ایران پرس- پس از گذشت یک سال از اعلام خبر آزادسازی موصل مرکز استان نینوا در شمال عراق از اشغال داعش، همچنان دهها هزار خانه به علت جنگ ویران مانده است و صدها هزار آواره نیز هنوز نتوانسته‌اند به شهر خود بازگردند.

روزنامه اینترنتی «القدس العربی» روز شنبه در گزارشی از بغداد نوشت: «حیدر العبادی» نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق روز 9 ژوئیه 2017 خبر آزادسازی بخش‌های شرقی و غربی موصل را اعلام کرد ولی انبوه ویرانی‌های این شهر به علت درگیری‌های مسلحانه همچنان روی زمین مانده است.  

بخش غربی شهر موصل خصوصاً منطقه «موصل قدیم» بیشترین آسیب را دیده است و اجساد قربانیان همچنان زیر آوار مانده است و عملیات بازسازی بسیار کُند پیش می‌رود.

«شورای پناهجویان نروژ» Norwegian Refugee Council روز جمعه با ارائه آماری اعلام کرد: حدود 54 هزار خانه در موصل و مناطق حومه همچنان ویران است و 383 هزار و 934 نفر یعنی 63 هزار و 989 خانوار هم از این شهر کوچ کرده‌اند و بیش از 80 درصد از جوانان این شهر بیکار هستند.

شورای پناهجویان نروژ افزود: موصل نیاز به 874 میلیون دلار بودجه برای بازسازی زیرساخت‌های اصلی خود دارد.

موصل، شهری مدفون بر زیر هزاران تُن آوار

در این گزارش آمده است: پس از گذشت یک سال از زمان بازپس گیری شهر موصل از سیطرۀ گروه تروریستی داعش همچنان بیش از 380 هزار نفر از مردم این شهر بی‌خانمان هستند و مناطق آنها به 8 میلیون تُن آوار تبدیل شده است.

«ولفگانگ گریسمن» Wolfgang Gressmann رئیس دفتر شورای پناهجویان نروژ در عراق می‌گوید: مسئولان عراقی و جامعه جهانی یک سال پیش خبر پیروزی را اعلام کردند ولی این پیروزی کمکی به حل مشکلات سنگین بسیاری از مردم موصل نکرده است.

گریسمن افزود: حدود 90 درصد از غرب شهر موصل همچنان ویران است به نحوی که 62 مدرسه کاملاً ویران شده و 207 مدرسه نیز آسیب هایی دیده است.

یک سوم مردم موصل می‌گویند: "به علت نداشتن کرایه خانه شاید از جایی که زندگی می‌کنند، بیرون انداخته شوند، ما در یک سال گذشته شاهد حمایت کاملاً ظاهری جامعه‌جهانی از آوارگان عراقی بودیم. درست نیست که خانواده‌های آواره پس از کشیدن رنج حضور چند سالۀ گروه تروریستی داعش، هم اکنون به علت بی‌اعتنایی جامعه جهانی گرفتار رنجی دیگر شود."

گریسمن در ادامه سخنان خود گفت: "مشارکت شورای پناهجویان نروژ در بازگشایی 212 مدرسه، بازسازی صدها باب خانه و حمایت حقوقی از خانوارهای آواره" در حکم قطره‌ای از دریا است ولی این کمک‌ها نشان می‌دهد که نباید از هیچ کمکی را از عراقی‌ها که برای زنده ماندن تلاش می‌کنند، دریغ کرد، اگر حامیان مالی عراق به تأمین مالی عملیات بازسازی این کشور ادامه ندهند، ما نمی توانیم کاری از پیش ببریم.  

کشورهای مشارکت کننده در کنفرانس بازسازی عراق که نیمه فوریه 2018 در کویت برگزار شد، وعده دادند که 30 میلیارد دلار به عراق در قالب وام و سرمایه‌گذاری‌ها کمک کنند تا این کشور بتواند ویرانی‌های جنگ را بازسازی کند.  

ولی مسئولان عراقی همان زمان اعلام کردند که به 88 میلیارد دلار برای بازسازی شهرهای جنگ زده و دیگر شهرها نیاز دارند.

برخی از شهرهای عراق در جنگ با داعش تخریب شد و بیش از 100 روستا نیز در استان کرکوک، تخریب شده است.

«حسن عبد نصیف» فرماندار شهر الدبس در استان کرکوک اعلام کرد هیأتی از دفتر سازمان ملل در عراق (یونامی) از روستاهای ویران جنوب و غرب کرکوک دیدن کرده است.

کرکوک جزو «آسیب دیده‌ترین» مناطق عراق

عبد نصیف در بیانیه‌ای اعلام کرد: برای اولین بار از زمان پایان جنگ با داعش و اجرای طرح «اِعمال قانون»، «آلیس والپول» معاون امور سیاسی و انتخاباتی نمایندۀ ویژۀ دبیر کل سازمان ملل در عراق روز جمعه از مناطق جنوبی و غربی استان کرکوک دیدن کرد تا از میزان ویرانی و خرابی‌های وارده به 116 روستا و منطقه در شهر الملتقی (جنوب غرب استان کرکوک) آگاه شود.

عبد نصیف گفت: دولتمردان، فعالان سیاسی و مردم عراق خواستار بازسازی مناطق شهری و روستایی و تحویل عاملان این خرابی‌ها به دادگاه‌های بین‌المللی هستند. 

آلیس والپول هفته گذشته از استان کرکوک دیدن و با استاندار دیدار کرد.

«راکان سعید الجبوری» استاندار کرکوک فوریه 2018 مناطق جنوبی و غربی استان کرکوک را «آسیب دیده‌ترین» مناطق عراق توصیف کرد و علت آن را سیطرۀ داعش بر این مناطق دانست و افزود: داعش بیش از سه سال این مناطق را اشغال کرده بود و هم اکنون 116 روستا و منطقه در استان کرکوک ویران است.  

مترجم: منوچهر مهدوی

116/120

بیشتر بخوانید:

العبادی: بازسازی عراق همانند مبارزه با تروریسم نیازمند اتحاد است

کنفرانس بین المللی بازسازی عراق، ملاحظات و انتظارات/ تحلیل

موصل، شهری مدفون بر زیر هزاران تُن آوار
کرکوک جزو «آسیب دیده‌ترین» مناطق عراق