ایران پرس- حزب حاکم سوسیال دموکرات قرقیزستان، «سورنبای جین بیک اف» sooronbay Jeenbekov را به عنوان نامزد اصلی خود برای انتخابات معرفی کرد.

براساس اعلام رسانه های قرقیزستان، تاکنون 25 نفر آمادگی خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان اعلام کرده‌اند.

ثبت نام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان تا اول آگوست ادامه خواهد داشت و انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان 15 اکتبر آینده  برگزار می‎ شود.

سورنبای جین بیک اف، از سال 2016 به عنوان نخست وزیر قرقیزستان مشغول به کار شده است.

وی از نظر سیاسی خط فکری نزدیکی با رئیس جمهوری فعلی قرقیزستان «آلمازبک آتامبایف» Almazbek Atambayev دارد و پیش از آن نیز  فرماندار منطقه حساس اوش osh بوده است.

با توجه به روابط نزدیک آتامبایف و جین بیک اف، به نظر میرسد که آتامبایف به دنبال این است تا با تقلید از مدل روسی پوتین - مدودوف کنترل خود بر فضای سیاسی کشور استمرار بخشد چرا که در صورت دستیابی جین بیک اف به مقام ریاست جمهوری وی میتواند حضور خود در قدرت را از طریق جایگاه نخست وزیری ادامه دهد.

از این رو ریاست جمهوری جین بیک اف به معنای ادامه وضعیت فعلی حکمرانی در قرقیزستان است. از سوی دیگر مخالفان دولت قرقیزستان، وضعیت فعلی را نمایانگر ناکارآمدی حکومت برای مبارزه با فساد می دانند.

«سارا چایس» Sarah Chayes پژوهشگر موسسه کارنگی، انتخابات 2017 قرقیزستان را با اهمیت خوانده و فساد را موضوع کلیدی آن میداند.

وی می گوید:

"با توجه به این که قانون اساسی قرقیزستان رئیس جمهور کنونی را از حضور مجدد در انتخابات ریاست جمهوری منع میکند اما شبکه فساد به دنبال جایگزینی همانند  جمله جین بیک  اف برای وی است."

افزایش فساد در قرقیزستان، مشکل بزرگ دولت

اما دولت فعلی قرقیزستان بایستی در نظر داشته باشد که فساد افسار گسیخته پیش از این در سال های 2005 و 2010 موجب سقوط دولت های قرقیزستان در اثر انقلاب و اعتراضات داخلی شد.

اکنون نیز با وجود ادامه مشکلات ناشی از فساد دولتی در قرقیزستان و همه گیر بودن آن در بین سیاستمداران قرقیز به نظر میرسد که مردم امیدی به تغییر وضعیت موجود نداشته باشند.

از این رو رویکرد مردم برای تغییر در وضع موجود بسیار محتمل به نظر می رسد.

از سوی دیگر  تجربه موفق انقلابهای سال 2005 و 2010 در سرنگونی دولتها، ممکن است مردم قرقیزستان را ترغیب به انتخاب شیوه های اعتراضی کند.

از این رو ضروری است، هر یک از نامزدهای این انتخابات نه تنها در تبلیغات انتخاباتی بلکه در صورت پیروزی نیز هدفگذاری خود را بر روی مبارزه با فساد سوق دهند تا از این طرق ثبات قرقیزستان حفظ شود و مردم این کشور اعتماد خود به نظام سیاسی را بار دیگر به دست بیاورند.116/110

بیشتر بخوانید:

حمایت از حضور نظامی روسیه در قرقیزستان / تحلیل

امضای اسناد همکاری بین روسیه و قرقیزستان