ایران پرس- «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شامگاه سه شنبه  پس از شرکت در اجلاس منطقه ای امنیتی مونیخ که در دوحه قطر برگزارشد، به  ژنو عزیمت کرد.

در این سفر وزرای خارجه  ایران، روسیه و  ترکیه  پس از برگزاری نشستی مشترک  در ژنو و مشورت با «گیر پدرسون» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه، بیانیه ای منتشر کردند.

در این بیانیه ضمن تاکید بر حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه تصریح شده است، این أصول باید مورد احترام همه طرفها باشد.

در این بیانیه همچنین از تشکیل کمیته قانون اساسی و آغاز بکار آن در ژنو در 30 اکتبر 2019 بعنوان نتیجه کمک موثر ضامنین روند مذاکرات آستانه و اجرای تصمیمات کنگره گفت وگوی ملی سوریه در سوچی استقبال و از تلاشهای نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه تقدیر شده است. 

کمیته تدوین قانون اساسی؛ گامی مهم در مسیر حل بحران سوریه

نشست‌های کمیته تدوین قانون اساسی سوریه قرار است از روز چهارشنبه آغاز شود؛ این اجلاس می تواند گام مهمی در مسیر  حل و فصل سیاسی بحران سوریه تلقی شود.

«گیر پدرسون» فرستاده سازمان ملل به سوریه در کنفرانس مطبوعاتی در ژنو اظهار کرد: آغاز کار کمیته قانون اساسی می تواند روزنه امیدی برای مردم سوریه باشد که رنج و مشکلات آنها طولانی شده و تشکیل این کمیته به منزله اولین توافق سیاسی میان دولت سوریه و مخالفان سوری است.

روند آستانه و روند ژنو برای پایان جنگ در سوریه اکنون به مرحله حساس تشکیل کمیته قانون اساسی نزدیک شده است؛ شکل گیری کمیته قانون اساسی نتیجه تلاش مستمر جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در قالب روند "مذاکرات آستانه" است.

نقش تاثیر گذار نشست های سه جانبه در بازگشت آرامش و ثبات  به سوریه انکار ناپذیر است.

«حسن بیکی» کارشناس سیاسی می گوید: "اقدامات یکجانبه آمریکا در غرب آسیا باعث شد که سوریه دچار بحران عمیقی گردد و به یکی از کانون های خطرناک فعالیت گروه های تروریستی تبدیل شود. در چنین وضعیت خطرناکی، انسجام 3 کشور ایران، روسیه و ترکیه سبب شد، سیاست آمریکا برای تجزیه سوریه شکست بخورد."

لزوم احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه

«گیر پدرسون»، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در سوریه پیش از این گفته است که کار کمیته قانون اساسی براساس اصول اساسی است که شامل احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه مطابق با منشور سازمان ملل و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.

از این دید گاه؛ تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه گام مهمی است که می تواند مسیر را برای ایجاد یک فرایند سیاسی پایدار و ماندگار، تحت رهبری و مالکیت سوریه با تسهیل سازمان ملل در راستای تصمیمات کنگره گفت‌وگوی ملی سوریه در سوچی و قطعنامه 2254 شورای امنیت هموار کند.

اکنون در این چارچوب  جلسات این کمیته قراراست با مشارکت 150 عضو آغاز شود؛ همچنین کمیته کوچک (کمیته تدوین قانون اساسی) اولین جلسه خود را روز جمعه در مقر سازمان ملل در ژنو برای آغاز اصلاح قانون اساسی برگزار خواهد کرد.

نکته مهم در نشست های سه جانبه؛ استمرار گفت وگوها در بستری با اهداف مشترک است که این یک دستاورد مهم برای تقویت امنیت در منطقه است.

برهمین اساس وزرای خارجه سه کشورایران، روسیه و ترکیه در بیانیه ژنو خاطر نشان کردند، آغاز بکار کمیته قانون اساسی تایید می کند که راه حل نظامی برای منازعه سوریه وجود ندارد.

جنگ به سود هیچ کسی نخواهد بود

این واقعیتی است که «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران پیش از عزیمت به ژنو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره قطر به آن اشاره کرد و گفت؛ جنگ به سود هیچ کسی نخواهد بود.

ظریف همچنین درسخنانی دراجلاس سال گذشته امنیتی مونیخ گفته بود: "هدف سیاست خارجی ایران، ایجاد و تقویت منطقه قوی است که مانع اصلی ظهور تمایلات سلطه جویانه از جانب هر قدرتی شود."

در این راستا جمهوری اسلامی  ایران در دیپلماسی منطقه ای خود بر ادامه تلاش های چند جانبه برای برقراری صلح و آرامش در منطقه تاکید دارد.

حضور ظریف در اجلاس دوحه وهمچنین  سفرش به ژنو وشرکت در نشست مشورتی سه جانبه همزمان با برگزاری اجلاس افتتاحیه کمیته قانون اساسی سوریه در همین  راستا قرار دارد.

نویسنده: جمشید امین زاده

115/118

بیشتر بخوانید:

تاکید ایران،‌ روسیه و ترکیه بر حفظ تمامیت ارضی سوریه

ظریف: ایران به خواست دمشق در سوریه حضور خواهد داشت

ظریف وارد ژنو شد