دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از 27 دسامبر 2021 آغاز شد، 11 مارس 2022 به پیشنهاد جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند.
از آن زمان تاکنون، طرفین از پیشرفت در مذاکرات و کم شدن موارد اختلافی سخن گفته اند، ولی موضوع تضمین ها و خارج کردن اشخاص حقیقی و حقوقی از لیست قرمز و از مجموعه تحریمها، همچنان از مواردی است که آمریکا به عنوان ناقض برجام، تصمیم سیاسی لازم را برای حل و فصل آن اتخاذ نکرده است.
در حالی که نزدیک به یک ماه و نیم از وقفه در مذاکرات وین می گذرد، ولی تبادل پیامها بین ایران و آمریکا از طریق انریکه مورا، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در مذاکرات وین در جریان است و جمهوری اسلامی هم بارها تأکید کرده که از خطوط قرمز خود نه رد میشود و نه کوتاه میآید.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران شامگاه جمعه در تماس تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به تداوم رایزنی ها برای رفع تحریم ها و با بیان اینکه هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد، تصریح کرد: کاخ سفید باید زیاده خواهی ها و تردید را کنار گذاشته و در مسیر واقع بینی و راه حل گام بردارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: اکنون سه کشور اروپایی و روسیه و چین آماده نهایی شدن توافق هستند و این دولت فعلی آمریکا است که باید جسارت اصلاح سیاست های اشتباه گذشته کاخ سفید را داشته باشد.
امیرعبداللهیان در بخش دیگری از این گفتگوی تلفنی با اشاره به تشدید اقدامات تروریستی و موج آوارگان در افغانستان، بر لزوم همکاری جدی درباره برقراری ثبات و امنیت در این کشور، رسیدگی به مشکل آوارگان افغانستانی، ارسال کمکهای بشردوستانه و مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد.
وزیر امور خارجه ایران همچنین با تاکید بر ضرورت تمرکز بر راه حل سیاسی در حل بحران اوکراین، از برقراری آتش بس موقت در یمن استقبال و ابراز امیدواری کرد که منطقه شاهد آتش بس دائمی، رفع محاصره کامل یمن و توافق یمنی - یمنی باشد.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این گفتگو با اشاره به اراده مثبت طرف ایرانی در مذاکرات وین گفت: باور داریم که ایران خواهان توافق است و ابتکارات متنوعی وجود داشته و تداوم دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طولانی شدن تنفس در مذاکرات را سازنده نخواند و پیشنهاد کرد که گفتگوها مجددا بین نماینده اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد ایران از نزدیک پیگیری شود.
بورل با اشاره به جنگ در اوکراین، آن را یک بحران جهانی توصیف کرد که می تواند تبعات منفی بر داشته باشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن استقبال از حمایت جمهوری اسلامی ایران از توقف جنگ در یمن و کمک به آوارگان افغانستان، تأکید کرد: اتحادیه اروپا می تواند مشورت ها و گفتگو و همکاری مشترک با ایران را در زمینه های مختلف توسعه و گسترش دهد.
116