ایران پرس- پس از تاخیر چندباره، انتخابات ریاست جمهوری سومالی امروز با رقابت  22 نامزد برگزار می شود.

قرار است، ۲۷۵ نماینده پارلمان سومالی و ۵۴ سناتور در یک آشیانه هواپیما در فرودگاه به شدت محافظت شده شهر موگادیشو رئیس‌جمهوری این کشور را انتخاب کنند.

در حالیکه شرایط امنیتی در هفته گذشته و به ویژه چند روز اخیر در سومالی به شدت تشدید شده است اما «الشباب» از دیروز حملاتی به بخش های مختلف این کشورداشته است.

«حسن شیخ محمود» رئیس جمهوری سومالی، «عمر عبدالرشید علی شرمارکی» نخست وزیر و «شریف شیخ احمد» رئیس جمهوری پیشین این کشور جزو چهره های مطرح برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سومالی هستند.

مقامات منطقه خودگردان «سومالی لند» اعلام کرده‌اند که دراین انتخابات مشارکت نخواهند کرد. 

سومالی‌لند، متشکل از قبایل پنج استان شمالی سومالی است که ازسال ۱۹۹۱ از این کشور جدا شده‌اند و برای دستیابی به استقلال تلاش می کنند اما هنوز مشروعیت جامعه جهانی را به دست نیاورده است.

انتخابات کنونی در سومالی پس از 5 بار تاخیر و در حالی برگزار می شود که این کشور در سه دهه گذشته فاقد دولت مرکزی باثبات بوده است.

این کشور از زمان سقوط رژیم نظامی زیادباره رییس جمهوری وقت این کشوراز دولت مرکزی کارآمد بی بهره است.

بافت سیاسی این کشور از اختلافات طایفه ای و بی قانونی به شدت ضربه خورده و این موضوع سبب حضور و شکل گیری گروه تروریستی الشباب شده است.

حضور گروه تروریستی الشباب در مرزهای این کشور و حملات تروریستی این گروه بحران امنیتی شدیدی را در این کشور ایجاد کرده است.

اکنون سال هاست که این کشور به همراه نیروهای اتحادیه آفریقا با گروه الشباب در این منطقه می جنگند و علیرغم پیروزی هایی که تاکنون به دست آورده اند اما همچنان ناامنیها در این کشور ادامه دارد.

نحوه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سومالی

به دلیل تهدیدهای الشباب انتخابات کنونی نیز در این کشور با یک سیستم پیچیده برگزار می شود.

قبایل این کشور چندی پیش 14 هزار نفر را به عنوان ریش سفید یا نماینده خود انتخاب و این افراد، نمایندگان پارلمان را انتخاب کرده اند.

اکنون قراراست، نمایندگان پارلمان رییس جمهوری این کشور را انتخاب کنند.

رییس جمهوری جدید باید بتواند دو سوم آرای نمایندگان را به دست بیاورد.

اگرچه این سیستم رای گیری مورد تایید نیست و بسیاری آن را دور از سیستم دموکراسی و (هر فرد-یک رای) می دانند، اما جامعه بین الملل نیز به دلیل شرایط ویژه کشور آن را پذیرفته است.

در سومالی قبایل مختلف قدرت سیاسی و اقتصادی را در اختیار دارند و طی چند دهه گذشته اگر چه احزاب مختلف در این کشور حضور دارند اما هنوز نتوانسه اند فعالیت های نهادینه شده ای را در پی بگیرند.

بسیاری از آنها سازماندهیهای خاص خود و برنامه های کلی و سیاسی کوتاهی دارند اما هنوز تا نهادینه شدن فعالیتشان فاصله بسیاری است.

تاثیر برگزاری موفق انتخابات ریاست جمهوری در اینده سومالی

موفقیت در برگزاری انتخابات کنونی نقش حیاتی در آینده این کشور دارد.

این انتخابات می تواند، باعث به وجود آمدن حکومت و دولت مرکزی در این کشور شود و امکان تشکیل پارلمان جدید، دولت مقتدر و ایجاد بستر لازم برای اجرای قانون اساسی این کشور را فراهم آورد.

مردم سومالی امیدوارند، با شکل گیری دولت مرکزی، ثبات و امنیت به کشور بازگردد.

حل مشکلات اقتصادی از دیگر خواسته های مردم است.

در حال حاضر تعداد زیادی از مناطق این کشور در فقر و بیکاری به سر می برند و بسیاری از مناطق نیز در خطر قحطی مطلق و کمبود مواد غذایی هستند.

در بعد خارجی نیز کشورهای همجوار و نهادهای بین المللی امیدوارند با شکل گیری یک دولت مقتدر، بار دیگر امنیت به منطقه بازگردد و تهدیدات گروه های تروریستی به ویژه فعالیت های گروه های الشباب در منطقه با شکست رو به رو شود.116/112