ایران پرس- «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار معروف سعودی در محل کنسولگری عربستان‌سعودی در شهر استانبول ترکیه ناپدید شده است.

پایگاه «العربی الجدید» در گزارشی با اشاره به صحبت‌های خدیجه نامزد 36 ساله «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار معروف عربستانی، به نقل از وی نوشت: جمال کجاست؟ می‌خواهم جایش را بدانم، می‌خواهم که سالم برگردد.

این‌ها صحبت‌های نامزد جمال خاشقچی است که در منطقه بشیکتاش در شهر استانبول ترکیه مقابل کنسولگری عربستان تحصن کرده است.

خدیجه امیدوار است که به اطلاعاتی درباره نامزدش که با هدف انجام کارهای اداری به منظور فراهم کردن مقدمه ازدواج‌شان به کنسولگری عربستان در استانبول رفته بود، دست پیدا کند.

جمال پس از رفتن به داخل ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول، دیگر از آنجا خارج نشد، یا شاید هم از آن جا به مکانی دیگر در خارج از شهر یا خارج از ترکیه منتقل شده باشد.

چطور چنین چیزی ممکن نیست، در حالی که سابقه سازمان اطلاعات عربستان سعودی، مملو از آدم‌ربایی یا تلاش برای ربودن معارضان مقیم خارج یا شهروندان و شاهزادگان است، به خصوص که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، از اوایل نوامبر گذشته طرحی را برای بازداشت برخی از اعضای خاندان حاکم سعودی که دارای نفوذ سیاسی و مالی هستند، به منظور تقویت سلطه بر زمام همه امور و سلطه بر همه نهادهای امنیتی، اقتصادی و رسانه‌ای در پیش گرفته است تا بر کرسی سلطنت تکیه زند.

خانواده‌های صدها نفر از کسانی که در عربستان ناپدید شده‌اند، به پرس و جو درباره سرنوشت فرزندانشان که مقامات سعودی آن‌ها را بازداشت کرده و یا به علت فعالیت سیاسی یا حقوقی در زندان‌ها ناپدید شده‌اند، ادامه می‌دهند، اما مسئولان سعودی جوابی برای آن ها ندارند.

ناپدید شدگان در عربستان به جریان های سیاسی و طبقه های مختلف اجتماعی وابسته هستند و این فهرست، متشکل از شاهزادگانی از خاندان حاکم و روحانیون و معارضان اسلام‌گرا و لائیک هستند و در میان آن ها، دختران جوانی هستند که برای تقاضای پناهندگی به دنبال پناهندگی در کشورهای دیگر بوده اند.

ناصر السعید

«ناصر السعید» مخالف معروف سعودی، یکی از معروف ترین افراد ناپدید شده درعربستان است که سال 1979 به دست نیروهای اطلاعاتی عربستان با همکاری شاهزادگان جنگی در لبنان در یکی از خیابان های بیروت ربوده شد.

سرنوشت وی هنوز مشخص نیست، با وجود اینکه پیش گویی ها از کشته شدن وی به محض ربوده شدن او حکایت دارد، اما همسر وی «ام جهاد» همچنان امیدار است که از او خبری شود یا مسئولان سعودی از سرنوشت وی چیزی بگویند.

سرنوشت صدها تن از کسانی که در هجمه اخیر مسئولان سعودی علیه جریان « بیداری» در سپتامبر 2017  بازداشت شده اند، نامعلوم است، یکی از این افراد، شیخ عبدالعزیز الطریفی است که خانواده وی تلاش می کنند تا همچنان ارتباط با وی را حفظ کنند.

شیخ سلیمان الدویش که از روحانیون حامی «محمد بن نایف» ولیعهد سابق سعودی است، نیز همچنان جزء ناپدید شدگان است و گزارش‌های تایید نشده درباره مرگ وی زیر شکنجه منتشر شده است.

فعالان زن سعودی

مقامات سعودی، سرنوشت برخی از زنان سعودی مانند «لجین الهذلول»، «عزیزه الیوسف» و«ایمان النفجان» را فاش کردند، اما سرنوشت برخی دیگر از فعالان زن سعودی مانند «سمر بدوی» با وجود درخواست سفارت کانادا برای آزادی وی، همچنان نامعلوم است. این مساله به ایجاد بحران سیاسی میان دو کشور منجر شد و همچنین سرنوشت «نسیمه الساده» در هاله ای از ابهام قرار دارد.

انتقاد نهادهای بین‌المللی از بازداشت فعلان حقوق بشر
در عربستان سعودی

شاهزادگان ناپدید شده

روزنامه انگلیسی گاردین، پانزدهم اوت 2017 از جزئیات مربوط به ربودن سه شاهزاده معارض از خاندان حاکم از سوی مقامات سعودی پرده برداشت.

این اقدام در راستای برنامه ای بود که ریاض برای ربودن مخالفان سیاست های خود در پیش گرفت.

به موجب گزارش روزنامه گاردین، فیلم مستندی که شبکه بی.بی.سی تهیه کرده است، جزئیاتی جدید را درباره ربودن سه شاهزاده سعودی فاش می کند.

همه این شاهزادگان قبل از شروع فعالیت سیاسی مسالمت آمیز علیه دولت در ریاض بازداشت شده و در فاصله سپتامبر 2015 تا فوریه 2016  به اجبار به عربستان منتقل شدند.

این فیلم مستند درباره معروف ترین شاهزادگان سعودی است که ربوده شده اند. «سلطان بن ترکی» که اوایل فوریه 2016 به همراه بیست تن از اعضای هیات همراه ربوده شدند که اکثر آن در کشورهای غربی بودند.

سلطان بن ترکی

وی با خاندان حاکم سعودی اختلاف داشت، وی همواره خواهان اجرای اصلاحات و بازخواست مفسدان و مبارزه با تروریسمی بود که احتمالاً از سوی افرادی وابسته به دولت سعودی حمایت شده است.

وی ازعربستان فرار کرد و به ژنو رفت. در سال 2003 ، ربوده شد و به ریاض بازگردانده شد. هفت ماه بعد یعنی در ژانویه 2004  در سخنانی در یک شبکه ماهواره ای گفت که در اقامت اجباری به سر می برد.

وی شاهزاده «عبد العزیز بن فهد» و شیخ «صالح بن عبد العزیز» را به دست داشتن در ربودن خود متهم کرد و محاکمه آنان را خواستار شد.

عبد العزیز بن فهد

وی پسر عموی «محمد بن سلمان» است. به توییت‌های خود علیه نظام حاکم سعودی معروف است.

وی سپتامبر گذشته ناپدید شد و در روزهای گذشته، خبرهایی درباره کشته شدن وی هنگام تلاش برای بازداشت او و دفاع از خود منتشر شده، اما تا کنون واقعیت امر مشخص نشده است.

آیا وی زندانی است؟ یا واقعاً کشته شده است؟ یا در اقامت اجباری به سر می برد؟

ترکی بن بندر آل سعود

وی به عنوان پلیس و مسئول امنیتی خاندان حاکم سعودی فعالیت می کرد. روابط وی با خاندان سعودی به دنبال اختلاف بر سر میراث متشنج شد. پس از آن، زندانی شد و پس از آزادی به پاریس فرار کرد.

در سال 2012، ویدئوهایی را از خود در یوتیوب منتشر کرد که در آن اعلام کرد اسنادی را درباره فساد گسترده در داخل خاندان سلطنتی عربستان در اختیار دارد.

بسیاری از مسئولان سعودی با وی تماس گرفتند و برخی‌ها وی را به زندان و قتل متهم کردند، و برخی دیگر از آنان، تلاش کردند تا وی را برای بازگشت به کشور و گفت و گو متقاعد کنند.

وی تا اواسط سال 2015 به انتشار ویدئوها ادامه داد و برای چند ماه انتشار ویدئوها را متوقف کرد و بعد مشخص شد که توقف انتشار ویدئوها به علت ربوده شدن وی بوده است.

به گفته شاهزاده «خالد بن فرحان»، بن بندر به مغرب سفر کرد. پلیس مغرب وی را در فرودگاه بازداشت کرد و وی را به مدت یک هفته در بازداشت نگه داشت، سپس او را به عربستان تحویل داد. با اینکه دلایل برای اعدام وی مهیا بود، ولی وی تنها به حبس محکوم شد.

سعود بن سیف النصر

در سال 2014، وی با نوشتن توییت هایی، خاندان حاکم سعودی را به باد انتقام گرفت و خواهان محاکمه آن دسته از مقامات سعودی شد که از برکناری «محمد مرسی» رئیس جمهوری پیشین مصر حمایت کرده بودند.

وی بعدها نیز از نوشتن توییت‌ها دست برنداشت، و همچنان به انتشار مواضع خود در انتقاد از نظام سعودی و شیوه حکومت آن ها ادامه داد.

وی سپتامبر 2015  ناپدید شد و شرکتی که مدعی بود، روسی – ایتالیایی است، اعلام کرد که خواهان تجارت در عربستان است، به وی پیشنهاد کرد که هواپیمایی خصوصی برای انتقال وی به رم بفرستد، اما هواپیما در ریاض فرود آمد.

حسابی در توییتر به نام «محمد بن نایف» وجود دارد که اواخر اوت با انتشار توییتی نوشت: محمد بن سلمان سه نفر را اعدام کرد:  سلطان، ترکی و سعود. 114/120

مترجم: کبری آقایی

بیشتر بخوانید:

تنگنای بن‌سلمان در داخل عربستان و تداوم راهبرد سرکوب/ تحلیل

نیوزویک: بن‌سلمان رژیم آل‌سعود را به سوی فروپاشی تدریجی سوق می دهد

انتقاد از اقدامات سرکوب گرایانه «محمد بن سلمان» در بازداشت فعالان مدنی