ایران پرس: با ادامه بحران سیاسی در ونزوئلا، دولت این کشور و مخالفان یادداشتی را در راستای جستجوی راه حل برای حل بحران سیاسی جاری در ونروئلا امضا کردند.

مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان ونزوئلا با هدف غلبه بر بحران سیاسی و اقتصادی این کشور با میانجی‌ گری نروژ از روز جمعه در شهر مکزیکوسیتی، پایتخت مکزیک آغاز شده است.

«خورخه رودریگز» رئیس هیات مذاکره کننده دولت و رئیس مجلس ملی ونزوئلا اظهار امیدواری کرد که طرف ها بتوانند در جریان این مذاکرات به یک توافق دست یابند.

بحران سیاسی در ونزوئلا طی سال های اخیر شدت گرفته است.

در واقع آمریکا طی سال های اخیر کوشید با اعمال فشار مضاعف سیاسی واقتصادی نه تنها به منابع و ثروت سرشار این کشور دست یابد بلکه بر نفوذ خود در کشورهای آمریکای لاتین بیفزاید و این منطقه را بار دیگر به حیاط خلوت خود تبدیل کند.

این درحالی است که در عمل سیاست های خصمانه و مداخله جویانه آمریکا علیه ونزوئلا شکست خورد و «نیکلاس مادورو» با حمایت شهروندان این کشور و وفاداری نیروهای نظامی توانست نه تنها موقعیت خود را حفظ کند بلکه با پیروزی در چندین انتخابات سیاسی دراین کشور جایگاه خود راتحکیم کرد.

این شرایط سبب شد موقعیت خوان گوایدو سرکرده مخالفان مورد حمایت آمریکا نیز بیش از پیش تضعیف شود به طوری که حتی برخی از احزاب مخالف نیز خشمگین از اقدامات گوایدو، خط مشی دیگری در پیش گرفتند حتی  مقامات آمریکا به شکست وی اقرار کردند.

چنانکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در اظهاراتی اذعان کرد که به گوایدو اعتماد ندارد و وی به رغم حمایت های آمریکا و سایر کشور‌ها شکست خورده است اما رویکرد خصمانه آمریکا علیه ونزوئلا همچنان ادامه دارد.

جوبایدن رئیس جمهوری آمریکا پیرو سیاست های ترامپ همچنان سیاست های تحریمی علیه ونزوئلا را به رغم همه گیری بیماری کووید-19 و نیاز به همکاری بین المللی در تامین واکسن، دارو وتجهیزات پزشکی ادامه داده و در تلاش است با تنگ تر کردن عرصه بر دولت مادورو و مردم ونزوئلا، به اهداف خود در تصاحب این کشور دست یابد. 

این درحالی است که مادورو همواره اعلام کرده که حاضر است با مخالفان برای دستیابی به راه حلی برای برون رفت از بن بست سیاسی کنونی مذاکره کند.

اکنون که سیاست های آمریکا با شکست مواجه شده است و مخالفان نیز از پیروزی خود در عرصه سیاسی ونزوئلا ناامید شده اند مذاکره را پذیرفته اند. در واقع مخالفان تلاش می کنند از زمان باقی مانده تا انتخابات پیش رو استفاده کرده و حضور خود را در عرصه سیاسی ونزوئلا حفظ کنند.

مادورو که همواره خواستار حل اختلافات پای میز مذاکره بوده دراین زمینه گفت: آماده ایم برای بررسی یک جدول کاری واقعی و هدفمند که ونزوئلایی اصیل باشد، دور میز گفتگو بنشینیم تا مشکلات را برطرف کنیم و به توافق نامه ای جزئی برای صلح و حاکمیت دست یابیم تا تحریم های جنایتکارانه تحمیلی علیه ونزوئلا برطرف شود.

اکنون نخستین دور مذاکرات با محورهایی چون تضمین حقوق سیاسی برای همه شهروندان ونزوئلایی، تنظیم یک جدول زمانی برای برگزاری انتخابات، برداشتن تحریمهای بین المللی علیه ونزوئلا و احیای حقوق گروه های سیاسی مختلف ونزوئلایی برگزار شده است.

بنا بر یادداشت تفاهم امضا شده بین دولت ونزوئلا و مخالفانش، دو طرف تعهدشان را درباره احترام گذاشتن به نظم مبتنی بر قانون اساسی این کشور، همزیستی سیاسی و اجتماعی و رد خشونت و حفاظت از اقتصاد ونزوئلا ابراز کرده اند.

اگرچه مذاکرات سختی در پیش است اما به نظر می رسد در صورت عدم مداخله واشنگتن و با هدف تامین منافع ونزوئلا، حزب حاکم و مخالفان می توانند به راهکارهایی برای بهبود شرایط دست یابند.

«داگ هالور نیلاندر» دیپلمات نروژی که میانجیگری مذاکرات بین دولت ونزوئلا و مخالفانش را برعهده داشته است، در این زمینه می گوید: بحران جاری در ونزوئلا فقط توسط بازیگران سیاسی همین کشور قابل حل است و نتیجه مذاکرات کاملا به تعهد و اراده سیاسی طرف‌ ها بستگی دارد. ادامه مذاکرات و دستاوردهای آن، آینده سیاسی ونزوئلا را رقم خواهد زد.

نویسنده : آتوسا دینیاریان

115