وزیرراه و شهرسازی شامگاه یکشنبه اعلام کرد که بعد از دیدار با وزیر حمل و نقل، نخست وزیر و رئیس جمهوری عراق، تفاهمنامه اجرای خط ریلی بصره - شلمچه امضاء شد.
اتصال شبکه ریلی ایران به کشور همسایه عراق و تکمیل خطآهن شلمچه - بصره یکی از برنامههای استراتژیک در طرح های حمل و نقل ریلی است که در توسعه شبکه ریلی کشور پیشبینی شده است.
اتصال راه آهن 32 کیلومتری شلمچه - بصره که به عنوان یکی از تکمیل کنندههای کریدور شرق به غرب عنوان میشود، با اهداف راهبردی همراه است.
رستم قاسمی وزیر راه و شهر سازی ایران درخصوص اهمیت طرح اتصال راه آهن 32 کیلومتری شلمچه به بصره خاطر نشان کرد: "اکنون این تفاهمنامه پس از 20 سال انتظار دارای یک زمانبندی مشخصی شد."
«فواد حسین» وزیر امورخارجه عراق در سفر اخیر خود به تهران خواهان عملیاتی شدن طرح احداث راه آهن شلمچه به بصره شد و آنرا برای کشورش حیاتی دانست.
یکی از بندهای این توافقنامه این است که ظرف یک ماه آینده عملیات اجرایی برنامه پل بین عراق با ایران شروع خواهد شد. توافق کلی به این صورت است که شرکت راهآهن جمهوری اسلامی و شرکت راه آهن عراق مشترکا" این پروژه را اجرا میکنند و ظرف 2 ماه شرکت مشترک تشکیل خواهد شد.
طبق این تفاهمنامه ایران متعهد به طراحی و ساخت یک پل بر روی رودخانه اروند و طرف عراقی نیزموظف به احداث 32 کیلومتر خط آهن از مرز شلمچه تا ایستگاه راهآهن بصره در خاک عراق است.
عملیات احداث این محور ریلی با سرمایه گذاری بخش خصوصی به ارزش تقریبی 100 میلیون یورو وارد مرحله اجرا میشود.
تبیین اهمیت احداث خط ریلی بصره - شلمچه
احداث این محور نقش مهمی در ایجاد تعامل منطقهای، زیارتی و جابهجایی مسافر و کالا بین دو کشور همسایه خواهد داشت. خط آهن شلمچه - بصره در حوزه ترانزیت بار نیز از شرق به غرب و بالعکس مزایای ویژهای دارد و مبادلات کالا بین ایران و عراق را تسهیل میکند. با عملیاتی شدن این پروژه ریلی ایران به مدیترانه متصل خواهد شد که بسیار حائز اهمیت است.
با تکمیل خط آهن شلمچه - بصره، در واقع یک کریدور ترانزیتی ریلی شرقی - غربی از مسیر ایران ایجاد خواهد داشت و پس از عبور از عراق به سوریه و بندر لاذقیه میرسد که میتواند مزایای زیادی برای شبکه حمل و نقل ریلی ایران و منطقه ایجاد کند.
در حال حاضر ایران شبکه خط آهن کشور را تا نقطه صفر مرزی رسانده و از خرمشهر تا شلمچه نیز ریل گذار شده است و در بارانداز شلمچه هم ایران دارای مسیر ریلی است. کشور عراق هم در بصره دارای ایستگاه راهآهن و خط آهن است.
کارشناسان اقتصاد حمل و نقل معتقدند امکان اتصال خلیج فارس به دریای سیاه و بنادر خرمشهر و امام خمینی (ره) به بنادر لاذقیه و طرطورس سوریه با اتصال خط آهن شلمچه - بصره فراهم می شود. از این دیدگاه و بویژه با توجه به نیاز عراق به اجرای طرح های زیز بنایی در دوران باز سازی، عملیاتی شدن این پروژه از اهمیتی راهبردی برخوردار است.
به عبارتی دیگر می توان گفت، این تفاهمنامه بیانگر اراده قوی و مشترک مقامهای ایران و عراق برای هم افزایی بیشتر در مسیر تقویت همکاریهای دوجانبه، کمک به توسعه همکاری های منطقهای و عزم مشترک برای اجرای طرح های چند جانبه است.
این سطح از همکاری ها با سایر کشورها از جمله پاکستان، هند، چین و روسیه نیز با هدف توسعه شبکه ترانزیتی ترکیبی تقویت شده است. انجام چنین پروژه هایی قطعا" در افزایش تعامل های دوسویه و تجارت منطقه ای تاثیر مثبت دارد.
نویسنده: جمشید امین زاده
117