روزنامه القدس العربی چاپ لندن، در گزارشی درباره حادثه تیراندازی شامگاه شنبه می نویسد، برخی، این حادثه کودتای هواداران «محمد بن نایف» ولیعهد برکنار شده عربستان علیه «محمد بن سلمان» دانسته اند و برخی معتقدند که این حادثه، فقط یک نمایش بود که هدف از آن، بهبود وجهه مردمی ولیعهد عربستان بوده است، زیرا شکست های مکرر عربستان سعودی در یمن، سبب کاهش محبوبیت مردمی وی کشور شده است.
برخی کاربران شبکه های اجتماعی نیز از آغاز «بهار عربی» در عربستان سعودی سخن می گویند.
کاربران شبکه های اجتماعی عربستان با انتشار تصاویر ویدوئویی از حادثه تیراندازی در یکی از کاخ های پادشاهی در محله الخزامی ریاض، به حمله به مقر اقامت بن سلمان اشاره داشته اند.
برخی منابع خبری نیز از انتقال ملک سلمان، پادشاه عربستان به مکانی امن خبر داده و به نقش پهپاد در این حمله اشاره داشته اند.
«مجتهد»، وبلاگ نویس مشهور سعودی (وابسته به سران تصمیم گیرنده در عربستان) در صفحه توئیتر خود نوشت، "این حمله با استفاده از خودروهای حامل توپ 50 میلی متری انجام شد و تا کنونی هیچ جزئیاتی از هویت مهاجمان (که مخفی شده اند) و هدف از این حمله و تعداد تلفات آن، منتشر نشده است."
به نوشته مجتهد، "داستان پهپاد، افسانه ای است که برای پایان دادن به نگرانی ها، ساخته شده است."
«غانم الدوسری»، مخالف سعودی نیز به نقل از یکی از منابع آگاه در دفتر پادشاهی عربستان در این باره نوشت، احتمال موفقیت جناح وابسته به محمد بن نایف در سرنگونی بن سلمان، به یکی از نگرانی های شدید ولیعهد عربستان تبدیل شده است.
به گفته الدوسری، برخی از اعضای خانواده سلطنتی و مسولان ارشد این کشور، تا اطلاع ثانوی از انجام سفر منع شده اند و پادشاه عربستان نیز بامداد امروز از پایگاه هوایی به کاخ خود منتقل شد. تحقیقات در دفتر پادشاهی عربستان برای شناسایی عامل برملا شدن این حادثه، ادامه دارد.
الدوسری به نقل از این منبع نوشت، بازجویی از مسوولان دفتر پادشاهی ادامه دارد و جوی از نگرانی و تردید ایجاد شده است. این منبع به دلایل امنیتی نتوانسته است به تماس های خود با الدوسری ادامه دهد اما اطلاعات مهمی را در اختیار وی قرار داده است.
در این حال «محمود رفعت»، پژوهشگر مصری - فرانسوی و رییس مرکز اروپایی قانون بین الملل با ابراز تردید درباره حادثه تیراندازی در محله الخزامی ریاض، در وبلاگ خود می نویسد، تصور می کنم «حبیب العادلی» (وزیر کشور مصر در دوره مبارک) که از مدت ها پیش اداره امور امنیتی دولت عربستان را برعهده گرفته است، چنین ماجرایی را برنامه ریزی کرده باشد تا بدین ترتیب، مردم را به حمایت از بن سلمان جذب کرده و زمینه برای آغاز دور جدیدی از بازداشت سران سعودی به اتهام فساد، فراهم شود.
وی می گوید، این ها کار حبیب العادلی است. در این باره از کلیسای قدیس سوال کنید (اشاره به حادثه انفجار سال 2011 در کلیسای قدیسین در اسکندریه مصر)
رفعت افزود، برخورد عربستان با این حادثه(ابتدا تکذیب وقوع حادثه تیراندازی، برخورد با کسانی که در شبکه های اجتماعی درباره این موضوع می نویسند و نیز حقیر شمردن اذهان مردم با بیان این که چنین تیراندازی گسترده ای فقط به خاطر یک هواپیمای اسباب بازی اتفاق افتاده است)، همان سیاست ضعیفی است که یمن و سوریه نیز توسط آن ویران شدند.
رفعت همچنین در وبلاگ خود با اشاره به شکل گیری سریع هشتک «ملتِ بدونِ سلمان و محمد» می نویسد، با توجه به شکست های متوالی عربستان در یمن و قربانیانی که این جنگ برجای گذاشته است، حادثه تیراندازی در محله الخزامی در واقع نمایشی است که هدف از آن جلب حمایت مردمی برای بن سلمان است. همچنین هدف از این اقدام، جلب کمک ترامپ (رییس جمهوری آمریکا) است.
«بشیر بن حسن» مبلغ تونسی نیز تحلیلی متفاوت درباره حادثه محله الخزامی ارائه داده است.
بن حسن در صفحه اجتماعی فیس بوک خود می نویسد؛ بهار عربی در عربستان سعودی آغاز شده است. سرمایه گذاری برای کودتا علیه مشروعیت در مصر و دیگر کشورها، بی پاسخ نخواهد ماند و خون شهدا تلف نمی شود.
این مبلغ تونسی به انتقاد دایم از عربستان سعودی مشهور است؛ چنانچه وی چند ماه پیش با بیان این که درآمدهای ناشی از حج، به جیب آمریکا می رود، توقف اعزام حجاج به مکه را خواستار شده و بر ضرورت آزادی مکه از چنگ «صهیونیست های عرب» تاکید کرده بود.
مترجم: زهرا محب احمدی
137/110
بیشتر بخوانید:
تیراندازی شدید در نزدیکی کاخ پادشاه سعودی در ریاض + ویدئو
فعال خبرساز سعودی: هدف تیراندازی ریاض، شخص «بن سلمان» بود