ایران پرس- «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در یادداشتی نوشت: "خاورمیانه بدون آمریکا، جای امن‌تری است."

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در بخشی ازاین یادداشت با اشاره به ناتوانی‌های آمریکا در منطقه، افزود: به نظر می رسد هیأت حاکمه آمریکا بر اساس تجربیات عینی به این جمع بندی رسیده است که معادله قدرت و هندسه سیاسی جهان، به ویژه در قلب آن یعنی خاورمیانه تغییر کرده و ایالات متحده آمریکا بر خلاف تمام تبلیغات پر حجم خود، دیگر نمی‌تواند ادعای سروری مطلق بر امورات نظام بین‌الملل را داشته باشد.

از نگاه شمخانی، آمریکا به این واقعیت پی برده که تنها دو راه پیش رو دارد، یا باید با تحمل هزینه‌های فراوان، تنها به داشتن صورتکی توخالی از یک ابرقدرت جهانی دلخوش کند و یا با رویکردی واقع گرایانه، حقیقت حال حاضر جهان را بپذیرد و خود را از زیر بار هزینه‌های هنگفت این نمایش لو رفته، رهایی بخشد.

عملکرد آمریکا در منطقه  نشان می دهد که برخلاف ادعاهای ظاهری، ایالات متحده آمریکا به هیچ وجه به دنبال ایجاد امنیت و یا ریشه کن کردن تروریسم نبوده است. آمریکا با حمایت از داعش و تروریست های تکفیری و همدستی با آل سعود که هر روز در یمن مردم را به خاک و خون می کشند، ماهیت ضد امنیتی خود را آشکار کرده است.

آمریکا در واقع مسبب منازعات و بحران ها و جنگ هایی که در چند دهه اخیر بر غرب آسیا تحمیل شد. جنگ افغانستان، عراق، سوریه و یمن حاصل سیاست های آمریکا بوده است.

اکنون نیز آنچه که آمریکا تحت عنوان  تشکیل ائتلاف نظامی برای حفظ امنیت در منطقه دنبال می کند، هرچند که تحقق آن خیلی بعید است؛ اما ماهیت آن در جهت ایجاد ناامنی بیشتر در منطقه خلیج فارس است. آمریکا با سیاست ها و اقدامات نابخردانه خود و با نقض قوانین بین المللی، درواقع منطقه را به سمت ناامنی، سوق داده و مسئولیت این اقدامات غیرقانونی به عهده آمریکا است.

نکته قابل تامل درهمه این مداخلات؛ هدف نهایی کاخ سفید ناامن ساختن منطقه بوده است. پانزده سال پیش‌، «ساموئل هانتینگتون» نظریه پرداز و تحلیل‌گر برجسته سیاسی، در نشریه  "فارن‌افرز" هشدار داد که از نظر بیشتر مردم جهان، آمریکا درحال تبدیل شدن به یک ابر قدرت خودسر و تنها تهدید خارجی بزرگ نسبت به جوامع آن‌هاست.

«نوام چامسکی» نظریه پرداز مشهور آمریکایی نیز در تحلیلی می‌گوید: "کشورهای خودسر و قانون شکنی در منطقه مشغول تاخت و تاز و وحشیگری‌اند و نمی‌خواهند هیچ عامل مزاحم و بازدارنده‌ای را در برابر توسلشان به خشونت و تجاوز تحمل کنند. در راس چنین کشورهایی آمریکا و اسرائیل قرار دارند و عربستان سعودی دست و پا‎‌‎‏ می‌زند که وارد باشگاه آنها شود."

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در بیانات شان بارها خاطر نشان کرده اند که آمریکا قادر به تأمین امنیت در منطقه نیست. نمونه بارز این واقعیت حضور 14 ساله در افغانستان است که نه تنها هیچ امنیتی را برای مردم افغانستان به ارمغان نیاورده است، بلکه شرایط امنیتی را بدترکرده است.

تجربه نشان می دهد امنیت پایدار درمنطقه از طریق مجموعه‌های امنیتی وارداتی و وابسته به بیگانگان محقق نمی شود. امنیت باید با همکاری و هم‌گرایی منطقه‌ای و با استفاده از ظرفیت دفاعی توسط کشورهای منطقه تامین شود.

سیاست راهبردی ایران در این جهت، پیشگیری از منازعات و بحرانهای منطقه ای است.

«حسن  روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران طی سخنانی در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، طرحی با عنوان "ائتلاف امید" و "ابتکار صلح هرمز" را ارائه کرد.

پیشتر نیز ایده راه اندازی مجمع گفتگوی منطقه ای در خلیج فارس از سوی ایران به منظور غلبه بر چالش های پیش رو و ایجاد صلح پایدار در منطقه پیشنهاد شده بود.  

نویسنده: جمشید امین زاده

116/118

بیشتر بخوانید:

شمخانی: غرب آسیا بدون آمریکا جای امن‌تری است