بهبود وجهه خدشه دار شده عربستان سعودی در میان نهادهای تصمیم گیرنده غربی، وی را به عنوان نخستین سفیر زن عربستانی، منصوب کرد.
بازداشت دهها تن از فعالان زن سعودی و انتشار گزارش هایی درباره شکنجه «لجین الهذلول» فعال زن عربستانی در زندان ذهبان در شهر جده و تهدید به قتل وی از سوی «سعود القحطانی» مشاور بن سلمان به جرم انتشار سخنانی علیه وی در مطبوعاتی غربی، از جمله اقداماتی است که سبب خدشه دار شدن وجهه بن سلمان در میان غربی ها شده است.
ولیعهد عربستان سعودی به خاطر اتهاماتی که ازسوی سازمان های مدافع حقوق بشری غربی در رابطه با صدور حکم قتل جمال خاشقجی و تداوم بازداشت های خشونتبار علیه فعالان سیاسی و مدافعان حقوق بشری با آنها مواجه است و نیز به خاطر آن که تلویحا به صدور حکم اعدام این افراد به جرم همکاری با سازمان های خارجی، اذعان داشته است، اکنون در صدد جلب دوستی سازمان های حقوق بشری است.
مخالفان سعودی مقیم خارج از خاک عربستان سعودی معتقدند، در حالی که فعالان زن عربستانی به جرم آزادی طلبی برای زنان و حذف ولایت مردان بر آنها، بازداشت و زندانی می شوند، تعیین یک زن به عنوان سفیر عربستان سعودی، در واقع اقدامی برای تبلیغات به نفع این کشور در میان دیگر کشورها و نوعی دیوانگی است.
«عبد الله التویجری» معترض سعودی مقیم خارج از عربستان در این باره گفت،:ا"صطلاح «توانمندسازی زنان» که ریما به خاطر آن به کار گرفته شده است، مختص خاندان آل سعود و دخترانشان است؛ زیرا نظام آل سعود هر زنی را که خواهان توانمندسازی زنان باشد، بازداشت و زندانی می کند."
«کارین عطیه» از نویسندگان روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز در صفحه اجتماعی توییتر خود نوشت: "پس از انتشار اطلاعاتی درباره توطئه برای قتل خاشقجی، خالد بن سلمان باید رسما از واشنگتن اخراج می شد."
به نوشته عطیه، عربستان سعودی از زنان به عنوان ابزاری برای بهبود وجهه مخدوش خود در غرب استفاده می کند. ریما به خاطر زنان عربستانی زندانی در کشورشان، باید مورد سوال قرار گیرد.
این روزنامه نگار عربستانی در ادامه، اظهار داشت: "در حالی ریما به عنوان سفیر ریاض در واشنگتن انتخاب شد که زنانی با تجربه تر در زمینه سیاست جهانی در عربستان وجود داشته اند که این موضوع نیز ناشی از رانت پدرش بوده است."
مترجم: زهرا محب احمدی
116
بیشتر بخوانید:
ادامه سیاست تظاهر در هیات حاکمه عربستان با انتصاب نخستین سفیر زن سعودی