ایران پرس- رئیس جمهوری تاجیکستان و رئیس کمیته اجرایی کشورهای مستقل مشترک المنافع (C.I.S) راه‌های تقویت امنیت و ثبات در آسیای مرکزی را بررسی کردند.

در دیدار روز پنجشنبه «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان و «سرگئی لیبیداف» رئیس کمیته اجرایی کشورهای مستقل مشترک المنافع در شهر «دوشنبه» بر تقویت همگرایی کشورهای عضو در حوزه نظامی، فنی، تعاملات میان نهادهای انتظامی در شرایط اضطراری و تامین امنیت در منطقه تاکید شد.

در این دیدار همچنین نقش تاجیکستان در دوره ریاستش بر اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع  در زمینه گسترش همکاری‌های تجاری و اقتصادی، زیرساخت‌ها و مسائل اجتماعی و انسانی مورد  بررسی قرار گرفت.

نشست سران کشورهای مستقل مشترک المنافع(جمعه) در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار می‌شود. در این نشست ریاست  کشورهای مستقل مشترک المنافع از تاجیکستان به ترکمنستان منتقل خواهد شد.

در خصوص محور این نشست بایستی تاکید کرد، آسیای مرکزی جزو مناطقی است که علی رغم برخورداری از ثبات و امنیت نسبی از لرزان بودن پایه های امنیت خود رنج میبرد. به صورتی که در طول 3 دهه گذشته و پس از استقلال این کشورها از شوروی همواره خطرات متفاوتی ثبات و امنیت در این منطقه را تهدید کرده است.

یوری دنکین Youri Daneykin کارشناس امنیت بین المللی در خصوص مسئله امنیت در آسیای مرکزی معتقد است که: "کشورهای آسیای مرکزی چندین نگرانی عمده در خصوص امنیت مشترک خود دارند. میتوان این مسائل را به مسئله مرزها، تروریسم و مواد مخدر تقسیم کرد."

شاید اصلی ترین مسئله امنیتی این منطقه را بتوان موضوع مرزهای مبهم و شکاف‌های قومی و منابع پیرامون این مرزها دانسته که در طول دهه های گذشته همواره عامل تنش میان کشورهای آسیای مرکزی بوده است و با وجود تلاش های صورت گرفته همچنان میتوان نارضایتی را در بین اقوام و گروه‌های جمعیتی پیرامون مرزهای این کشورها دید.

از سوی دیگر چندسالی است مسئله تروریسم نیز به دغدغه اصلی در میان کشورهای آسیای مرکزی تبدیل شده است. افراطی گرایی و تروریسم بین این کشورها مسئله ای قدیمی است اما با وقوع بحران سوریه و عراق فعالیت‌های تروریستی در این کشورها شکل جدیدی به خود گرفت.

در این بین بخشی از شهروندان کشورهای آسیای مرکزی کشورهای خود را به مقصد عراق و سوریه ترک کرند تا به گروه تروریستی داعش بپیوندند. اکنون خطر بازگشت این افراد به کشورهای آسیای مرکزی امنیت این منطقه را تهدید میکند.

همچنین وخیم شدن وضعیت امنیتی افغانستان و قدرت گرفتن گروه‌های تروریستی طالبان و داعش در مناطق مجاور با مرزهای این کشورها نگرانی آنها را نسبت به گسترش بی ثباتی، قاچاق مواد مخدر و تروریسم را افزایش داده است.

امری که میتوان آن را در همکاری‌های بین المللی برای مبارزه با تروریسم و رزمایش های مرزی مشاهده کرد.

همکاری های منطقه ای و فرامنطقه ای و همچنین همگرایی در خصوص ایجاد ثبات در امنیت فرامنطقه ای از جمله مسائلی است که میتواند به کشورهای آسیای مرکزی در جهت یافتنی برای حفظ ثبات این منطقه کمک کند.139/110

نویسنده: منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید:

درخواست ازبکستان برای ریاست جامعه کشورهای مشترک المنافع «همسود»/ تحلیل

امنیت مهم‌ترین محور نشست نخست‌وزیران همسود

متحد شدن کشورهای مستقل همسود برای مبارزه با تروریسم