ایران پرس- جنگ عربستان و امارات در بندر الحُدیده از بدترین تحولات جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن قلمداد می‌شود.

«إبراهیم درویش» در مقاله‌ای که در روزنامه القدس‌العربی، چاپ لندن منتشر شد، حمله عربستان و امارات به بندر الحدیده یمن را تحولی خطرناک در جنگ علیه یمن دانست و نوشت: نیروهای مورد حمایت عربستان و امارات در نبرد برای تصرف بندر «الحدیده» ترکیبی از نیروهای طرفدار «منصورعبد ربه هادی»  رئیس جمهوری مستعفی یمن و نیروهای عشایریی هستند که در واقع تحت امر افسران اماراتی قرار دارند و از حدود دو هفته قبل تلاش خود را برای کنترل این بندر حیاتی تحت کنترل نیروهای حوثی (انصار الله)، به کار بسته‌اند.

محاسبات ماجراجویانه در جنگ یمن

«تحقق سریع پیروزی»، از جمله محاسبات اشتباهی است که آل سعود و همپیمانان این رژیم از همان آغاز جنگ در سال 2015  ضد یمن بر آن تاکید کردند.

 شاهزاده «محمد بن سلمان»، وزیر دفاع عربستان و ولیعهد کنونی این کشور جنگ علیه یمن را به بهانه اخراج حوثی‌ها از صنعاء، پایتخت این کشور و بازگردان دولت مورد تایید سازمان ملل و جلوگیری از نفوذ ایران در یمن که نویسنده از آن به عنوان «حیاط خلوت عربستان» یاد کرده است، آغاز کرد.

طراح جنگ ضد یمن بر این عقیده بود که تنها طی چند هفته این جنگ به پایان می‌رسد و اهداف مورد نظر آن تحقق می‌یابد. اما جنگ چند هفته‌ای به جنگ فرسایشی تبدیل شد و اکنون بیش از سه سال از آغاز آن می‌گذرد و به جای تقویت امنیت در مرزهای عربستان در برابر حوثی‌ها، شهرهای عربستان را هدف موشک‌هایی قرار داده است که بی‌وقفه از سوی یمن شلیک می‌شود.

نبرد در الحدیده نیز با همین محاسبات اشتباه کلید خورد و پس از گذشت یک هفته از درگیری‌های اطراف فرودگاه الحدیده، نیروهای ائتلاف امیدوارند با وارد کردن ضربات سنگین به نیروهای حوثی و حامیان آنان، به سمت صنعا پیشروی و معضل حوثی‌ها را یکباره و برای همیشه حل و فصل کنند اما روند امور بیانگر مسائل دیگری است و امروز پایتخت یمن به رویایی دور و دراز برای نیروهای ائتلاف تبدیل شده است. روند امور حاکی از آن است حوثی‌ها آنطور که نیروهای ائتلاف فکر می‌کنند، به سادگی تسلیم نخواهند شد و حتی ممکن است نیروهای ائتلاف را درگیر جنگ خیابانی در بندر الحدیده کنند، جنگی که نیروهای ائتلاف از آن اجتناب می کنند.

بندر استراتژیک الحدیده یمن

اما بحران انسانی در یمن تنها به الحدیده که بیش از پانصد هزار نفر در آن سکونت دارند، محدود نمی‌شود و اکنون میلیون‌ها یمنی گرفتار آن شده‌اند.

جنگ در یمن باعث شده است تا مردم این کشور به کمک‌های بشردوستانه نیازمند شوند و طبق گزارش سازمان ملل بیش از 8 میلیون نفر در معرض خطر گرسنگی قرار گیرند.

این درحالی است که «مارتین گریفیتس» فرستاده سازمان ملل در امور یمن تلاش دارد از حمله به بندر الحدیده جلوگیری و حوثی‌ها را راضی کند تا با قرار گرفتن بندر الحدیده تحت قیمومیت بین‌المللی موافقت کنند و به این طریق مانع از اخلال در روند ارسال کمک‌های بشردوستانه به یمن شوند؛ چرا که 70 درصد کمک‌های بشردوستانه و 80 درصد کالاهای تجاری از طریق بندر الحدیده به یمن ارسال می‌شود و در اختیار مردم یمن قرار می‌گیرد.

به همین دلیل قبل از حمله به الحدیده، زنگ هشدار درخصوص وقوع فاجعه انسانی در صورت تعطیلی بندر الحدیده به سبب حملات هوایی، به صدا درآمد. 

نیروهای ائتلاف که گمان می‌کنند، اگر بتوانند این بندر را تحت کنترل خود درآورند، حوثی‌ها را تسلیم خود خواهند کرد، اکنون با دو راهکار دشور مواجه هستند: این که از همین فرودگاه، شهر الحدیده را هدف حمله قرار دهند که در این صورت مجبور می‌شوند به جنگ خیابانی تن دهند اما حمله هوایی و بمباران مناطق مسکونی دومین گزینه نیروهای ائتلاف در الحدیده است. شاید هم این نیروها در اندیشه حمله دریایی به بندر باشند و وجود این احتمال، توجیه کننده تقویت استحکامات نظامی در پایگاه امارات در سواحل اریترهاست؛ البته این راهکار بیشتر ماجراجویی قلمداد می شود و نیروهای مهاجم باید پس از آن منتظر حملات موشکی حوثی ها باشند و به همین دلیل بود که امارات از آمریکا  درخواست کمک کرد؛ کمکی که به سبب بحث و جدال در داخل کنگره آمریکا درخصوص اوضاع انسانی حاکم در یمن و درخواست برخی نمایندگان درخصوص شفاف‌سازی ماهیت نقش آمریکا در جنگ یمن تحقق نیافت.

مخالفت با حمایت از متجاوزان به یمن

روزنامه واشنگتن‌پست در تاریخ 13 ژوئن در سرمقاله‌ای تحت عنوان «8 میلیون یمنی در آستانه گرسنگی قرار دارند و آمریکا در این جنایت شریک است»، به نقل سخنان «رو خانا»  نماینده دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا پرداخت و تلاش برای توقف جنگ را در یمن خواستار شد.

به گفته رو خانا، آمریکا ازعاملان حمله به شریان حیاتی ارسال کمک های بشردوستانه به یمن (الحدیده) حمایت سیاسی و اطلاعاتی به عمل می آورد.

این نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه با فاجعه‌آمیز خواندن فصل جدید جنگ ضد یمن گفت: دست دولت ترامپ در دور جدید فاجعه‌آفرینی در یمن به خوبی آشکار است و این مساله ضرورت مداخله کنگره را برای پایان دادن به حمایت واشنگتن از ادامه جنگ در یمن می طلبد.

به گفته این نماینده مجلس نمایندگان آمریکا، ادامه جنگ عربستان ضد یمن تنها در سایه حمایت آمریکا امکان‌پذیر شده است. تلاش کنگره برای توقف این جنگ نه تنها به جلوگیری از وقوع گرسنگی در فقیرترین کشور جهان کمک خواهد کرد، بلکه مسیر سیاست‌های واشنگتن را که با استناد به قانون اساسی و همکاری با محافظه کاران به  اجرا در می آید، تغییر خواهد داد و اختیارات وسیع ریاست جمهوری را در آمریکا محدود خواهد کرد.

رو خانا می‌افزاید ترامپ بدون مجوز کنگره، در جنگ ضد یمن مشارکت دارد و کاخ سفید از  2015 یکطرفه این تصمیم را با هدف اطمینان بخشیدن به نظام های حاکم در کشورهای حاشیه خلیج فارس که نگران توافقنامه هسته‌ای با ایران (برجام) بودند، اتخاذ کرده است؛ هر چند که کاخ سفید هم پیش بینی این حجم از اقدامات وحشیانه ضد یمن را نمی‌کرد.

به گفته این نماینده دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا امروز که اداره دولت آمریکا به دست دونالد ترامپ افتاده است؛ کسی که روابط مشکوکش با سعودی های و اماراتی ها در دوره رقابت انتخاباتی در حال فاش شدن است، این کشورها (امارات و عربستان) جرات بیشتری برای تشدید حملات خود به یمن پیدا کرده اند، مشارکت ارتش آمریکا در این جنگ گسترده تر شده است و اکنون نیروهای کلاه سبز نیز وارد میدان شده اند.

روزنامه واشنگتن‌پست درمقاله‌ای مورخ (20/6/2018) نوشت، آمریکا که اسلحه و اطلاعات در اختیار ائتلاف سعودی - امارات قرار می‌دهد، باید اکنون از نفوذ خود برای توقف این جنگ ماجراجویانه استفاده کند.

تظاهرات مقابل سفارت عربستان در آمریکا
برای محکومیت حمله به یمن 

به نوشته واشگتن پست، جنگ ضد یمن اکنون به باتلاقی برای سعودی‌ها و همپیمانانش تبدیل شده، نتیجه‌ای جز کشتار هزاران نفر در حملات هوایی نداشته است و نیروهای ائتلاف تاکنون به اهداف مورد نظر خود نرسیده‌اند. 

در این همین مقاله آمده است: سعودی‌های و حامیان آنان در واشنگتن مدعی هستند که گرفتن کنترل بندر الحدیده از دست حوثی‌ها، روند کمک‌های بشردوستانه را بهبود می‌بخشد و باعث قطع کمک‌های موشکی ایران به نیروهای حوثی می‌شود. این درحالی است که نهادهای بشردوستانه عقیده دیگری دارند و بر این باورند نیروهای ائتلاف در الحدیده با مقاومت بیشتری ازسوی مردم یمن مواجه خواهند شد و اگر هم قرار است پیروز شوند، این پیروزی به این زودی‌ها حاصل نخواهد شد و ممکن است ماهها طول بکشد و در این مدت توقف حرکت کشتی‌های حامل کمک‌های بشردوستانه به سمت الحدیده ممکن است مردم یمن را در معرض خطر گرسنگی قرار دهد. 

 مخالفت‌ها در انگلیس 

در انگلیس که یکی از طرف‌های جنگ و همدست ائتلاف سعودی ضد یمن قلمداد می‌شود، هم مخالفت با جنگ ضد یمن روبه گسترش است.

اندیشمندان، نمایندگان و هنرمندان بریتانیایی در طوماری که در روزنامه گاردین (22/6/2018) منتشر شد، اعلام کردند: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درصدد توسعه نقش آمریکا در جنگ ضد یمن است، هیچ اهتمامی به جنبه انسانی و بهایی که در این عرصه تاکنون پرداخت شده و حتی انتقاد نمایندگان کنگره آمریکا را برانگیخته است، نمی‌کند.

در ادامه این پیام اعتراض‌آمیز آمده است: انگلیس در ماه مارس برای ولیعهد عربستان به عنوان طراح و مهندس این جنگ فرش قرمز پهن کرد و از آغاز جنگ هم مجوز فروش جنگنده به گردانندگان جنگ را به ارزش بیش از چهار میلیارد و ششصد میلیون پوند صادر کرد و از همین جنگنده ها در بمباران شهرهای یمن استفاده شد. طی همین بمباران ها حدود ده هزار نفر که بیشترشان غیر نظامی بوده اند، کشته شدند. این آمار شامل یمنی هایی که از 2015 و پس از آغاز جنگ ضد یمن  در اثر بیماری و ابتلا به وبا جان خود را از دست داده اند و آمار و ارقام سازمان ملل در خصوص قربانیان جنگ در یمن نمی‌شود. با وجود این حجم از کشتار و ویرانی در یمن، انگلیس باید فروش تسلیحات به عربستان و کشورهای شرکت کننده در جنگ ضد یمن و نیز حمایت خود را از این جنگ متوقف کند.

افزایش شمار قربانیان غیرنظامی در یمن

تصویری جدید

در همین زمینه، «دیوید ایگناتیوس» در تحلیلی تحت عنوان «عملیات آخر در یمن» در روزنامه واشنگتن پست مورخ (22/6/2018) نوشت: حمله به بندر الحدیده، سخت‌ترین فصل جنگ ضد یمن است که پس از محاصره بحث برانگیز این بندر از سوی امارات و عربستان و با وجود ابراز امیدواری میانجی بین المللی و یک مسوول اماراتی درخصوص دست‌یابی به راهکار مسالمت آمیز با حوثی ها کلید خورد.

در حالی که اختلافات درخصوص بحران یمن همچنان به قوت خود باقی است، نهادهای بشردوستانه هشدار داده‌اند که جنگ در الحدیده، ارسال کمک‌های بشردوستانه را با مشکل مواجه و اوضاع انسانی در یمن را وخیم‌تر می‌کند.

ایگناتیوس بر این باور است که یمن گرفتار جنگی فرسایشی است و عاملان جنگ تنها در اندیشه تحقق منافعی هستند که از سال 2015 نتوانسته‌اند به آن تحقق بخشند.

گریفیتس روز پنج شنبه در بیانیه‌ای تاکید کرد امکان دستیابی به توافق برای توقف خشونت و درگیری در الحدیده وجود دارد.

برخی گزارش‌ها حکایت از آن دارد که حوثی‌ها باهدف کمک به  ادامه کمک‌های بشردوستانه به مردم یمن آمادگی آن را دارند که بندر الحدیده را به سازمان ملل تحویل دهند.

سعودی‌ها و اماراتی‌ها که تسلیم بی قید و شرط حوثی‌ها را خواهان هستند باز هم اشتباهات گذشته را تکرار می‌کنند. آنان فراموش کرده‌اند که چند سال جنگ ضد حوثی‌ها نتیجه‌ای جز وخامت اوضاع انسانی، تخریب و آوارگی شهروندان یمنی نداشته است و آنان نتوانسته‌اند نیروهای انصار الله را به زانو درآورند.

امارات و عربستان همچنان در رویای تحقق اهداف خود در بندر الحدیده هستند، جنگ در یمن متوقف نخواهد شد و افکار عمومی جهان همچنان شاهد کشتار و رنج ملت یمن بویژه کودکان و بیماران یمنی خواهند بود که بدون آنکه مداوا شوند، در بستر بیماری و در سکوتی غم‌انگیز، جان خود را از دست می‌دهند.

امروز یمن داستانی جز آوارگی، نقض حقوق بشر، کشتار و شکنجه در زندان‌ها ندارد. 114/120

مترجم: محبوبه‌جعفری

بیشتر بخوانید:

شکست و تسلیم؛ سرنوشت متجاوزان در نبرد الحُدیده + ویدئو

گزارش: تظاهرات اهالی «الحدیده» یمن ضد اشغالگری امارات و عربستان سعودی

 هشدار سازمان ملل درباره درباره اوضانی بد انسانی الحدیده یمن

بندر استراتژیک الحدیده یمن
تظاهرات مقابل سفارت عربستان در آمریکا<br>
برای محکومیت حمله به یمن