در این انتخابات، "یحیی جامه" Yahya JAMMEH رئیس جمهوری کنونی گامبیا تلاش دارد، پنجمین بار در مسند قدرت باقی بماند.
رقبای اصلی وی "آداما بارو" Adama Barrow نامزد مخالفان و "ماما کانده" Mama Kandeh نماینده سابق حزب حاکم در پارلمان و نامزد حزب کنگره دموکراتیک گامبیا هستند.
ناظران پیش بینی کرده اند، اگر آداما بارو نامزد ائتلاف مخالفان که بخت بیشتری برای پیروزی دارد، در رقابت ها پیشتاز شود و یحیی جامه از واگذاری قدرت به رقیب خودداری کند یا این که هردو نامزد مطرح ادعای پیروزی کنند، دولت انتقالی با ریاست یحیی جامه برای مدت سه سال آینده تشکیل شود.
در همین حال، هفت حزب مخالف دولت گامبیا در آستانه انتخابات، ائتلاف سیاسی تشکیل دادند و آداما بارو نامزد حزب اتحاد دموکراتیک گامبیا را به عنوان نامزد مشترک در رقابت های انتخاباتی معرفی کردند.
یک نامزد مستقل نیز به این ائتلاف پیوست و برای نخستین بار در عرصه سیاست گامبیا، اتحاد احزاب مخالف با حمایت بی سابقه مردمی شکل گرفت. آداما بارو در تبلیغات انتخاباتی ابراز امیدواری کرد، با اتکا به حمایت 100 درصدی مردم، در رقابت ها پیروز شود.
وی ماه ژوئیه امسال به اتهام سازماندهی تظاهرات مسالمت آمیز در بانجول پایتخت گامبیا دستگیر و زندانی شده بود. این تظاهرات در اعتراض به مرگ روزنامه نگاری بود که در دوران حبس به دلیل نامعلومی جان باخت.
سرکوب روزنامه نگاران، فعالان سیاسی و هر صدای مخالف با حزب حاکم گامبیا از اتهاماتی است که نهادهای هوادار حقوق بشر به دولت یحیی جامه وارد کرده اند. قطع کمک های مالی اتحادیه اروپا به گامبیا در دسامبر دو سال پیش و تهدید به قطع کمک 150 میلیون یورویی این اتحادیه از مجازات های اخیر بر ضد رژیم یحیی جامه تلقی می شود.
اتحادیه اروپا و نهاد منطقه ای غرب آفریقا موسوم به "اکواس ECOWAS" ناظران انتخاباتی به گامبیا اعزام نکردند. شمار اندکی از ناظران انتخاباتی اتحادیه آفریقا، تنها ناظرانی هستند که بر انتخابات امروز گامبیا نظارت خواهند کرد.
دو سال پیش، کارشناسان سازمان ملل متحد شواهدی از آثار شکنجه در زندان های گامبیا کشف کردند که توسط عاملان سرویس اطلاعاتی این کشور انجام گرفته بود.
منتقدان رژیم حاکم بر گامبیا معتقدند، طی مدت 22 سال که یحیی جامه اداره امور این کشور را در اختیار داشته است، نیروهای امنیتی، ابزار قدرت وی برای سلطه بر مردم بوده اند. ریشه کنی بیسوادی را شاید بتوان مهمترین دستاورد دو دهه حاکمیت یحیی جامه برگامبیا دانست.
با این همه، نامزد حزب حاکم در مبارزات انتخاباتی هفته های اخیراز هواداران اش خواست در رویارویی با طرفداران حزب رقیب، خویشتندار باشند و از خشونت بپرهیزند. یحیی جامه سال 1994 که با کودتای نظامی قدرت را در گامبیا بدست گرفت، به مردم این کشور وعده داد فساد را ریشه کن کند و با برگزاری انتخابات، نظام مردمسالاری را حاکم کند.
وعده وی در باره انتخابات محقق شد، اما فرد پیروز در انتخابات سال های 1996، 2001، 2006 و 2011 کسی جز یحیی جامه نبود.
وی سال 2002 زمانی که دریافت طبق قانون اساسی دیگر نخواهد توانست در انتخابات آینده نامزد شود، با اصلاح قانون اساسی گامبیا، زمینه برای حضور دوباره در رقابت ها مهیا کرد.
درحال حاضر، یحیی جامه امیدواراست، با قطع شبکه های اجتماعی اینترنت و تشدید سرکوب و دستگیری مخالفان دولت، برای پنجمین بار در انتخابات رای مردم را کسب کند و در قدرت ابقا شود، آن هم در شرایطی که، حدود 60 درصد مردم گامبیا با فقر زندگی می کنند و بیشترین آمار را در مهاجرت آفریقاییان به کشورهای اروپایی مانند ایتالیا دارند که با دشواری از دریای مدیترانه عبور می کنند و بسیاری از مواقع، هیچ گاه به مقصد نمی رسند.