سخنگوی دولت روز یکشنبه، ضمن انتقاد ازسیاست های مداخله جویانه بیگانگان در منطقه افزود: "انگلیسی ها به جای فرستادن ناو به منطقه، بگذارند امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه اداره شود؛ زیرا در این صورت امنیت آبراههای منطقه به شکل بهتری اجرا خواهد شد."
ورود لندن به عرصه رقابت و کنشگری در حوزه جغرافیایی پراهمیت و در عین حال پر التهاب خلیج فارس و دریای عمان یکی از موضوعات مورد توجه کارشناسان و تحلیلگران مسائل منطقه ای است.
گروهی ازصاحبنظران سیاسی این حضور را در راستای پیامدهای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و توجه لندن به فرصت های اقتصادی در منطقه ارزیابی می کنند؛ اما در کنار این تحلیل، توجه به پیامد سال ها حضور انگلیس در منطقه موضوعی حائز اهمیت است.
انگلیسیها، همیشه منبع شر برای ملت ها در منطقه بوده اند
حضرت آیت الله خامنه ای، رهبرمعظم انقلاب اسلامی در سخنانی در دیدار میهمانان سیامین کنفرانس وحدت اسلامی در تهران (دسامبر 2016)، سیاستها و اقدامات انگلیسیها را مورد اشاره قرار دادند و یادآوری کردند: "در روزهای اخیر، انگلیسیها در نهایت بیشرمی، ایرانِ مظلوم و عزیز را تهدید منطقه نامیدهاند؛ اما همه میدانند که برخلاف این اتهامات، این انگلیسیها هستند که از 2 قرن پیش، همیشه منبع شر و نکبت برای ملت ها در منطقه ما بوده است. ضربه هایی که اینها به حیات ملت ها زدند نظیر ندارد."
اکنون نیز اظهارات و رفتار خصمانه مقام های بریتانیا علیه ایران، از جمله اقدام غیر قانونی اخیر آن ها در توقیف یک فروند نفتکش ایرانی حرکتی ناشی از اهداف مداخله جویانه در منطقه است.
نیروی دریایی بریتانیا، پنجشنبه 4 ژوئیه در اقدامی غیرقانونی یک نفتکش ایرانی را در تنگه «جبل الطارق» توقیف کرد.
سخنگوی دولت در همین خصوص گفت: ایران اقدامات حقوقی لازم را درباره نفتکش ایرانی که به گروگان نیروهای نظامی انگلیس درآمده، پی گیری می کند.
ایران به صادرات نفت خود در هر شرایطی ادامه خواهد داد
«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز شنبه گذشته در گفت وگوی تلفنی با «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس با تاکید بر غیرقانونی بودن تحریم های نفتی آمریکا تصریح کرد: "جمهوری اسلامی ایران به صادرات نفت خود در هر شرایطی ادامه خواهد داد."
تحولات سال های اخیر؛ سمت و سوی تحرکات مداخله جویانه انگلیسی ها را در منطقه نشان می دهد. مشارکت انگلیسی ها در حمله نظامی آمریکا به افغانستان و عراق در سال های 2001 و 2003 و تلاش برای بسط نفوذ و محکم کردن جای پا، نشان از تلاش بریتانیا برای احیای سلطه گری های این کشور در منطقه دارد.
بازگشایی پایگاه دریایی انگلیس در بحرین را نیزمی توان در همین راستا تلاشی برای احیای سلطه دریایی انگلیسی ها در خلیج فارس به شمار آورد.
انگلستان به دنبال بازارهای جدید در منطقه خاورمیانه است
«علیاکبر سیبیویه» تحلیلگر مسایل سیاسی وسفیر سابق ایران در عمان در گفت وگو با «دیپلماسی ایرانی» می گوید: "انگلستان پس از برگزیت و جدایی از اتحادیه اروپا برای کاهش تاثیرات سوء اقتصادی، بازارهای جدید خود را در منطقه خاورمیانه جستجو می کند."
وی تصریح می کند: "تا زمانی که سیاست های توسعه طلبانه بریتانیا و آمریکا وجود داشته باشد همواره باید منتظر تنش و فرافکنی در منطقه باشیم چرا که حیات خود را در ادامه وضعیت موجود می بینند."
اکنون نیزهمسویی با سیاست های تنش ساز آمریکا در منطقه، نشانه تمایل انگلیس به مداخله و سلطه جویی درمنطقه است.
تجربه اما نشان می دهد، امنیت در منطقه بویژه در خلیج فارس باید بدست کشورهای منطقه محقق شود؛ زیرا مداخله و حضور نظامی بیگانگان همواره عامل نا امنی و بحران ساز بوده است؛ زیرا هدف آن ها از مداخله در مناطق با اهمیت ژئو پلیتیک؛ ایجاد وابستگی امنیتی به بیگانگان و فروش میلیاردها دلار سلاح و حفظ پایگاه هایشان در منطقه است.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/116
بیشتر بخوانید:
ربیعی: امنیت آبراههای منطقه را کشورهای منطقه تأمین میکنند