ایران پرس- افشای توافق های مشکوک میان ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان و امارات در یمن و تشکیلات القاعده، سوالاتی را درباره برنامه های آینده امارات در یمن در اذهان ایجاد کرده است.

پایگاه العربی الجدید نوشت، یک روز پس از افشای توافق های مشکوک میان ائتلاف عربی و تشکیلات القاعده، سوالاتی درباره برنامه های آینده امارات برای سرپوش گذاشتن بر این رسوایی مطرح شد، همان کاری که امارات در دو ماه گذشته در تلاش برای بستن پرونده زندان های محرمانه تحت نظارت خود در یمن انجام داد.

اما این رسوایی جدید، از نقش خطرناک امارات پرده بر می دارد که درصدد تشکیل نهادهای امنیتی و نظامی مشترک با عناصر افراطی در یمن است و این اقدام به منزله تهدیدی برای آینده یمن به شمار می رود.

آثار این خطرات در بحران هایی که از سه سال پیش در مناطق جنوبی یمن به چشم می خورد، مشهود است.

این درحالی است که دولت یمن از ایجاد امنیت «مناطق آزاد شده» در کنترل جنبش انصارالله ناتوان است و این مساله موجب افزایش چالش ها در آینده پس از پایان جنگ در این کشور خواهد شد.

واکنش ها به توافق های محرمانه میان القاعده و ائتلاف عربی در یمن

در ساعات گذشته، گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره توافق های محرمانه میان القاعده و ائتلاف عربی در یمن، با واکنش های بسیاری در محافل یمنی روبرو شد.

گزارش آسوشیتدپرس بار دیگر، بحرانی را که مناطق جنوبی و شرقی یمن در نتیجه چالش های امنیتی و سیاسی با آن مواجه شدند، مورد توجه قرار داد.

تا جایی که «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن همچنان و از حدود دو ماه پیش در عدن که آن را «پایتخت موقت» می خواند، میان کاخ ریاست جمهوری و برخی پایگاه های دیگر در یمن درحال رفت و آمد است، این درحالی است که هم پیمانان ابوظبی، هر از گاهی تهدیداتی را درباره اقدام نظامی علیه دولت مستعفی مطرح می کنند.

در حالی که رسانه های سعودی، اظهارات سرهنگ «ترکی المالکی»، سخنگوی رسمی ائتلاف عربی در خصوص تکذیب اطلاعات مربوط به  گزارش ویژه توافق با تشکیلات القاعده را منتشر کردند، المالکی گفت که ائتلاف عربی، با گروه های تروریستی در یمن مانند گروه های القاعده و داعش می جنگند.

این موضع، یادآور گزارش سابق خبرگزاری یاد شده در ژوئن گذشته درباره شیوه های وحشیانه شکنجه زندانیان در زندان های مختلف تحت نظارت امارات در یمن بود که ابوظبی آن را تکذیب کرده بود.

امارات در آن زمان، تلاش کرد تا با اجابت خواسته های دولت یمن مبنی بر تحویل این زندان ها به نهادهای رسمی یمن و آزادی ده ها زندانی، بر این رسوایی سرپوش بگذارد.

منابع محلی به العربی الجدید گفتند که بسیاری از آنان در حکم کسانی بودند که در برهه های زمانی متفاوت از چند ماه گرفته تا دو سال، به اجبار ناپدید شده بودند.

با وجود تردیدها درباره اینکه آیا ابوظبی، در حال حاضر همه زندان ها را بسته و آن ها را تحت کنترل وزارت کشور وابسته به دولت منصور هادی درآورده است، اما آزادی ده ها تن از زندانیان و تحویل آنان به زندان های تحت سلطه دولت، بر وجود این زندان های مخفیانه و جنایت های شکنجه درآن، صحه گذاشت.

این مساله، سوالاتی را درباره اقداماتی که امارات و ائتلاف عربی در مقابله با رسوایی توافق با القاعده انجام خواهند داد، مطرح کرد.

وابستگی امارات به شخصیت های سلفی

امارات در نبردهای خود در عدن و تعز به دو شخصیت سلفی تکیه کرده است:

یکی، شیخ «هانی بن بریک» وزیر مشاور سابق یمنی است که نقش وی در جریان نبرد با عناصر مسلح گروه انصارالله به عنوان معاون رئیس «شورای مقاومت» سپس به عنوان شاخه نفوذ ابوظبی در محافل سلفی ها و عموماً تندروها در عدن و اطراف آن و در قالب نیروهای «کمربند امنیتی» نمایان شد، تا جایی که در برخی مواقع، فرماندهی این نیروها را در خارج از کنترل دولت هادی برعهده داشت و در حال حاضر، سمت معاون رئیس «شورای انتقالی جنوب» را برعهده دارد.

گفته می شود که وی از شخصیت های نزدیک به «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی است.

مسئول سلفی دیگر در تعز، «عادل فارع» نام دارد که به ابوالعباس معروف است. وی جز شاخه ای است که از لحاظ نظامی تحت حمایت امارات قرار دارد و فرمانده جبهه شرقی است.

با وجود اینکه، گروهی که فارع، رهبری آن را برعهده دارد، با حوثی ها مبارزه می کند، اما گزارش های محلی حاکی از آن است که تعداد نامعلوم از عناصر افراطی وابسته به القاعده و دیگر گروه ها به عضویت گروه تحت رهبری وی درآمده است و اتهامات تروریستی مبنی بر دست داشتن در انفجارها به آن ها وارد شده است.

وزارت امور خارجه آمریکا، اکتبر پارسال، با هم پیمانان حوزه خلیج فارس خود، فهرستی مشترک از یمنی های متهم به دست داشتن در اقدامات تروریستی اعلام کرد و برحسب اتفاق، نام «عادل فارع» جز این متهمان بود، این درحالی بود که وی از معروف ترین هم پیمانان ائتلاف در شهر تعز به شمار می رفت.

پس از گزارش اخیر آسوشیتدپرس، سوالاتی مطرح شد دراین خصوص که آیا رسوایی های مربوط به توافق های ائتلاف با القاعده، یا با رهبران سلفی، عناصری از این گروه از جمله هانی بن بریک در عدن و ابی العباس در تعز را شامل می شود؟

از سوی دیگر، خطر وجود عناصر افراطی در صفوف نیروهای نظامی تحت حمایت ائتلاف عربی، خطری دیگر برای آینده یمن به شمار می رود، زیرا مجموع نیروهای نظامی (کمربند نظامی و نخبگان حضرموت و نخبگان شبوانیه) یا نیروهایی هستند که هویت منطقه ای و قبیله ای دارند و یا اینکه دارای سابقه ایدئولوژیک هستند، مانند عناصر سلفی که در درگیری با حوثی ها حضورو نقش فعال داشتند.

گفتنی است که صالح الجبوانی، وزیر حمل و نقل یمن، در گفت و گوی تلویزیونی در ماه مارس گذشته، گفت که امارات، ارتش های قبیله ای و منطقه ای را تشکیل داده است واین نیروها به شرکت های امنیتی مانند بلاک واتر نزدیک هستند.

وی گفت که گروه ها و عناصر مسلح تشکیلات القاعده، در همه «مناطق آزاد شده» که گفته می شود در آن جا تحرکات تروریستی جریان دارد، مستقر هستند.

وی گفت که ارتش های قبیله ای و برخی گروه ها و حتی عناصری از القاعده از این سوی استان به آن سوی آن جولان می دهند و هیچ گاه القاعده در یمن تا این اندازه گسترش نیافته است.

یمنی ها به شکست امنیتی فعلی در استان های جنوبی و شرقی این کشور (که تحت سلطه چیزی شبیه به قیمومیت امنیتی و نظامی امارات است) به عنوان یکی از آثار و تبعات سیاست های ابوظبی نگاه می کنند که به نوبه خود در طولانی شدن مدت زمان جنگ در یمن موثر بوده و زمینه بحران هایی را در آینده یمن به وجود آورده است که ممکن است به شکل اختلافات منطقه ای و یا ظاهر شدن برخی گروه ها ظاهر شود، همان طور که درعدن مشاهده می شود که نیروهایی مستقر هستند که دولت یمن را به رسمیت نمی شناسند و وابسته به جدایی طلبان و مسئولان اماراتی هستند و برخی از آنان نیز وابسته به دولت هادی هستند.

مترجم: کبری آقایی

116/110

بیشتر بخوانید:

بهره‌گیری ائتلاف‌سعودی از القاعده در جنگ یمن

افشای سند حمایت عربستان و امارات از القاعده در یمن

سعودی ها بیشتراز القاعده و داعش در یمن کودک کشتند+ ویدئو