ایران پرس- رهبر معظم انقلاب در بیاناتی در شهر  مقدس مشهد در جمع زائران حرم رضوی در آغاز سال نو /1396/ یکی از اهداف راهبردی دشمنان ملت ایران از افزایش فشارهای اقتصادی برایران را دلسرد و دل زده کردن مردم از نظام اسلامی دانستند.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبرمعظم انقلاب اسلامی در سخنانی درآغاز سال نو، در جمع زائران حرم رضوی در شهر مقدس مشهدبه نکات مهمی در این زمینه اشاره کردند. ایشان خاطر نشان کردند ملت ایران  تا کنون چالش و تهدید های زیادی را پشت سر گذاشته است. بخش عمده ای از این چالش ها با هدف آسیب زدن به ملت ایران بوده است. اکنون نیز این تهدیدها همچنان وجود دارند و هدف نهایی ان تضعیف نظام از درون است.

قدرتهای استکباری با این شیوه دولت های مستقل را تحت فشار قرار می دهند و علیه کشورهایی که در مقابل نظام سلطه ایستاده جنگ اقتصادی و پولی راه انداخته اند و با این اهرم سعی کرده اند کشورهای هدف  را در زمینه توسعه و پیشرفت با چالش مواجه کنند. این تحرکات در مورد ایران و مقابله با نظام جمهوری اسلامی نیز جریان دارد. اولین حرکت غرب در ارتباط با تحریم ایران در زمان نخست وزیری دکتر محمد مصدق و در جریان کودتای امریکایی – انگلیسی 28 مرداد 1332شکل گرفت.

هدف امریکا وانگلیس در آن مقطع جلوگیری ازملی شدن صنعت نفت ایران بود. این موضوع سبب نگرانی آنها از محدود شدن مداخلات و نفوذ آن ها درایران شده بود زیرا با منافع استعماری آنها در ایران مغایرت داشت. به همین علت امریکا و انگلیس در یک توطئه مشترک درصدد برآمدند با استفاده از ابزار تحریم و فشار اقتصادی ایران را که تنها درآمدش، منابع حاصل از فروش نفت بود، تحت فشار قرار دند تا جریان ملی شدن صنعت نفت در ایران را «مهار» کنند.

آسیب پذیربودن اقتصاد یک کشور می تواند سبب سقوط دولت ها شود

تجربه بسیاری از کشورها از جمله ونزوئلا؛ شیلی و حتی کشوری مثل ژاپن که امروزه پیشرفت زیادی کرده است نشان می دهد؛ آسیب پذیربودن اقتصاد یک کشور می تواند سبب سقوط دولت ها شود. استفاده از اهرم های اقتصادی از نوع تحریم با انگیزه های سیاسی گاه می تواند بسیار موثرتر از اقدام نظامی مستقیم باشد. به عنوان مثال شوک نفتی سال  1973 و جهش قیمت نفت در آن مقطع  حتی منجر به ایجاد رکود تورمی در اقتصاد آمریکا و کشورهای غربی شد.

اقتصاددانان در چاره اندیشی به این نوع شوک­ها نظریات متفاوت و مختلفی در حوزه اقتصاد کلان مطرح کردند که یکی از مهم ترین آن ها  طرحی بود که در زمان ریاست جمهوری ریگان اجرا شد و به اقتصاد ریگانیسم یا اقتصاد «طرف عرضه» مشهور شد. طرح مذکور توسط آرتور لافر، اقتصاددان مشهور، به سیاستگذاران آمریکایی توصیه شد وهدف ان بیرون آوردن اقتصاد امریکا از رکود تورمی بود که ریشه در شوک­های خارجی قیمت نفت داشت.

در چار چوب این طرح نرخ مالیات ها کاهش یافت تا سرمایه گذران تشویق به مشارکت در تولید شوند و عرضه کالاها و خدمات افزایش یابد. اجرای این طرح همراه با کاهش نرخ مالیات و افزایش درآمد مردم، سبب افزایش مصرف و تقاضای خرید کالا گردید و در نهایت اجرای این طرح موجب خروج آمریکا از رکود تورمی در دهه 1980شد.

در واقع این روشها مبتنی بر رویکرد به  اقتصاد مقاومتی است و سابقه ای نسبتا" طولانی دارد؛ بویژه طی قرن اخیر در بسیاری از کشورها، تکانه‌های شدید اقتصادی کشورهایی از غرب آسیا تا اروپا و نظام های سرمایه داری  حتی امریکا را به تکاپو واداشته است. به عبارتی دیگر اقتصاد مقاومتی برای بسیاری از کشورها به یک ضرورت تبدیل شده است.

اقتصاد مقاومتی اما در هر کشوری می تواند مبتنی بر روش های  اصلاح الگوی مصرف، کار بیشتر و تقویت فرهنگ تکیه بر تولید ملی وحمایت از کار و سرمایه‌  کار کردهای متفاوتی داشته باشد. نکته مهم  راهکار های اجرایی در داخل و نیز درعرصه دیپلماسی در رویارویی با تحریم های اقتصادی است.

ضرورت تاکید بر استفاده از تجربه ها و عبرتهای گذشته در تصمیم گیری های آینده 

ازاینروست که رهبر معظم انقلاب؛ با تاکید بر ضرورت استفاده از تجربه ها و عبرتهای گذشته در تصمیم گیری های آینده؛ با ابلاغ سرفصل های سیاستهای اقتصاد مقاومتی به مسوولان نظام؛ آنرا زیر ساخت فکری و نظری تحقق حماسه اقتصادی دانستند و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را نیازمند داشتن راهبردهای اساسی در میان مدت و بلندمدت برشمردند. بیانات رهبرانقلاب در آغاز سال نو در واقع مبتنی بر شناخت درست از مفهوم امنیت اقتصادی و توجه به این مهم است. از اینروست که تاکید ایشان همچنان بر ادامه تلاش ها و پر اثر و محسوس تر شدن نتیجه این تلاش در همه عرصه ها است.

بدیهی است طی کردن این مسیرسخت و دشواراست اما با وجود همه دشواری ها، کارهای بزرگی در چند سال اخیر انجام شده است؛ اما هنوزتا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد. ایران در سه دهه گذشته تجربه ای از جنگ تحمیلی؛ محاصره اقتصادی و تحریمها و فشارهای اقتصادی؛ را پشت سرگذاشته و توانست از این جریان ها  بعنوان یک فرصت و هم یک تجربه در جهت تقویت بنیان های نظام استفاده کند.

رویکرد ایران حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی است

اکنون نیز با تکیه بر همین تجربیات؛ رویکرد ایران حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی است. جمهوری اسلامی ایران در همه این سالها تدابیرلازم برای مقابله با عرصه‌های متنوع دشمنی با ملت ایران و نقشه‌های دشمن را پیش بینی کرده است. برهمین اساس ایران در برنامه ریزی‌ها برای رفع چالش های اقتصادی، حرکت در مسیر  اقتصاد مقاومتی را در اولویت قرار داده است. 

اقتصاد مقاومتی از روشهایی است که با تمرکز برظرفیت های درونی در شرایطی که بحرانهای اقتصادی بروز می کند وثبات و وضعیت کشور را تهدید می کند؛ می تواندپایه های اقتصادی را در برابر شوک­ها و نوسانات خارجی تا حدود زیادی مقاوم سازد. اهمیت این موضوع زمانی برجسته تر خواهد شد که به اهداف دشمنان ملت ایران توجه شود که روی اهداف براندازانه طراحی شده اند.

راهبرد آنها در این زمینه در این زمینه استفاده از نقاط ضعف و افزایش موانع برای جلوگیری از پیشرفت‌ با استفاده از انواع تحریم ها و  درگیر کردن مردم و نظام با مسایل معیشتی ودر نهایت دور کردن نظام از اقدامات زیر بنایی است  که یک تهدید جدی تلقی می شود. آنگونه که در بیانات رهبر معظم انقلاب بارها هشدار داده شده اگر این  چالش ها و مشکلات رفع نگردد و راه علاجی پیدا نشود مشکلات اقتصادی تاثیراتش می تواند بسیار مخرب و بلند مدت باشد.  118/112

بیشتر بخوانید:

رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۹۶ را سال «اقتصاد مقاومتی: تولید - اشتغال» نام نهادند+ ویدئو

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با اعضای هیات دولت: اقتصاد مساله اول کشور است

رهبر معظم انقلاب: بسیج، لشکر انقلاب و مظهر مردم سالاری دینی و متکی بر بصیرت است